Altılı Masa, adeta Türkiye’nin kurtuluş reçetesi olan Anayasa Değişikliği Teklifini kamuoyuna sundu.
Ardından bir araya gelen altı lider bir ortak bildiri daha yayınladılar.
Dediler ki;
Milletimizi en geniş yelpazede temsil eden Altı Siyasi Parti Genel Başkanı olarak bugün Demokrat Parti ev sahipliğinde bir araya geldik. Altılı Masanın bu toplantısı öncesinde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerimizi büyük bir heyecan ile kamuoyuna tanıttık.
Bizler Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışmaya imza attık. Anayasa’nın 84 maddesinde değişiklik yaparak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında uygulanan keyfi ve otoriter sistem yerine geçmişin sorunlarını da dikkate alarak yeni bir sistem öneriyoruz. Bizler ‘Yarının Türkiye’sinde etkin ve katılımcı bir yasama, istikrarlı ve hesap verebilir bir yürütme, bağımsız ve tarafsız bir yargı, kurumsal kültürün hakim olduğu bir kamu yönetimi ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği özgürlükçü, demokratik ve adil bir sistem inşa etme kararlılığımızı ortaya koyuyoruz.
Anayasa Değişikliği Önerisi çalışmasını hazırlayan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonumuz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle ilgili Anayasa değişikliği önerisine uygun olarak Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Etik Kanunu hazırlıklarını sürdürmektedir. Ayrıca Anayasa değişikliği önerimizi tanıtmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve müzakere kültürü ile tüm toplumsal kesimlerin önerilerini almak üzere ilgili komisyonumuz ziyaretler gerçekleştirip tüm ülkede sivil toplum buluşmaları tertip edecektir. Tüm vatandaşlarımızın da Anayasa değişikliği önerimizi web sitesinden incelemelerini ve görüşlerini bizlerle paylaşmalarını bekliyoruz.
Bugün ayrıca, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritasını da ayrıntılı bir biçimde değerlendirerek hazırlıklarımızın büyük bölümünü tamamladık. Toplantımızda Ortak Çalışma Grubunun ara raporunu da müzakere ettik. Ortak Çalışma Grubu hazırlıklarını 9 ana başlık ve 72 alt başlıkta yoğun bir biçimde sürdürmektedir. Grup, 36 alt başlıkta çalışmalarını bitirmiş, 5 alt başlıktaki çalışmaları tamamlama aşamasına getirmiştir. Kalan alt başlıklardaki çalışmalar devam ettirilmektedir. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki günlerde ortak taahhütlerimiz olarak kamuoyuyla paylaşacağız.
Bugün ayrıca iç ve dış politikadaki gelişmeleri de değerlendirdik. Hukukun yerine keyfiliğin hâkim olduğu iç ve dış politika uygulamaları ile ülkemizin ve milletimizin menfaatlerinin yerini iktidar ve ortaklarının şahsi çıkarları almıştır. Ekonomi, dış politika ve güvenlik konularında dar bir zümrenin ihtiyaçları öncelenerek milletimizin mağduriyetleri iktidar tarafından sıradanlaştırılmış, hatta buna alışılması gerektiği iktidarın temel politikası haline getirilmiştir. Öte yandan, sınırlarımızın korunması ve ulusal güvenliğimizin sağlanması dış politikada temel önceliğimizdir. Bu bağlamda, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Emniyet güçlerimizin canları pahasına terörle mücadele etmelerini takdir ve minnet duygularıyla karşılıyoruz. Ancak, konuyu iç politikada istismar eden ve farklı toplumsal kesimleri düşmanlaştıran söylemlerin ve politikaların ulusal menfaatlerimize aykırı olduğuna inanıyoruz.
Biz Altı Siyasi Parti Genel Başkanı olarak, iktidarın, ülkemizi ve milletimizi savurduğu bu derin ekonomik ve siyasi kriz içinde sorumluluklarımızın farkındayız. Milletimizi demokrasiye, refaha ve huzura kavuşturma kararlılığındayız. Öncelikli hedefimiz bütün vatandaşlarımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır.
“Altı partinin tek bir anayasa değişikliği üzerinde mutabık kalması tam bir Türkiye mutabakatıdır. 84 maddeyi açıkladıktan sonra tek bir maddeyi ele alıp ciddi eleştiri getiren olmamıştır. Yanlışlar olur, düzeltiriz. Sapasağlam çalışmayı öneri olarak koyduk.
2023 seçimlerinin mevcut anayasayla, tek kişilik sistemle girdiğimiz son seçim olmasını temenni ediyorum. Dünyadaki demokrasi mücadelesine ülkemizin adını şanla yazacağız. Biz kazanacağız. Türkiye’de demokrasi kazanacak.
Altı parti, seçimlerden sonra kurulacak hükûmetin programını seçimlerden çok önce hazırlıyoruz. Uzlaşmayla, mutabakatla götürüyoruz. Tam 72 başlık belirledik. Ekonomiden adalete, sağlıktan eğitime, dış politikadan gençlik ve spora kadar her alanda hükûmetin neler yapacağını bugünden hazırlıyoruz.”
Eğer taraftar değil de bilinçli ve arayış içinde olan bir seçmen olduğunuzu varsayarak sorayım, gerek Anayasa değişikliği teklifinde gerekse altı liderin bu sonuç bildirgesinde, sizi rahatsız eden bir şey var mı? Sanmıyorum.
Ama taraftarsanız, her fanatik taraftar gibi rakip takımın iyi oynaması güzel gol atması sizi de rahatsız edecektir. Ve siz takımınız küme de düşse onu ölümüne desteklemeye devam edeceksinizdir. Dolayısıyla bu Anaya değişikliği konusunda da öyle davranacağınıza eminim.
Maalesef çaresi yok bu hastalığın…
Malumunuz, iktidar cephesi beğenmedi, hatta çok kızdılar, sinirlendiler, hatta bazıları yine ağzından köpükler saçarcasına bağırıp çağırdı.
Peki, insan ve bilinçli bir seçmen olduğunuzu varsayarak soruyorum; Altılı Masanın ortaya koyduğu Anayasa Değişikliği Talebini okuduğunuzda ve yine bilinçli bir seçmen olarak iktidar kanadının eleştirilerini de yan yana koyduğunuzda ne görüyorsunuz?
Bir teklifi beğenmemiş olabilirsiniz ama bu size hakaret etme hakkı tanımaz.
Alırsınız metni elinize tek tek maddelerini sayar ve şerhlerinizi ortaya koyarsınız. Adamlık da insanlık da budur.
Peki ne yapıyorlar?
Yok efendim fetö anayasasıymış, eski Türkiye özlemiymiş, karanlık güçlerin diriltilmesiymiş, niyetleri vesayet rejimini geri getirmekmiş falan…
Yani somut bir eleştiri var mı? Yok…
Aksine yine bol bol hamaset, karşı tarafı düşmanlaştırma ve bu düşmanlıktan semirme metodu…
Devam edeceğiz…