Günümüzde her şeyin pratik, hızlı hazırlanabilir olması önemli. Bu hız artık yemek sofralarımız da yerini aldı.
Çabuk hazırlanan çorbalar, 3 dakikada hazır yulaf, haşlanmış tüketime hazır baklagiller, aç-bitir peynirler ve niceleri.
Biz beslenme uzmanları her zaman besin tüketiminde sağlıklı olan seçeneği öneririz. Artık bunun yanında pratik hazırlanan sağlıklı ürünleri de öneriyoruz. Çünkü ev ortamında sağlıklı yemek yemek için pratiklik önemli.
Bu süreçte pratik hazırlanan ürünleri satın alırken içerik okuması yapmak ve sağlıklı ürünü tercih etmek önemli.
Donmuş paketlenmiş sebzeler maliyetinin düşük olması için mevsiminde toplanıp paketlenen ürünlerdir genelde. Bu nedenle tercih edilebilir.
Çabuk çorbalar veya bardak çorba gibi kuru olarak üretilen içerisine sadece su eklenen çorbalar genelde tuz oranı yüksek ve bir takım kıvam arttırıcı ürünler eklenen çorbalardır. Bu nedenle tüketimi çok da uygun değil. Onun yerine siz evde çorba yapıp konserve usulü kavanozlara koyup 1 hafta tüketebilirsiniz.
Haşlanmış baklagiller de son dönemde piyasadaki ürünler. Bu ürünler diğer paketli ürünlere göre daha az katkı maddesi içerir. Fakat paketlenmeden önceki pişme süresi suda bekleme süresi bilinmez. Biz kuru baklagillerin içerisindeki fiti kasti denen vücutta demir emilimini engelleyen maddenin baklagilden uzaklaştırılması için 2 gün suda bekletilip 8 saatte bir suyunun değişmesini isteriz. Ayrıca baklagillerin düdüklüde pişirilmesi lektin dediğimiz alerjenin uzaklaştırılmasını da sağlar. Eğer hazırlama imkanınız yoksa satın alabilirsiniz. Fakat baklagilleir fazla miktarda haşlayıp buzluğa atıp o şekilde de tüketebilirisiniz.
Yulaf seçeneklerinde de artık 3 dakika hazır seçenekler var. Yulaf sindirimi zor bir tahıl ürünüdür. Su da veya sütte pişirerek tüketmek sindirimini kolaylaştırır. Fakat hızlı yumuşayan yulaf işlenmiş yulaftır. Bir ürün ne kadar tüketime hazır halde hazırlanırsa vücuda vereceği zarar artar. Bu nedenle hızlı yumuşayan yulaf yerine normal yulafı tercih edin.
Aç bitir peynirler genelde normal formdaki peynirlerin porsiyonu küçük hali olduğu için tüketilebilir. Fakat maalesef piyasadaki çoğu peyniri süt içeriği çok az ve çoğu çok fazla miktarda katkı maddesi içeriyor. Bu nedenle aldığınız ürünün içeriğine bakıp süt oranı yüksek peynirleri tercih edin veya geleneksel yöntemle hazırlanan peynirleri tercih edin.
Paketlenmiş kuru et, hindi füme gibi ürünlerde yine uzun süre kullanım için içerisine pek çok katkı maddesi eklenen ürünler. Bunun yerine kasaptan geleneksel usulle hazırlanmış kuru et, pastırma gibi ürünleri alabilirsiniz. Çünkü bu ürünler çoğunlukla eski usul salamura edilmiş ve kısa sürede bozulan yani içeriğindeki katkı maddesi olmayan çemen, pul biber gibi baharatlar olan ürünlerdir.
Sağlıklı günler dilerim…