Sevgili okurlar,
Bahar mevsimi ve yaz ayları, Sakarya'nın sınırları içindeki etkinliklerin de gerçekleştirilmesine vesile olur..
Bu etkinlikler arasında sayabileceğimiz çok etkinlik var..
Geçtiğimiz hafta, "Hendek Belediye Başkanı İrfan Püskülü ve Hendek halkı ev sahipliğinde" yapılan "Selman Dede Kültür Festivali", bu yılda renkli, sahnelere vesile oldu..
Şöyle haberlere yansıyanlara bakacak olursak," Hendek Belediyesi tarafından düzenlenen 20’nci Selman Dede'yi anma, Yağlı Güreşleri ve Sünnet Şenlikleri büyük bir coşku içinde yapıldı.
Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü'nün ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve 20 bine yakın vatandaş katıldı" bilgisine ulaşıyoruz.
Bizzat, bir iki defa takip ettiğim, önemli şenlik, ya da festivallerden biridir, "Hendek Selman Dede Kültür ve Spor" şenliği..
Bu şenlik, ya da kültür buluşmasının üzerinden tam 20 Yıl geçti..

20 YILDIR DÜZENLENİYOR..
Dile kolay, 20 Yıl..
Az zaman değil ama, "bu zaman zarfında, başta Hendek halkının, komşu ilçelerden ve illerden vatandaşların buraya akın etmesi, birliktelik yapması, eski gelenekleri yaşatması, kültür değerlerine sahip çıkması" bir başka güzelliktir..
Ayrıca, belediyelerin, başkanlarının, iş adamlarımızın, bu tür etkinliklere öncülük yapması, bu etkinliklerde görev üstlenmesi kadar, doğal ne olabilir..
"Etkinliklere adını veren Selman Dede " ile ilgili çeşitli anlatılar var..
Bir kere, mesire ve piknik ve etkinlik alanındaki Selman Dede yatırı ve oraya yapılan camide dualar edilmesi, "yani dualarda birliktelik", işin özünü oluşturur..
Başta, "ata yadigarı yağlı güreşe ev sahipliği yapılması, bu ata mirası güreşin yaşatılması, yöre gençlerinin Selman Dede huzurunda kol bağlaması, çayıra çıkması, er meydanında pehlivanların buluşması, kozlarını paylaşması" bir başka güzelliktir..
Hendek ilçemiz de, hatırı sayılır pehlivanlar yetiştirmiştir..

HENDEK İLÇESİ TANITILDI..
Bu yılki güreşlere ev sahipliği yapan Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü,"Selman Dede Güreşlerimizi, ata sporumuzu inşallah bundan sonraki yıllarda devam ettirmek istiyoruz. Etkinliğimiz, her ne kadar güreş ile özdeşleşse de geleceğimizin teminatı çocuklarımızın da, bu manada sünnet merasimleri gerçekleştirilmiştir.
Aynı zamanda Hendek ilçemiz, hem sanayi, hem tarım ilçesi olması nedeniyle, bu yıl tüm çiftçilerimizin ve tarım severlerimizin futbol sahamızda ziyaret edebilecekleri, bir mini tarım fuarı alanı oluşturduk. Katılım sağlayan değerli protokolümüze, güreşçilerimize, misafirlerimize ve tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi..
Gerçekten, "Selman Dede" adı altında, "sünnet, bir sanayi ve tarım ilçesi olarak, Hendek İlçesi'nin değerlerinin de, şenlik adı altında tanıtılması" önemlidir.

UNUTULMAZLARIMIZ?
Hendek İlçesi, Sakarya'nın parlayan yıldızlarından biridir..
Sakarya güreş tarihine, adını yazdıran ve olimpiyatlarda madalya kazanan, er meydanı çayırda, rakiplerini dize getiren, nice pehlivan gelip, geçti..
"Adil Atan, İrfan Atan, Sezai Kanmaz, Zülküf Karabulut, Mithat Bayrak, Hendekli Kavak kardeşler, Akyazılı Albay Kardeş, Kamil Özdağ, ile diğer adsız kahramanlar", ne güreşler tuttular, ne?
Tarihe güreşleri ile mal olmuş olanlardan, "Sezai Kanmaz, Zülküf Karabulut, Kavak kardeşler ile Albay Kardeş'in güreşlerini. izleme şansı" yakalayanlardanım..
Elbette, Selman Dede Güreşleri öncesi "Akyazı Akbalık Güreşlerinden de söz etmemiz" yerinde olur..
Bu güreşlere, "Akbalık Köyü halkının katkısı kadar, zamanın Akyazı kaymakamlarının, belediye başkanlarının, güreş ağalarının büyük katkısı olduğunu" söylemezsek olmaz..
Basın mensubu arkadaşlarımız Kenan Certel, Salim Özyılmaz ile güreşlere katkı sunanları unutmak olmaz..

AKYAZI AKBALIK GÜREŞLERİ?
"Tarihi Kırkpınar Güreşleri" öncesi, büyük bir sınav yeri olarak öne çıkan, "Akyazı Akbalık Güreşleri, bu yıl yapılacak mı, yapılmayacak mı" bilmiyorum!..
Ama, bugüne kadar yapılanların, hep güzelliklere sahne olduğunu biliyorum..
Bu güreşlerin kurucuları, "eski baş pehlivanlarımızdan merhum Zülküf Karabulut ile Ordulu Mustafa Bük'ü" rahmetle anıyoruz!..
Mekanları cennet olsun!
Elbette anlatılacak, çok şey var..
Eskiden, düğünlerde yapılan güreşler, sonra çayıra sığmadı, büyük festivallere, şenlikler ile yapılır oldu..
Bunlar arasında, "Söğütlü Süt Festivali" bünyesinde düzenlenen etkinliklerinde özünü, "yağlı güreş buluşması" teşkil eder..

SAKARYA'NIN ZENGİNLİĞİ?
"Sakarya'nın spor ve kültür gelenekleri arasında yerini alan bu etkinliklerin yaşanması ve yaşatılması için büyük fedakarlıklarda bulunanları sevgi ve saygı ile minnetle" anıyoruz, unutmuyoruz..
Kentimizin, "bu yöndeki kültür ve spor geleneklerini yazmaya, hatırlatmaya", devam edeceğiz..
Bizim Sakarya Gazetesi olarak, "bizlerde 20 Yılı aşkın bir süredir, bu etkinliklere yer veriyor, vermeye de", devam ediyoruz..
Bu manada, "büyük özveri ile bu etkinlikleri takip eden, yazın, bu heyecanı okurlarımız ile paylaşan arkadaşlarımıza da" teşekkür ederiz..
Sakarya için, her şeye değer!
Yusuf Cinal yazıyor, 4 Temmuz 2024