Kökü 'cherophobia' kelimesinden gelen 'çerofobi' nedir? Şöyle özetleyelim: Çok iyi giden bir düzeniniz varsa, son zamanlarda mutluysanız ve sırf mutlu olduğunuz için yakında başınıza kötü şeylerin geleceğinden tedirginseniz, bunun adı çerofobi.
Yani siz mutlu olmaktan korkuyorsunuz, sevdiğiniz şeyleri yaparken rahat hissedememek, mutluluğunuzdan dolayı kötü şeylerin olacağını düşünmek ve bu halden kaygı duymak da çerofobiye dahil.
'Zevk alma korkusu' olarak tanımlanan Hedonofobi dediğimiz şeyde çerofobi ile hemen hemen aynı şeyler. Bu her iki histen kurtulmak yine kişinin kendi elinde.
Acaba ben Çerofobi olabilir miyim? Diyor ve belirtileri arıyorsanız işte size birkaç somut madde sıralayayım;
Çerofobi devamlı bir kaygı hali değildir. Mutluluk kaynağı olan olumlu olaylardan kaçınmak ya da bu olaylardan sonra 'başıma kötü bir şey gelecek' kaygısı yaşamaktır.
Sosyal aktivitelere dahil olmaktan kaçınmak ve endişe duyma halidir.
Hayatta karşısına çıkan fırsatları korkusundan ötürü tepmek ve cesaretini olaylara karşı kullanamama hali.
Mutluluğa eriştirecek düşünceleri akıldan atmaya çalışmak ve yine bu bağlamda sosyal çevreye mutlu görünmekten kaçınma hali kendinizi değerlendirmeniz açısından size yol gösterecektir.
Ben çerofobiyi yükseklik korkusuna benzetiyorum; mutlu olmak değil de devamında gelecek olan mutsuzluğu kaldıramamak korkutur, bu da insanın er ya da geç zirveden ineceğine işarettir.
Bu huzursuzluk ve yoğun tedirginlik hissi oluşturan rahatsızlığın temelinde mutlak suretle önceki olumsuz deneyimlerin olduğunu düşünülür.
Her mutluluktan sonra başınıza kötü bir şey geliyorsa ya da algıda seçicilik yaparak siz böyle düşünüyor ve görüyorsanız, bunun sonu çerofobiye varacak ve beraberinde yaygın anksiyete bozuklukları ortaya çıkacaktır.
Danışanın çocuk yaşlarına indiğimiz durumlarda en sık görülen sebep; çocuk yaşlarda maruz kalınan psikolojik/fizyolojik şiddetlerdir.
Ebeveynlerin çocuklarına uygulamış oldukları fiziksel şiddetin yanı sıra; psikolojik olarak maruz kalınan şiddette ilerleyen dönem ve yaşlarda ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açar.
Takdir edilmemek, başarıya ulaşan iyi işlerde hor görülmek gibi psikolojik huzursuzluklar çerofobinin en sık görülen psikoloji kaynaklı temellerindendir.
Çerofobi ile mücadele etmek için en etki yolun; bireyin kendisini iyi tanıyarak, geçmişini incelemesi olduğu kanaatindeyim.
Çerofobiyle mücadelenin temeli, düşünce şeklini değiştirmek olduğu için bu psikolojik tedavide kişi, kendi oluşturduğu savunma mekanizmasını kabul etmeli ve yıkmak konusunda karar almış olmalıdır.
Sendroma sahip kişinin bu yaşadığı durum içerisinden çıkmak istemesi ve buna inanması olmazsa olmaz kuraldır.
Aksi durumda birey kendisini kandırmış olmakla beraber, tedaviye harcamış olacağı sürede boşa gitmiş olacaktır.
İnsan mutlu olmaktan neden korksun ki?
Kendinle mutluysan; kimseyle derdin olmaz. Sevgilerimle, hoşçakalın.