Ramazan ayı kilo vermek ve genel kan değerlerini ideal aralığa getirmek için en güzel zamanlardan birisin.
Bu dönemle aralıklı oruç sistemine benzer bir beslenme olduğu için bu dönemde kilo vermek, kan şekerini dengelemek, kolesterol değerlerini düşürmek çok kolay.
Fakat bizim Ramazan ayında yaptığımız en büyük yanlış iftarda ve iftardan sonra çok fazla karbonhidrat içeren besinler tüketmek.
İftarda mantı, börek, pilav yerin sebze, kurubalaklagil, et, tavuk tüketmek hem kilo vermeye hem de kan şekerini dengelemeye yardımcı.
Ramazanda iftardan sonra tatlı tüketmek istiyorsanız iyi düşünmeniz gerekiyor. Çünkü iftar saati geç bir saat. Ortalama 19:00-20:00 saatleri arasında yemek yeniliyor. Tüm gün aç olan mideniz yediğiniz yemekleri sindirirken zorlanır bu nedenle öncelikle iftarda yediğiniz yemeklerin hafif olması gerekiyor. İftarı yaptıktan 1-2 saat sonra tatlı tüketimi hem kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine hem de vücudunuzun yağlanmasına sebep olur. Vücudumuz büyük bir depo merkezi olarak çalışır. Her zaman elince enerji üretmek için gerekli malzeme olması gerekir. Bu nedenle sindirim işlemi sonucu kullanmadığı besinleri yağ olarak depolar. Geç saatte yemek yemek, tatlı tüketmek bu nedenle vücudunuzun yağlanmasına sebep olur.
İftardan sonra tatlı tüketmek istiyorsanız öncelikle tercihiniz meyveden yana olsun.
Muz, hurma, çilek gibi tatlı meyveler tatlı ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur.
Fakat buna rağmen hala tatlı tüketmek istiyorsanız dondurma, muhallebi, sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıları tercih edin.
Şekerpare, baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar Ramazan boyunca uzak durmanız gereken tatlılar.
Tatlı tükettikten sonra kan şekerinin ani yükselip düşmesi sonucu tekrar karbonhidrat içeren bir besin tüketmek isteyebilirsiniz. Bunun önüne geçmek için tatlının yanında bol su ve maden suyu tüketin.
Tatlı yedikten veya iftar yaptıktan 1 saat sonra orta tempolu bir egzersiz yapmaya özen gösterin.
Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim..