Son dönemde üzerinde en fazla çalışma yapılan organımız bağırsaklar.
Bağırsakların temel görevi sindirilen besinlerin emilimi ve atılımı. Bağırsaklarda bu görevi yapan “villus” adı verilen emici hücrelerdir. Beslenme bu villusların yapısı üzerinde doğrudan etkili.
Son 50 yılda işlenmiş gıda tüketiminin artması, kullanılan tarım ilaçları, antibiyotik kullanımının artması gibi pek çok faktör bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterilere ve villus adını verdiğimiz emici hücrelere zarar verdi.
Bağırsaklar besin emilimi ve atımı dışında vücudun bağışıklığı içinde önemli olan bir organ. Bağışıklık hücrelerinin bir kısmı bağırsak duvarının arkasında yer alıyor. Sonbahara girdiğimiz bu dönem bağışıklık için en önemli dönem. Bu nedenle sağlıklı bağırsaklar sağlıklı sindirim yanında güçlü bağışıklık içinde önemli.
Bağırsak sağlığının beslenmemiz ile ilişkisini daha öncede belirtmiştim. İşlenmiş gıda tüketimini azaltmak, probiyotik içeren besinleri tüketmek, meyve- sebze gibi lif içeriği yüksek besinleri tüketmek bağırsak sağlığı için temel faktör.
Peki bağırsak sağlığında fermente gıdaların etkisi nedir?
Fermantasyon işlemi çok eski dönemlerden itibaren besinlerin uzun süre saklanmasını sağlamak için uygulanan bir yöntem. Fermantasyonda amaç bakteri ve mantarlar ile besinin kimyasal yapısını değiştirip uzun süre saklanabilmesini sağlamak.
Bizim kültürümüzde en bilinen fermantasyon yöntemi sütten yoğurt yapımı, turşu yapımı, sirke yapımı ve unun mayalanması.
Bunun dışında arpanın fermantasyonu ile alkol üretimi, kefir yapımı diğer fermantasyon yöntemleri.
Besinlerin fermente edilmesi ile probiyotik etkisini arttırmakta ve bağışıklık için çok daha iyi bir besin haline gelmesini sağlamakta. Fakat fermantasyonun doğru şekilde yapılması kaydı ile.
Fermantasyonda amaç besinde uzun süreli bir değişim yapmaktır. Örneğin turşu yaparken sirke kullanımı fermantasyon süresini hızlandırır ve bunun sonucunda turşuda oluşması gereken yararlı bakteri yoğunluğu azalır. Bu nedenle fermantasyonun en az etki ile uzun süre yapılması önemli.
Sağlıklı bağırsaklar ve güçlü bağışıklık sistemi için kefir, sirke, turşu, yoğurt gibi fermente edilmiş besinleri sık sık tüketin. Kilo kontrolü için miktarlara dikkat etmeyi unutmayın.
Sağlıklı haftalar dilerim..