Öncelikle Başkentimiz Ankara ‘nın Kahraman Kazan İlçesinde Bulunan Türk Havacılık Ve Uzay Sanayi A.Ş. tesislerine karşı düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınayarak bugünkü yazıma başlamak istiyorum.
Saldırıda şehit olan vatan evlatlarına Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyorum. Allah saldırı da yaralanan tüm vatan evlatlarına acil şifalar versin.
Devleti meydana getiren unsurlar;
Millet yani insan,
Ülke yani sınırları belli vatan parçası,
Egemenlik yani meşru güç kaynağı.
Yürürlükteki anayasamızın 3. Maddesi; Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.
Ne diyor TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş; "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü tabirinin de değişmesi gerekir. Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz.
Oysa literatürde devletin olabilmesi için Ülke ve Millet unsurlarının muhakkak olması gerekir.
Yürürlükteki Anayasamızın 3. Maddesinde de Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. vurgulaması yapılmaktadır.
Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceği, değişmesinin teklif dahi edilmeyeceği 4. Madde ile güvence altına alınmıştır.
İlk üç madde ile derdi olanlar bunu direkt söylüyorlar.
İlk üç madde ile derdi olanların bir kısmı gelecek tepkilerden korktuğu için 4. Maddenin kaldırılmasını istemektedirler.
Başkanlık makamının hemen arkasında devletin diğer unsuru olan Egemenlikle ilgili EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR yazan TBMM Başkanının içinde beyninde Anayasanın 3. Maddesini direkt zikretmemesine rağmen "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü tabirinin de değişmesi gerekir. Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. demesinin anlamı nedir ?
Hüdapar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ‘da; Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. O zaman onların bile anlayacağı bir şekilde söyleyeyim. Biz anayasanın 4’üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasanın 4’üncü maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olmaması demek, bütün o değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4’üncü maddesine karşıyız, tamam mı? Anladınız mı ? diyor.
Her iki konuşmanın sahibinin aslında aklı, fikri bir.
Anayasanın ilk 4 maddesi ile sorunları var.
Ancak milletvekili olarak yapmış oldukları yemine rağmen bu sorun devam ediyor.
Gelecek tepkilerden ürktükleri için ilk dört madde ile sorunları olmadığını gözümüzün içine baka baka çarpıtarak savunmaya çalışıyorlar.
Tabi 86 milyon kör, sağır, konuşamaz;
Onlar akıllı, bilgili, cesaretli, dürüst…
Literatüre göre devletin unsurlarını tekrar anlamayanlara anlatalım.
Ülke unsuru: Ülke, coğrafi anlamda bir bütünlük teşkil eden ve sınırları belirlenebilir bir kara parçasını ifade eder. Ancak devletin sınırları konusunda bir tartışma bulunması mümkündür. Ancak devlet sınırları öngörülebilir bir toprağa sahip olmalıdır. Devletin ülkesi kara ülkesi, deniz ülkesi ve hava ülkesi olarak üçe ayrılır.
Yani DEVLETİN ÜLKESİ olacakmış.
Millet unsuru: Halk ya da millet unsuru olarak da adlandırılabilir. Belirli bir alanda birlikte yaşayan ve çeşitli bağlarla ortak yaşama iradesi gösteren insan topluluğudur. Modern yaklaşıma göre millet unsurunun kurulabilmesi için manevi nitelikte bağlar yeterli olup bu manada birlikte yaşama iradesinin doğması yeterlidir.
DEVLETİN MİLLETİ de olacakmış.
Egemenlik unsuru: Siyasal iktidar unsuru olarak da adlandırılan bu unsur, devletin esas kurucu unsurudur. Belirli bir yeryüzü parçası üzerinde yaşayan insan topluluğunun üstün irade çerçevesinde örgütlenmesidir. Egemenlik kavramı otoriteden farklı olarak ülke içinde biricik meşru güç kaynağı olmayı ifade eder.
Birleşmiş Milletlere üye ülkeler içinde Egemenlik unsurunu çok değişik bir biçimde kullanan ülkeler var. Meşruiyetin kaynağı kullanılış biçimine göre değişiklik gösterebilir.
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Egemenlik unsuru EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR ilkesi ile 29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilanı ile birlikte MİLLETE verilmiştir.
Bu vesile ile Milletvekili yeminini bir kez daha anımsayalım; Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.
Ettiğiniz bu yeminin altında kalmak sizin probleminiz.
Ancak bu devletin tüm olanaklarından yararlanıp, milletin sırtına binerek geldiğiniz yerlerde devletin temeline dinamit koymanız 86 milyon bu vatan evlatlarının, milletin problemidir.
Sizleri Namus ve Şeref üzerine ettiğiniz yemine sadık kalmaya davet etmek, tüm vatandaşların görevi olduğunu düşünüyorum.