Son günlerde gündemde olan SGK tarafından emeklilerin mercek altında incelendiği ve binlerce kişinin emekliliği iptal edilebileceği haberleri tüm emeklileri tedirgin ediyor.
Bu haberlerde hatta emekliliği iptal edilenlerden son on yıl içinde almış oldukları emekli aylıkları ve SGK tarafından yapılan sağlık ödemelerinin yasal faiziyle birlikte geri isteneceği belirtiliyor.
Nedir bu sahte sigortalılık ve sahte emeklilik.
Çalışanlar ve işverenler çok farklı metodlar geliştirmiş SGK’dan sağlık hizmeti ve emekli maaşı alabilmek için. Bunlardan birkaçına burada aktarmak istiyorum.
SGK müfettişlerinin en çok üzerinde durdukları sahte işyerleri ve bu sahte işyerlerinde sigortalı gözükenler. Hatta 2023 yılı için tespit edilen sahte işyerlerinin rakamını da 1.533 adet olarak açıklıyor SGK yetkilileri.
Sahte işyeri nedir; Fiziki olarak kanuni ve resmi evraklarını tamamlamış, Vergi ve SGK kayıtlarını yaptırmış ama fiili olarak beyan ettiği faaliyetleri gerçekleştirmeyen, ticaret ya da üretim yapmayan sadece kağıt üzerinde, genellikle metruh adreslerde kurulmuş işyerleridir. Bu işyerlerinin tek bir amacı vardır. Belirli kişileri sigortalı çalışanmış gibi gösterip, sigortalılardan para toplamak ve bu topladıkları paraları çoğunlukla sigortaya ödememek. Sigorta müfettişleri tarafından en kolay tespit edilen sahte sigortalılık yöntemi bu şekilde olanlardır. Her yıl binlerce sahte işyeri tespit edilerek o kurumlarda çalışanların sigortaları iptal ediliyor. Bu şekilde emekli olsa bile emeklilikleri iptal edilip aldıkları maaşlar geri isteniyor.
Sahte sigortalılık nedir; Fiili olarak işyerlerinde çalışmadıkları halde SGK bildirgelerinde çalışıyor gösterilerek emekli olmak ve sağlık hizmetlerinden faydalanmak suretiyle İş kanununa ve SGK düzenlemelerine aykırı olarak pirim günü işlenen sigortalılardır.
SGK müfettişlerinin dikkat ettikleri bir diğer sigortalılarsa gerçek faaliyetlerini yaparken bünyelerinde çalışmadıkları halde sigortaları ödenen eşler, çocuklar, kardeşler ve akrabalardan oluşan sahte sigortalılar. Bu tarz işletmeler SGK’ya pirim borçlarını ödeseler bile müfettişler tarafından tespit edilen sahte sigortalıların primleri iptal ediliyor. Emekli olanların emeklilikleri iptal edilerek kişiye yapılan maaş ödemeleri ile sağlık harcamaları yasal faizi ile talep ediliyor.
SGK pirimleri iptalleri bazı durumlarda kurum tarafından yapılan yanlışlardan kaynaklanabiliyor. Kurumda çalışanların ihmali, hatalı hesaplamaları sonucunca bir sigortalı emekli edilmişse ve daha sonra bu yanlışlık anlaşıldığında emekliliği dondurularak SGK’nın kişiye ödediği maaşları ve sağlık harcamalarını emekliden geri isteyebilir. Bu durumda sigortalının mağduriyeti söz konusu olsa bile yasalar gereği aldığı tüm maaşları geri ödemekle yükümlüdür.
Bir diğer sahte sigortalılarsa kamu ile iş yapan müteahhitlerin ihale şartnamesindeki kadro sayısını tamamlamak için çalıştırmadıkları kişileri, hak edişlerini alabilmek için çalışıyormuş gibi gösterip sigorta primleri ödendiyse bu sigortalıların günleri müfettişlerin tespit etmesi durumunda silinecektir.
EYT ile emekli olanlarda başlangıç tarihleri de mercek altına alınarak müfettişler tarafından sıkı bir şekilde incelenmekte. Özellikle on sekiz yaş altı ve aile işletmesinde ya da hatır ile çalışmadığı halde bir yakınının yanında sigortalı gösterilenlerin de sigortaları iptal edildiğinde başlangıçları da ileri tarihlere alındığında EYT kapsamından çıkanlar olacaktır.
Bir işyerinde çalışıyor olmak, e-devlet’te bu günleri görüyor olmamız bizim güvencemiz değil. SGK tarafından yapılan incelemede bir usulsüzlük tespit edilirse günleriniz silinecek ve emeklilik hakkınız şartları karşılayamadığınız için düşecektir. Emekli iseniz de maaşınız kesilecek ve geriye dönük size ve sizin için yapılan tüm ödemeler faizleriyle birlikte talep edilecektir.
Şimdi hepimiz emekli maaşları neden düşük diye soruyoruz ya yukarıda sadece bunun nedenlerden birini yüzeysel olarak anlatmaya çalıştım. SGK ile ilgili her yazımda sistemsel hatalardan ve yanlışlardan bahsediyorum.
Her yıl hak etmediği halde on binlerce kişi emekli oluyor. Hak edenlere sözüm yok ama haksız yere emekli olanlar yüzünden aslında emekli olması gereken binlerce çalışana da sigorta başlangıç yılı, emeklilik yaşı gibi dayatmalarla zulmediliyor.
Sistemde emeklilik için 7.000 gün pirim sınırı konup 9.000 günü aşmasına rağmen hala bir 10 yıl daha çalışmaya mahkumsun seni 60 yaşında ve 12.600 ödenmiş pirim gününle emekli edeceğim denilerek ezilenler var.
Her yeni düzenleme yeni mağdurlar doğuruyor. EYT mağdurları, Staj mağdurları, 1 gün mağdurları, 60-65 yaş mağdurları.
20 yaşındaki gençleri 45 yıl çalışmaya mahkum etmeyin. Devlet kurumlarında çalışanlarla özel sektörde çalışanlara aynı imkanları sağlayamıyorsanız emekli etmek için de aynı şartları istemeyin.
45 yıl çalışma X 360 gün: 16.200 pirim günü yapar,
40 yıl çalışma X 360 gün : 14.400 pirim günü yapar,
35 yıl çalışma X 360 gün : 12.600 pirim günü yapar,
30 yıl çalışma X 360 gün : 10.800 pirim günü yapar,
25 yıl çalışma X 360 gün : 9.000 pirim günü yapar,
20 yıl çalışma X 360 gün : 7,200 pirim günü yapar,
SGK ne yapıyor?
A. Gülez Kaya
Bu içeriğe tepkiniz
Yorumlar