Doğalgaz müjdesi de beklendiği gibi toplumu ikiye böldü; müjdeye göbek atanlar ve ülkenin hayrına olacak her şeye muhalefet edenler!
Hükümetin istediği de buydu aslında, muhalefet eleştirsin, karşı çıksın, biz de hamaset üzerinden muhalefete yüklenelim, tabanımızı diri ve iri tutalımdı amaç.
Malumunuz para piyasaları pek ciddiye almadı bu müjdeyi ama kısmi bir manipülasyon ve bunun sonucunda bir kıpırdanma da yaşanmadı değil. Yaşandı ama ülkenin hayrına olmadı diyelim en iyisi.
İşte ‘ülkenin hayrına olacak her şeye muhalefet edenlerin başını çeken CHP de bu ayrıntıya dikkat çekti dün. Meğerse o küçücük ayrıntının arkasında ne büyük ayrıntılar varmış, öğrenmiş olduk.
CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın iddiaları önemli;
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rezervin açıklanmasından iki gün önce müjdenin randevusu verdi.
“Müjde vereceğim” müjdesiyle 7,40 lira olan dolar 7,30 liraya düştü.
Açıklamadan yarım saat önce ise 7,21 liraya kadar geriledi.
Açıklama yapıldıktan yani müjdeden hemen sonra 7,35 liraya fırladı.
Sadece açıklamayla alakalı değildi bu oynama, yani piyasalar pek oralı olmadı aslında ama Cumhurbaşkanı’nın müjde vereceğinin müjdesiyle bile dövizin inişinin başka bir sebebi daha var.
Bu iniş iktidarı kesmedi, ki artık kim tutar Türkiye’yi imajı verebilmek için, bir yandan da kamu bankalarına dolar sattırdılar ki "müjde" abartılabilsin.
Bu noktada Öztrak soruyor; “Bu ucuz dolarlar kimlere satıldı? Kim bu dolarları kamu bankalarından aldı?”
Bir de işin borsa boyutu var.
“Müjde randevusu verilir verilmez, borsada enerji hisseleri jet hızıyla yükseldi. Anlaşılan birileri bu müjdenin ne olduğunu önceden biliyordu. Enerji hisselerinin yaşanan üç günlük süreçte tavan yaptığını, bu dönemde 10 milyon liralık enerji hissesi alan bir kişinin 1 milyon lira ila 2,7 milyon lira arasında para kazandı.
Karadeniz'de doğal gaz bulunduğunun açıklanmasıyla da senetler aşağıya düştü. Hisseler asansör gibi inip çıkarken birileri milyonlarına milyon kattı.
Kimler enerji hisselerinde oynayıp milyonlarına milyon kattı? Sermaye Piyasası Kurulunun bu konuyu araştırması gerekir.
Kurul, incelemeyi başlatmadığı takdirde suça ortak olacaktır. Bu hesap bugün sorulmayacaksa da CHP iktidarında mutlaka sorulacaktır.
Yeni bulunan rezervlerin avantajını milletimiz için hemen kullanmaya başlayın. Şu imzaladığınız pahalı doğal gaz alım anlaşmalarını yeniden masaya yatırın, fiyatları düşürtün. Buradan edilecek tasarrufla, çiftçinin, işçinin, iş insanının, memurun, emeklinin yani vatandaşın derdine derman olmaya çalışın. İşte biz de sizi o zaman alkışlayalım.
Önce ekonomik kriz, sonra da koronavirüs salgınında alınan önlemler nedeniyle esnaflarımız perişan oldu. Tüm dünya esnaflarına karşılıksız nakit desteği verdi, siz ise esnafımıza sadece faizle borç verdiniz. Şimdi o borçları da geri ödeme zamanı geliyor. Bu gazı kullanın, masada kullanın, Rusya'dan aldığınız gaz fiyatlarını düşürtün, Türkiye'yi ihya edin.
Her yerden petrol, doğal gaz fışkırsa, hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, birinci sınıf bir demokrasi, millete karşı sorumlu bir ekonomi yönetimi, akıllı politikalar olmadan sorunların üstesinden gelinemeyecektir. Orta Doğu'daki ve Güney Amerika'daki petrol zengini ülkelerin durumu ortadadır.”
Peki, sözüm ona ülkenin hayrını düşünmemekle itham edilen diğer muhalefet İYİ Parti ne diyor bu işe? İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Dr. Aytun Çıray’dan dinleyelim;
“Biz İYİ Parti olarak bu rezervin gerçekten bulunmuş olmasını canı gönülden temenni ederiz. Ancak AKP yönetiminin her yıl benzeri bir müjde vermiş olması ve bu defa bu “müjde”nin ağır ekonomik krizi ve devalüasyonu perdeleme operasyonu gibi anlaşılması nedeni ile konunun bilimsel olarak açığa çıkması uygun olacaktır.”
Çıray bununla da kalmamış, uzmanların da üzerinde durdukları soruları derleyip Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına yazılı soru önergesi olarak sunmuş.
“Sondaj çalışmaları devam etmekteyse ve tespit kuyuları henüz açılmamış ise, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmış olan 320 milyar metreküp bilgisi hangi bilgiye/veriye dayanarak kamuoyuyla paylaşılmıştır? Sayın Cumhurbaşkanı bu veriler konusunda yanıltılmış olabilir mi?
Devam eden sondaj faaliyetinin toplam maliyeti ne kadar olacaktır?
İspatlanmış rezerv miktarının ne kadar olacağı tahmin edilmektedir?
Gazın çıkartılması için öngörülen toplam yatırım tutarı ne kadar olacaktır?
TPAO bu maliyeti karşılayacak bütçeye sahip midir?
2023 hedefi ne kadar gerçekçidir? 2023’e kadar tespit kuyularının tamamlanması, yüzer üretim platformlarının tesis edilmesi ve yüzey tesislerinin tamamlanması mümkün müdür?
Ülkemizde bu derinlikte gaz üretimi yapabilecek platformlar var mıdır? Bu tür platformlar mevcut değilse, gazın üretilmesi için hangi yüzer platformla anlaşma yapılması planlanmaktadır?
Denizlerimizdeki arama ve inceleme çalışmalarında kullanılmakta olan 3 sondaj ve 2 sismik geminin satın alınma bedelleri ne kadardır?
Her bir gemide kaç kişi çalışıyor, kaçı yabancı personeldir?
Gemilerde kaç yabancı personel çalışmaktadır? Bu yabancı personellere ödenen giderlerin yıllık toplam tutarları ne kadardır?
Gemilerin yıllık işletme giderleri ne kadardır? Sondaj ve sismik gemilerinin işletilmesi ile ilgili taşeronluk sözleşmeleri mevcut mudur? Bu sözleşmeler kimlerle imzalanmıştır?
Denizlerimizdeki mevcut ve planlanan arama ve üretim faaliyetleri hangi finansman modeliyle finanse edilmektedir ya da edilmesi planlanmaktadır?”
Hasılı, pis muhalefet yine yapmış yapacağını ve iktidarın oyuncağını elinden almış sanki…
Ama anlayana…