İYİ Parti’nin ‘Artagan Projesi’ Türkiye’nin devasa ekonomisini kayıt altına alma amaçlı…
İnsan eliyle, insan gözüyle kontrol edilemeyecek kadar büyük olan milyonlarca parasal işlemin denetim ve kayıt altına alınarak, ekonomik değerlerimizi koruma ve kayıpları en aza indirmeyi öngörüyor.
Malumunuzdur, yolsuzluğun ve rantın yegane sebebi kayıt dışılığın önüne geçememek…
OECD'nin verilerine göre, Türkiye Ekonomisinin, yüzde 28,72'si kayıt dışı. Yani Türkiye, en yüksek kayıt dışı ekonomiye sahip ülke durumunda.
Yani Türkiye, adeta bir kayıt dışı cenneti, haliyle vergilendirilmeyen, sisteme dahil edilemeyen, çok büyük bir kazanç, doğrudan bazı ceplere giriyor.
Rantçılara, yolsuzluk yapanlara, her imkan sağlanırken, kayıt altındakiler eziliyor.
Kayıt dışılık yüksek olduğu için, ülkemizde gelir vergileri yüksek. Sigorta primleri yüksek. Dolaylı vergilerde, dünya şampiyonuyuz.
Düşünün; 83 milyon vatandaşımızdan, sadece 21 milyonu sigortalı.
Bizimle aynı nüfusa sahip Almanya'da, bu rakam yaklaşık 45 milyon. Yani Türkiye'de bütün yük, kayıtlı çalışanların üzerinde.
Yani; 83 milyonun sağlık giderlerini, 13 milyon emeklinin maaşını, 4 milyona yakın sığınmacının giderlerini, bu 21 milyon sigortalı vatandaşımız ödüyor.
İşte bu yüzden, asgari ücretteki vergi yükü yüzde 50'yi buluyor. İşte bu yüzden, elektrik faturalarında 5 kalem vergi ödüyoruz.
İşte bu yüzden, bir araba aldığımızda, bir tane de devlete alıyoruz.”
İYİ Parti sitesinde proje şöyle tanımlanmış;
“Artagan mucizevi bir reçete midir? Hayır! Çünkü bir çözümün mucize olarak nitelendirilebilmesi için bilimin veya fizik kurallarının açıklayamadığı bazı unsurları içinde barındırması gerekir.
Artagan’ın içinde ne bilimin açıklayamadığı bir sır ne de soğuk füzyon gibi bir yeni bir bilimsel keşif var. Yıllardır süregelen yetersiz devlet yönetimine rağmen, Türkiye her türlü finansal kaynağa sahip bir ülke. Bu zenginliği açığa çıkarmamız için gereken tek şey biraz vizyon, biraz güven, biraz da beceri. Yalnızca birkaç yıl içinde Türkiye’yi hayal bile edemediğimiz noktalarda taşıyacak bu dönüşümü gerçekleştirmek mümkün.
Artagan’ın vadettiği Türkiye mümkün!
Artagan nakitsiz topluma dayalı, adil ve kayıpsız bir ekosistemdir.
Artagan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 21. yüzyıldaki adıdır.
Artagan, tüm mali kayıt ve denetimin yapay zeka aracılığıyla yapılmasını sağlayan, özerk bir mali denetim ağıdır.
Artagan, içinde, binlerce yazılım ve vergi uzmanının bulunduğu korunaklı bir kampüste yer alır.
Kampüsün altındaysa, ülkemizdeki tüm para trafiğini derleyen, bir sunucu tarlası bulunur.
Finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşım ağıyla;
Kredi kartı işlemleri,
Para transferleri,
Döviz alım satım işlemleri,
Menkul yatırım hareketleri,
Yurtdışı para transferleri,
Çek-senet gibi, vadeli alacak/vereceklerin verileri Artagan’a ulaşır ve kapalı devre bir blok zinciri ile kayıt altına alınır.
Artagan bu verilerle 83 milyon vatandaşımızın, ve milyonlarca işletmenin anlık olarak mali tablolarını oluşturur.
Mali tablonun oluşması, o kişi ya da işletmenin ekonomik durumunun çok net bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Peter Drucker’ın dediği gibi;
“Ölçemediğiniz hiçbir şeyi, yönetemezsiniz.”
Artagan gerçekleştiğinde; tüm finansal veriler, “ölçülebilir” formata dönüştürülerek, mali suçlar da, eksik beyan edilen gelirler de, kayıtlarda yapılan hatalar da, algoritmalar tarafından izlenebilir hâle gelecek.
Bu sayede kayıt dışı ekonomiyi besleyen tüm hortumların kesileceği gibi çoğu suç veya mali hatalar daha oluşmadan engellenebilecek.
Ekonomide, yüzlerce milyarlık kayba yol açan; kalpazanlık, kaçakçılık, naylon fatura, sahte beyan gibi pek çok mali suç tarihe karışacak.
Ez cümle;
Artagan ile gücü yetenin devleti dolandırdığı bu adaletsiz düzen sona erecek.
Devletin vergi geliri, artık ücretli çalışanın sırtına yüklenmeyecek...”
Bunun için tek ihtiyacımız iktidarın acil bir zihniyet değişimine gitmesi ya da acil bir iktidar değişikliği ile bu projeyi hayata geçirmeyi taahhüt edenlerin iktidara getirilmesi…