Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Besiciler, Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman sık sık içinde bulunduğu sektördeki sorunları dile getirirken adeta göbeği çatlıyor.
Duyan yok, gören yok…
TV 264 ekranlarında yayınlanan Muhabir Masası’nda sektörün sorunlarını dile getiren Oda Başkanı Karaduman, en büyük sorunun kayıt dışılık olduğunu vurguluyor.
Başkan Karaduman, “En büyük problemimiz kayıt dışılıktır. Biz kayıtlı çalışıyoruz, vergi ödüyoruz, fatura ödüyoruz, işletme giderleri ödüyoruz, eleman parası ödüyoruz ama bazıları kayıtsız çalışıyor. Biz her türlü vergi, Bağ-Kur, SSK, KDV ile boğuşurken, bu işi meslek edinen kişiler, kayıtsız olarak çalışmaya devam ediyor. Böyle haksız rekabet olur mu?” diye soruyor.
Zaman zaman bu köşede ve değişik platformlarda Türkiye ‘nin, Sakarya ‘nın Tarım ve Hayvancılığının içinde bulunduğu sorunları dile getiriyoruz.
Yalnızca biz değil tabi, vatanını, milletini seven kişi, kurum, kuruluş pek çok konuda olduğu gibi bu konuda fikirlerini söylüyorlar.
Sonuç;
At, Eşek, Domuz Eti ithal eden,
Yem, yem katkı maddeleri, samanı dışarıdan alan bir yapıyı süratle büyütüyoruz.
Birde Sayın Karaduman ‘ın altını çizdiği gibi en büyük kayıt dışılığın yaşandığı, haksız rekabetin acımasızca yaşatıldığı bir sektörü konuşuyoruz.
Savunma Sanayi gibi çok stratejik konumda bulunan Tarım ve Hayvancılık sektörüne gelen vuruyor, giden vuruyor.
6360 Sayılı yasa ile 30 ilimiz BÜTÜN ŞEHİR kavramı içine alınmıştır.
Yasanın 1. Maddesi Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarıdır. şeklinde olup, aynı maddenin 3. fıkrası sayılan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır. hükmü ile köy tüzel kişilikleri kaldırılmış, köyler kapatılmış, tarım ve hayvancılık yapılamaz hale getirilmiştir.
Duyarlı insanlarımız tarafından oluşturulan KÖYÜME DOKUNMA PLATFORMU nun mücadelesini de bu vesile ile selamlıyor ve destekliyorum.
Tarım ve Hayvancılık sektörünün yeniden canlanması, dirilmesi, ayağa kalkması için 6360 sayılı yasanın 1. Maddesinin 3. Fıkrası derhal yürürlükten kaldırılmalıdır.
Ülke tarım ve hayvancılık sektörü GSH içinde yaklaşık % 8'lik pay almakta iken, Sakarya'da bu sektör % 24'lük pay ile ilk sırada yer alarak sanayiye kaynak aktaran itici bir güç konumundadır.
İlimiz Sakarya'nın % 33,6'sı dağlar, % 44,3'ü platolar ve %22,1 ovalardan meydana gelir.
Bitki örtüsü oldukça zengindir.
Akova (Adapazarı Ovası), Pamukova, Akova'nın kuzeyinde bulunan Söğütlü Ovası ve Kaynarca ilçesinin güneyinde ve batısında yer alan Şeyhler Ovası da ildeki verimli ovalarımızdır.
Bu ovalarımızda 120 cm. derinliğe ulaşan en verimli toprak türü olan alüvyon toprağa sahiptir. Sakarya İlinde toplam alanın % 48'inde tarım yapılabilmektedir.
Yüksek verim kapasitesine sahip toprak yapısına rağmen miras hukuku nedeniyle çok parçalı toprak yapısı tarımsal üretime fren olmaktadır.
Sakarya ırmağının batısı büyükşehir belediyesince imar planı dahilinde şehirleşme alanı olarak genişlemekte olup ırmağın doğusunda kalan verimli toprak yapısına sahip ova kısmında acilen toplulaştırma yapılması gerekmektedir.
Sakarya'nın içinde yer aldığı bölgedeki canlı hayvan değerini incelediğimizde Sakarya 'nın, Bolu ile birlikte önde olduğu görülmektedir.
Tüm Türkiye 'deki canlı hayvan varlığının yaklaşık % 2 ‘si ilimizdedir.
Tarımsal ve hayvansal üretimde Sakarya özel ve öncü bir yerdedir.
Hayvancılığı bir bütün olarak değerlendirdiğimizde Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Besiciler, Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman ‘ın yıllardır yaptığı feryatların duyulması zorunludur.
Kanatlı Et Sektörü ayrı bir sektör olarak incelendiğinde sanayileştiğini, il ve ülke ekonomisinde çok büyük bir yeri olduğunu görüyoruz.
İlimizdeki tarımsal gelirde en yüksek pay kanatlı, büyük ve küçükbaş hayvancılık sektörüne ait olduğunu altını çizerek belirtmeliyiz.
Buna rağmen 30-40 yıl öncesine göre çöküş dönemi yaşamaktadır.
Et tavukçuluğu Sakarya'da ayrı bir sektör olarak değerlendirilmelidir.
Sakarya' da Taraklı İlçesi başta olmak üzere İl genelinde yoğunlaşmış bu sektörü desteklemeli ve büyütmeliyiz.
Sakarya; etlik tavuk üretiminde Bolu, Manisa ve Balıkesir ‘den sonra 4.ncü sıradadır.
Broiler yetiştiriciliğinde örnek sayılacak entegre firmalarımız vardır.
Sakarya ‘da “sözleşmeli üretim modeli” yaygın olarak uygulanmaktadır.
Ülkedeki kanatlı varlığının % 15'İne tek başına Sakarya sahiptir.
Bu sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanaatkarların yasal temsilcisi olan Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sakarya Besiciler, Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman ‘ın çığlığı bunun için önemli ve değerlidir.
Yıllardır duyulmayan çığlığa kulak verilmelidir.