Sevgili okurlar,
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın merkezde görevlendirilmesinden sonra, Sakarya’ya atanan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in göreve başlaması ile ilgili görüş ve tespitlerimizi sizlerle paylaştık..
Şimdi, ilçe kaymakamlarının yanı sıra, büyük değişikliklerle İç İşleri Bakanlığı’na bağlı olarak, görev yapan Jandarma yapılanmasında da, atama rüzgarı esti..
Siyasi iktidarın sıkça başvurduğu, “görev değişimi” konusunda, “Avrupa Birliği(AB9 ülkelerinde bu siyasi anlayışın artık değiştiğini söylesem” inanamazsınız?
Türkiye’de, “devleti temsil eden Vali ve kaymakamların”, belli zaman dilimi içinde değişimi, hep bilinirdi..
Ama şimdi, öyle olmuyor?
Nedeni, ne olabilir ki?

SİYASİ MİSYON?
Hatta, bazen, vali ve kaymakamlara, “siyasi misyonlar ile yüklenip, görev alanlarına gönderildiği” basına da yansıyor?
Hatta, “seçim zamanları bile, üzerine görev olmadığı halde, siyasete burun sokan valilere, kaymakamlara da” şahit olmuyor değiliz!?
Bir vali, bir kaymakam, bunu neden önemser?
“Bildik köye, yeni adetler getiren, bu siyasi anlayışı, aynı zamanda toplumda ayrılığa, gayr ılığa neden olan bu durumlardan kendine pay çıkarması, kendini devletin yerine siyasi iradenin istemlerini koyması”, ne kadar doğrudur..

TARAFSIZLIK İLKESİ?
“Cumhurbaşkanlığı Sistemi” içinde olsa bile, “vali ve kaymakamların devleti temsil ettiği hala belleklerimize yerleşmiş” durumdadır..
Valiler ve kaymakamlar, siyasetin emrinde olabilirler, ama görevleri konumu ile “tarafsız, siyasete alet olmadan, adil, eşit bir şekilde görev yapmaları” gerekir..
Vatandaş, vali ve kaymakamların tarafsızlığını ezberlemeliler, “hatta vali ve kaymakamlar, bu tarafsızlığı, adaletliliğini de geride  bir başka hizmet madalyası” olarak bırakmalıdırlar!..
Bu durum siyasi iradenin tabiri ile “eski Türkiye’de” böyle idi..
Peki, “yeni Türkiye’de, eski köye yeni adet getirmenin faturasını, rakip siyasi partiler ile onların taraftarlarına ödetmek, demokratik temayüller içinde”, kabul edile bilinir mi?
Uzatmayalım, her seçim döneminde, gündeme gelen konuları hep biliyoruz..
“Toplantı ve gösteriler konusunda”, birçok valinin, kaymakamın tarafsızlığını, yitirdiği biliniyor!..

TÜRKİYE’DE VALİ VE KAYMAKAM OLMAK?
Bu “yeni Türkiye’de”, vali ve kaymakamların yerini, siyasi il ve ilçe başkanları da üstlenmeye başladıysa da, “bizler eski Türkiye vali ve kaymakamlarını” çok özlüyoruz!..
Sakarya’da, “iz bırakan valiler” konusunda, sizleri bilgilendirdim..
Akyazı’da görev yaptığım yıllarda, bizzat hizmetlerine, “görev ve sorumluluklarına sadık, tanıdık kaymakamları” hala unutamam..
Akyazı’da iz bırakanlar arasında, “Ahmet Karabilgin, Veysel Atasoy, H.Yılmaz Özen ile Cemalletin Özdemir, Hasan Karahan..” hala hafızalarımızda,” Akyazı Kaymakamı” olarak hatırlanır, hizmetleri anlatılır..
Bu yeni Türkiye’de maalesef, “devletin valileri, devletin kaymakamları” tabirleri yerine, artık toplumda “ AK Parti Valisi, AK Parti Kaymakamı” tabirleri kullanılır oldu..
“Siyasi Saiklerle, toplumumuzun iyice ayrıştırıldığı, kutuplaştırıldığı bu yıllarda, vali ve kaymakamlardan”, büyük beklentiler var..

DEVLETİNH V ALİSİ,KAYMAKAMI?
Bir kere valiler ve kaymakamlar, öncelikle “ devletin valisi, devletin kaymakamı” olacaklar ki, “milletin valileri”  olarak baş tacı edilsin, hizmetleri ile hafızalarda yer edinsin ve unutulmasınlar!..
Ama en önemlisi, millete hizmet olmalıdır..
Göreve gelip, “günü kurtaran, siyasilere yaranmak için takla atanların, bu iz bırakanlar listesine girmesi” mümkün değildir..
O nedenle, valilik ve kaymakamlık görev ve sorumlulukları ile “yasak koyan, yasaklarla kendinden söz ettiren,  siyasi partiler arasında tarafgirliğini öne çıkaranların ardından, çok iyi konuşulduğuna”, hiç şahit olmadım..
Efendim, “falanca dernek ve mensuplarının şikayeti söz konusu” diye, “festivalleri yasaklayan, konserleri iptal ettiren, siyasi partilere, propaganda yasağı koyan, miting alanlarını değiştirenler”, bilmelidir ki, “esas olan millete adil, hak, hukuk” çerçevesinde hizmettir.
Bu siyasete alet olanların, şikayetlerini dikkate alanlar, “asıl milletin iradesini” kötüye kullananlardır!?
Bilinmiyorlar mı ki?

BEKLENTİ ÖNEMLİ?
Bunu şiar edilenlerin, milletin gönlünde yeri hazırdır..
İşte benim valim, benim kaymakamım, bu bayrağı taşıyanlardır..
Yoksa, “siyasetin emrindeki bir vali, bir kaymakamın gönüllerde iz bırakması ve gönülerde taht kurması, yıllar sonra da olsa hatırlanması” mümkün değildir..
Ne mutlu,” bu hak ve halk, millet yolunda hizmeti şiar “ edilenlere?
Bu vesile ile “yeni vali ve kaymakamlarımızdan beklenti” budur!
Şehrimize gelenlere, “ hoş geldiniz” diyor, başarılar diliyoruz!
Yusuf Cinal yazıyor, 26 Ağustos 2023