Uzun zamandan beri şahsıma gelen sorulardan birisi bu, gerek yazılarımı okuyan; gerek danışanlarımdan ve gerekse çevremden insanlar sosyal medya hesaplarımda ki ‘NLP Uzmanı’ durumunu sorgulamakta, farkındalık oluşturmak istedim.
Aslında ilk cümlede de sorunun cevabı subliminal olarak verilmiş durumda, NLP; farkındalık demektir. NLP, yaşamımızda üzerinde düşünmeden, otomatik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirme ve geliştirmede üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, zihnin işleyişi ile ilgili, yetmişli yılların sonlarına doğru Amerika'da geliştirilmiş bir model ve metodolojidir.
NLP’nin açılımı ise şöyle; Neuro Linguistic Programming
Neuro ile insanların görme, işitme, hissetme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği beyin ve sinir sistemi vurgulanır.
Linguistic ile yaşam deneyimlerinin dil vasıtası ile kodlanması, dilin deneyim edinme ve değişim süreçlerindeki etkisi vurgulanır.
Programming ile arzu edilen değişiklikleri gerçekleştirmek üzere, duygu, düşünce ve davranışlarımız üzerinde, bilinçli veya bilinçdışı akıl yardımıyla yapılan yeniden düzenleme biçimi vurgulanmaktadır.
Halk dilinde anlayacağınız üzere duygu ve düşüncelerin yönetilebilme süreci diyebiliriz. Tabi ki NLP Uzmanı olmak oldukça zor, öncelikle kendi içinde ki duygu ve düşüncelerin önüne geçip bunun derin eğitimini almak gerekir.
Bilinçsizce yapılan tüm metot ve uygulamalar danışana derin yaralar açabilmektedir.
NLP Uzmanı olmak istiyorsanız öncelikle kendinizden başlamanız gerekiyor değişime. Hayatınızda kendinizden daha fazla önemsediğiniz bir şeyler varsa, bu size engel teşkil edecektir.
NLP ve başka konularda bilgi aktaran kişiler dış dil kullanıyorlarsa, kullandıkları dilde metaforlar yoğunluktaysa, başkalarının cümlelerini veya atasözlerini ifade ediyor ve yazıyorlarsa, dili ve özellikle Türkçeyi bilmediklerini söyleyebiliriz ve uzmanlıklarının bir işe yaramadığını görebilirsiniz.
İçeriksiz modelde bilgi aktarımı, kimlik değerlerine dokunmama ve yaşanan tecrübeler ve stratejiler üzerinde neden tekrarların yaşandığı açıklanabiliyorsa, kişinin neden kızdığı, sinirlendiği veya patlamalar yaşandığı izah edilebiliyorsa, gözyaşı dökmenin nedeni gösterilebiliyorsa, değişimin ortaya çıkması kolay olacaktır.
Dil kullanımı, beynimizin çalışması ve stratejiler süreçlerle ilgili bilgi aktarımları ile kişi değişimi organize edebilecek, kendi kararları ile hayatını yönetmeye başlayabilecektir. Söyleneni yapan ve bundan iyi bir sonuç alabilen kişinin, kararı kendi vermediği için değişim yaşadığını söyleyemeyiz. Yeni bir karar için yine başkasına ihtiyaç duyulacaktır.
Peki, NLP metotları bize ne katar? Eğer doğru kişi tarafından uygulanırsa, beyinde ki otomatik algı sistemini durdurup duygu ve düşüncelere müdahale şansı tanır.
Sokakta ki, pembe boyalı evin yanındaki, çınar ağacının en tepesinde öten parlak tüylü kuşun neşeli ötüşünün sesini duyma, benimseme ve bundan mutluluk duyma durumu da sağlar.
Geçmişin acı ve kötü hatıralarını; gelecek kaygısını ve endişelerini milimize ederek anı yaşamayı hedef alır.
Farkındalık, bir sistemin içerisinden çıkıp o sisteme dışardan bakabildiğimizde kendimizi hissettiğimiz ruh haline verdiğimiz addır. farkındalık, bir şeylerin farkında olduğuna inanan insanlar tarafından ortaya atılmıştır.
Birisi; acıkmasını, susamasını bir kenara bırakıp neden acıktığını, neden susadığını düşünmeye başlar, açlık ile kan şekeri arasındaki ilişkiyi görürse kendisini farkında hissedebilir. Aynı şekilde değer yargılarını evrensel gerçek addetmekten vazgeçip onların içerisinde yaşadığı toplumun, hayatını idame ettirme biçiminin, ailesinin, çevresinin bir sonucu olduğunu gören insan da şüphesiz bir farkındalık ruh haline bürünebilir.
Yaptıkları ve varlığı ile hiç kimsenin dikkatini çekememiş, varlığını gösterememiş bir kız öğrenci, sınıftaki arkadaşlarının kendi varlığının farkına varabilmeleri için bir gün emekleyerek sınıfa girer ve köpek gibi ulumaya başlar. kızı bu halde gören sınıfı bir sessizlik kaplar ve herkes şaşkınlık içindedir. kızın bunu neden yaptığını anlamaya çalışırlar.
İnsanların onu fark edebilmesi için bütün bunları yapan kız, yanılmıyorsam Leo Buscaglia’nın sevgi sınıfında derslerine katılan öğrencilerinden biriydi. Kendisinin farkında olmayan insanlar kötü bir deneyimle artık onun farkına varmışlardır.
Kimi zaman böylesi acı ve utanç verici deneyimler ile tecrübe edilen bir olgudur farkındalık.
Not: hikayenin aslı ve kaynağı konusunda yanılıyor olabilirim. Affola...
Gördüğünüz üzere farkında olmak ve bu şekilde yaşamak özel bir yeti olduğu gibi kişinin kendi elinde olan bir cevherdir. Bunun farkına varır ve mücadele edersek, hayatı farklı bir pencereden bilinçli olarak yaşamamız mümkündür. Sonuç olarak NLP hayat kurtartır, işinin ehlini bulduysanız. Ruh iyileşmeden, beden asla iyileşmeyecektir.
Sevgilerimle, hoşçakalın...