Mecburi eğitim oniki yıl olduktan sonra çocuğu olan tüm evlerde orta okul yani sekizinci sınıf bittiğinde bir sınav telaş başlar. Tüm aileler çocuklarını bir maraton yarışçısı edasıyla adına LGS denilen bu yarışa hazırlar beşinci sınıftan itibaren.

Yüksek gelirli aileler özel okullarda okuturlar çocuklarını, kursalara gönderirler, özel hocalar tutarlar, avuç dolusu paralar harcarlar. Kimilerine göre servetler harcanır ve övgüyle bahsederler, şu özel okula bir ev parası ya da bir araba parası verdim diyerek yakınlarına nispet yaparlar kendilerini yüceltmek için.

Özel okula parası yetmeyen orta gelirliler ise soluğu kurslarda, özel hocalarda alırlar. Onlar da hatrı sayılır paralar harcasa da yetişemezler tabiki kibirde yüksek gelirlileri geçmeye.

Az geliri olan ailelerin se pek soluğu çıkmaz diğerlerine kıyasla. ama onlar da kendi içlerinde yarışırlar. Okul kurslarına, derneklere, vakıf kurslarına gönderirler çocuklarını. Bu maratonda imkanları kısıtlı olsa da geri kalmasını istemezler çocuklarının.

Her ne hikmetse bu maratonda dereceye girenler çoğunlukla son guruptan çıkar nedense. Harcanan bu kadar paraya rağmen hep azim kazanır, irade kazanır, disiplin kazanır.

Aileler tüm servetlerini de dökseler çocuklarını yapılacak bu sınavın, onların hayatlarında bir dönüm noktası olabileceğini anlatamadıkları sürece başarılı olmalarını beklemek beyhude bir çabadan öteye gidemez.

Bu yıl da LGS yapıldı ve sonuçlar da açıklandı. Sakarya'dan da beş adet Türkiye birincisi çıktı. Sınav her sene olduğu gibi bilenler için kolay olmasına rağmen bilmeyenler için oldukça zordu. Ailelerin gözündeki perdeler kalktı. Çocuklarına verdiklerinin ne kadar geri döndüğünü şimdi açıklanan LGS puanında daha iyi gördüler. Bu sonuçlar çocukların olduğu kadar biraz da velilerin başarılı olup olamadıklarını gösteren birer emaredir.

 Sınavda başarılı olan çocukları şimdiden tebrik ediyorum.

 Başarılı olamayan çocukların ailelerine de neyi yanlış yaptıklarını sorgulamaları için bir fırsat olduğunu hatırlatırım. Bu sınav her şeyin sonu değil, aslında bir başlangıç. Önlerindeki Üniversite sınavına çocuklarını nasıl hazırlamaları gerektiği konusunda bir ön hazırlık. Yanlışlarını çok iyi analiz ederlerse bu yarışta da ön saflara girebilirler.