Son birkaç yılda dikkatimi çeken şehrimizdeki petshop sayılarındaki artış. Neredeyse her cadde üzerinde, her semtte bir petshop mevcut. Bundan beş altı yıl önce veteriner klinikleri dışında parmakla göstereceğimiz kadar azdı. Ne oldu da tüm Türkiye’de olduğu gibi şehrimizde de sayıları bir anda arttı.

Bir petshopa girmeden daha sizi kapıda 5,10,25kg’lik ambalajlarda paketlenmiş, üzerinde size en sevimli haliyle bakan hayvan resimlerinin olduğu farklı markalarda mamalar karşılıyor. Bir kısmı ithal bir kısmı yerli üretim olan bu mamalar gerçekten ilgi çekici ve kafa karıştırıcı. Çoğu petshopta tertip düzen ve ilgi alaka gerçekten güzel ve size yardımcı olmak için ellerliden geleni yapıyorlar.  Hatta bir kısmında veteriner çalışanlar olduğuna da şahit oldum.

Sadece petshoplarda da satılmıyor artık köpek ve kedi mamaları şimdi neredeyse tüm marketlerde satılmaya başladı.

Ne var bunda diyeceksiniz, arz talep meselesi. Talep olduğu için market raflarına kadar düşmüş kedi köpek mamaları.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda 1,5 milyar dolar değerinde 937 bin ton köpek maması ithal edildi. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinden karşılanıyor bu ihtiyaç.  Sadece 2022’de evcil hayvan maması ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde artarak, 77 bin tona ulaştı. Yerli mama üretimi için de her yıl milyonlarca dolarlık hayvansal yan ürünler ve işlenmiş yağ ithalatı da yapılıyor.

İşte benim takıldığım kısım bu talep artması.

Niçin talep bu kadar arttı?

Talep artması doğal sebepten mi yoksa birilerinin dayatması mı?

İddia edildiği gibi bazı derneklerin finansörleri mama imalatçıları mı?

Neden sokak hayvanları için çıkarılacak olan yasa engellenmek isteniyor?