Köyüme Dokunma Platformu ile bir basın açıklamalarından dolayı tanıştığımı belirtmiştim.

Gerçekten de “iş olsun babından ve görev icabı katılmadığım, bitse de gitsek, ne saçmalıyor bunlar demediğim, diyemediğim, oldukça doyurucu, bir o kadar önemli ve hiç kimsenin ‘bana ne’ diyemeyeceği bir açıklama” olduğunu da belirtmiştim.

Ve hatta “Ben de ülke gündeminden sıyrılıp arada bir bu güzide platformun taleplerini dillendirip açıklamalarını yorumlayacağım” demiştim.

Bugün yine bir çalışmaları dolayısıyla gündemime alıyorum.

Önceki gün Sakarya Muhtarlar Federasyonunu ziyaret ettiler.

Doğru bir hamleydi ki muhtarları da bilgilendirmek, gerekirse ki gerekir onları da işin içine katmak platformun genişlemesi ve sesini daha fazla duyurabilmesi için önemli…

Eğer Sakarya Muhtarlar Federasyonu da olaya vakıf ve dahil olur, onlar da bu anlamda direnirse olumlu sonuçlar alınır, köylerimiz kurtulur.

Gelenler köylerine dokunulmamasını isteyenler ve karşılayanlar da köylerini her türlü melanetten kurtarma adına görev yapanlar olunca, görüşme hayli verimli geçti.

Basına verdikleri açıklamayı aktarıp, yorumları sona bırakayım;

“Büyükşehir yasası ile köylerimizin mahalleye çevrilmesinin, Tarım ve hayvancılığa verdiği zararın görülmesi üzerine, bunu telafi etmek için çıkarılan 7254 sayılı kırsal mahalle yasasının, Sakarya'daki uygulamalarında yaşanan problemler ve köylerin bu sorunlarıyla ilgili olarak kurulan Köyüme Dokunma Platformu'nun Sakarya basını ile buluşmasında sonra ilk ziyareti, ilçe muhtar dernek başkanlarının katılımı ile Sakarya Muhtarlar Federasyonuna yapıldı. 

Karşılıklı görüş alışverişi olarak yapılan toplantıda, Köylerin öncelikli sorunu kırsal mahalle uygulaması ile ilgili sorunlar dile getirildi. 

Toplantıda Platform Sözcüsü Mecdi Cengiz, Sakarya'da mahalle yapılan köylerin, kırsal mahalle yasası çıktıktan sonraki yaklaşık iki yıllık süreçteki olumsuzlukları anlattı.

Cengiz, Yasa çıktıktan sonra, Sakarya’da KIRSAL MAHALLE başvurularının baskılar nedeniyle çok az olduğunu, yapılan az miktardaki başvuruların da ilçe Belediyelerince işleme alınmadığını, cevap verilmediğini, yasa ile Belediyelere geçen tüm mal varlıklarının yoğun bir şekilde belirtti. Cengiz konuşmasında, yasanın çıkarılmasının, özellikle ve doğrudan, TARIM, HAYVANCILIK, DOĞA, ÇEVRE ve TOPRAĞI korumaya, geliştirmeye yönelik olduğu halde, Belediyeler bu yerlere RANT anlayışıyla yaklaştıkları için, yasa çıkalı iki yıla yakın zaman geçtiği halde, Sakarya’da başvurusu yasa ve yönetmeliğe göre işlem görüp kabul edilen tek bir KIRSAL MAHALLE bulunmamaktadır. Türkiye’nin 30 Büyükşehrinde binlerce mahalle YARI KÖY sayılan KIRSAL MAHALLE olurken, Örneğin, daha ziyade SANAYİ KENTİ olan Kocaeli'nde 243 Mahalle KIRSAL MAHALLE statüsüne alınırken, Büyükşehirler içerisinde önemli bir TARIM VE HAYVANCILIK BÖLGESİ olan Sakarya’mızda ki bu olumsuz durum, yasanın uygulanması ile ilgili olarak, sorumluluk taşıyan başta Belediyeler olmak üzere sorumluluk taşıyanların yasaya aykırı keyfi tutumlarından kaynaklanmaktadır” dedi.

Platform Sözcüsü Mecdi Cengiz, “Mahalle yapılarak, tüm varlıkları Belediyelere devredilen köylerin, tamamen yok olmaması ve KIRSAL MAHALLE alınması için, başta bu önemli konunun birinci derecede sorumlusu olan Muhtarlar olmak üzere, ZİRAAT ODALARI ve yasadan yararlanması gereken Mahallelerde sıkı bir işbirliği yaparak sorunların çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. 

Platform Sözcüsü Cengiz, “Köyüme Dokunma Platformu, siyaset ve politika üstü bir oluşum olarak başta iktidar olmak üzere herkesten destek bekliyoruz. Başvuru yapılan yerlerin, cevap verilmeyen, işlem yapılmayan dilekçelerin, yasal olmayan tüm icraatların Cumhurbaşkanlığına kadar, her zeminde ve her  konuda, hukuksal olarak takipçisi olacağız” dedi.

Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem de yasanın kabul edilmesinden itibaren 2 yıllık süre içinde konu ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, Köyüme Dokunma Platformu'na ziyaretleri nedeniyle teşekkür etti.

Evet, konu önemli…

Konu; büyükşehir ayağı ile köylerin mahalleye dönüştürülmesi ve ardından yaşanan sıkıntılar…

Malumunuz mevcut iktidar, 12 Kasım 2012’ de çıkardığı Büyükşehir Yasası ile önce köyleri mahalleye döndürdü. Bizim de arasında olduğumuz 30 ilde 16 bin 220 köy bir anda mahalle oldu.

Yasayla birlikte köylülerin ortak malları, meraları, suları, araçları belediyelere devredildi.

Köylüler de bu alanları kullanabilmek için ücret ödemek zorunda kaldılar.

Bunun yanı sıra araziler ve meralar inşaata açıldı, belediyeler tarafından satıldı, tarım alanları amaç dışı kullanıma açıldı. ‘Köy olmaktan çıkan’ bölgelerde köylülerin ihtiyaç duyduğu ahır benzeri yapılar yapmalarını zorlaştırıldı, hayvancılık yapanlar bulundukları yerden uzaklaşmaya zorlandı. Bürokrasi arttı.

Ha bir de belediyecilik anlayışları sebebiyle, belediye sınırları dahilinde oy almakta zorlanan iktidar partisinin oyları arttı…

Ama sonra sıkıntılar baş göstermeye ve halk sıkıntılarını beyan etmeye başlayınca, bir hal çaresi bulmak zorunda kaldılar.

7 yıllık uygulamadan sonra baskılar neticesinde uyandılar ve Büyükşehir Belediyelerinde Mahallelerin kırsal ve kentsel olarak yeniden yapılandırılması, Kırsal Mahallelerde Köy Tüzel Kişiliğinin korunması amacıyla Büyükşehir Yasasında tadilat yoluna gittiler.

Maalesef bu tadilat Sakarya’mıza uğramadı.

Sakarya dışındaki Büyükşehirlerin tamamında başvuruları sonucu yüzlerce mahalle kırsal mahalle statüsüne geçerken 30 Büyükşehir içinde en önemli tarım ve hayvancılık bölgelerinden biri olan Sakarya’mızda bugüne kadar kırsal mahalleye döndürülen tek bir yerleşim alanı bulunmuyor.

Bu platform da tarım ve hayvancılığın, köylere özgü yaşam tarzı ve kültürünün, doğanın, kent mahalleleri gibi beton yığınları arasında kaybolmasını önlemek, kırsal mahalle avantajlarından yararlanmak amacıyla kuruldu ve çalışıyor…

Sevgili okur, sen de ‘ırmağının akışına ölürüm’ türküsüyle coşup, ırmağı satılırken susanlar gibi olma, bu platforma destek ol!

Milliyetçilik lafla olmaz!