Emzirme dönemi anne ile bebek arasındaki bağın en yoğun olduğu dönem. Bu dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşıladığı için annenin diğer dönemlere göre çok daha fazla zorlandığı bir dönem aynı zamanda.
Dünya Sağlık Örgütü ve Unıcef ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini öneriyor. Fakat son dönemlerde bu süre giderek kısalıyor. Bunun temel sebepleri arasında annenin çalışma hayatına başlaması, yanlış emzirme, annenin stresini ve çevrenin yanlış yönlendirmesini sıralayabiliriz.
Doğum sonrası dönem annenin de toparlandığı bir dönem. Fakat çoğu anne bu dönemde kendini ikinci plana atıyor. Bu durum malesef zamanla sütünde azalmaya neden olabiliyor. Emzirme döneminde beslenmeye gebelik dönemindeki kadar dikkat etmek önemli. Çünkü doğumdan sonraki 2 yıl annenin vitamin ve mineral değerlerinin tekrar arttığı dönem. Emzirme döneminde vücut yoğun bir şekilde süt üretmek için fazla miktarda enerji harcıyor. Vücudun ihtiyacı olan enerjiyi doğru besinlerle karşılamak bu nedenle çok önemli.
Son dönemlerde piyasada anne sütünü arttırmak için çeşitli bitkilerden oluşan çaylar satılıyor. Bu karışım çaylarda kullanılan bitkiler aslında senelerdir farklı kültürlerde kullanılan bitkiler. Keçi sedef otu, rezene, anason, ısırgan otu karışım çaylarda kullanılan başlıca bitkiler.
Peki bu bitkisel çaylar gerçekten anne sütünü arttırıyor mu?
Bitkisel çayların yararına dair yapılan çalışmalar yetersiz sayıda. Yapılan çalışmaların bazıları anne sütü miktarını arttığını gösteriyor. Bazı çalışmalar ise bu çayların anne sütünün miktarını arttırdığını fakat kalitesini arttırmadığı yönünde. Bu nedenle bitkisel karşım çaylarının tüketiminde hekiminize danışıp ilerlemeniz daha doğru olacaktır.
Fakat rezene, frenk kimyonu sizin ve bebeğinizin gaz şikayetlerinize iyi gelecektir. Bu bitkilerden oluşan çayı günde 1 fincan tüketebilirsiniz.
İlk 6 aylık süreçte sütünüzün azalması, bebeğin kilo alımında duraklama gibi durumlarda öncelikle bir emzirme danışmanı ile görüşmeniz sizin için faydalı olacaktır. Çünkü yanlış emzirme maalesef süt miktarını azaltan bir durum. Doğru emzirmeyi öğrendikten sonraki süreçte beslenme desteği almanız çok daha doğru olacaktır.
Anne sütünün miktarını ve kalitesini arttırmak için nasıl beslenmeliyiz?
- Günlük su tüketiminiz en az 2 litre olsun.
- Dereotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler süt miktarınızın artmasında destek olacak sebzelerdir. Bu sebzelere salatalarınızda ve sabah kahvaltınızda mutlaka yer verin.
- Çemen otu süt yapımını arttıran baharatlardandır. Çemen otunun kan şekerini düşürücü etkisi olduğu için diyabetli annelerin dikkatli tüketmesi gerekiyor.
- Çörek otu bağışıklık sitemini dengelemenin dışında yine anne sütünü arttıracak tohumlardan. Her gün 1 tatlı kaşığı kadar çörek otunu yoğurdunuza veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
- Yulaf, buğday ve bulgur anne sütünü arttıran tahıllardan. Bu tahılları haftada 3-4 gün olacak şekilde tüketmeye dikkat edin.
- Kurubaklagiller başlangıçta gaz yapabileceği için ilk 2 aylık süreçte tüketmemeniz daha iyi olacaktır. Fakat 2. aydan itibaren yeşil mercimek, karabuğday, kinoa tüketmeye başlayabilirsiniz. Baklagiller bitkisel proteinden zengin besin grubudur. Bu nedenle günlük protein alımınıza da destek olacaktır.
- Yapılan birkaç çalışma muz ve karabamyanın tohum kısmının da süt miktarını arttırdığını göstermiştir.
Sütünüzü arttırmak için bebeğinizi bol bol emzirin, stresten uzak kalmaya çalışın, bebeğinizi doğru pozisyonda emzirin ve sağlıklı beslenin.
Sağlıklı haftalar dilerim.