1.cemre havaya düştü 2 hafta aralıkla suya ve toprağa düşecek. Bu sene bahar yorgunluğu her senekinden daha zor olabilir. Çünkü hepimiz yorucu bir kıştan çıktık. Yasaklar, vakaların artması, çalışma saatlerinin uzunluğu gibi pek çok faktör fiziksel olarak yormasa da mental olarak herkesi yordu. Her sene bahar ayında halsizlik, yorgunluk, depresif ruh hali yemek yemeyi özellikle tatlı tüketimini arttırıyor. Bu sene mart ayı ile kalkacak olacak yasaklar bu süreci daha da hızlandıracak gibi görünüyor. Hepimiz dışarıda yemek yemeyi, arkadaşlarla sohbet etmeyi özledik. Bu nedenle bu bahar ayına her zamankinden çok daha fazla dikkat edin.
Özellikle hareketsiz geçen kışın ardından düzenli egzersiz şart. Hani hep diyoruz ya atalarımız bizim gibi değildi onlar eski toprak daha dayanıklı diye. Peki bunun tek sebebi hep suçlu bulduğumuz tarım ilaçlı yiyecekler mi? Tabi ki hayır. Fazla miktarda fast-food tüketimimiz, karbonhidratı yüksek besinleri tüketmemiz ve hareketsizlik. O nedenle havaların ısınması ile beraber düzenli yürüyüşlere başlayıp günlük rutininize sporu eklemelisiniz. Böylece baharın vermiş olduğu yorgunluk hissiniz azalacaktır.
Şeker oranı yüksek abur-cubur tüketimini azaltmak da yine bahar rehavetine kapılmanızı azaltacaktır. Çünkü şeker oranı yüksek besinler kan şekerinizi hızlı yükseltip düşüren besin grubu olduğu için yemek sonrasında uyku durumunu tetikleyebilir. Ayrıca bağırsaklarımızdaki kötü huylu bakteri üremesini de arttırarak yine şekere karşı bağımlılık durumunu tetikler ve bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.
Bahar rehavetine kapılmamak için altın değerindeki önerileri uygulayarak bahar ayını hem daha fit hem de daha enerjik geçirebilirsiniz.
- Her güne sebze ile başlayın. Sabah yeşil smoothiler veya kahvaltıda bol miktarda sebze tüketin.
- Bahar meyveleri beni en sevdiğim grup. Fakat porsiyon kontrolü önemli. Siz de benim gibi meyve tüketimini seviyorsanız kahvaltıda ekmek yerine meyve tüketimini tercih edebilirsiniz. Böylece hem fazla miktarda meyve tüketmiş olursunuz hem de porsiyon kontrolünü sağlamış olursunuz
- Su tüketimi yaz-kış fark etmeden en dikkat edilmesi gereken faktör. Havaların ısınması ile birlikte tüketimi artacaktır. Ama siz yine de gün içinde 2 litre tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
- Bahar aylarında az yağlı et-tavuk tüketimine özen gösterin. Proteinler bizim tok kalmamızı sağlayan besin gurubu.
- Havaların ısınması ile birlikte çoğu kişi ana öğünleri atlayıp soğuk atıştırmalıklara yöneliyor. Bu da kanda sürekli insülin salınımını tetikleyerek kan şekerinin düşmesine sebep oluyor ve tekrar atıştırma davranışını tetikliyor. Bu nedenle bahar ve yaz aylarında ana öğünlerinizi proteinden zengin besinlerden oluşturup ara öğün sıklığını azaltmaya dikkat edin.
- D vitamini, demir, magnezyum gibi vitamin eksikliği bu dönemde yorgunluk, halsizlik yapabilir. Benim size tavsiyem her gün 20 dakika güneşlenmeniz ve güneşlenen bölgeyi 48 saat yıkamamanız ve D vitamin takviyesi kullanmanız. Yorgunluk durumunuz devam ederse diğer vitamin eksikliklerini mutlaka kontrol ettirin.
- Tatlı ihtiyacınızı şekerli atıştırmalıklardan değil meyveden karşılayın
- Soğuk içecek tercihinizi şekerli, yüksek kalorili kahve veya meşrubatlar yerine ev yapımım limonatadan veya kefir, ayran gibi sağlıklı içeceklerden karşılayın.
Sağlıklı beslenmeye tek mevsim değil her mevsim dikkat edin. Masa başı çalışıyorsanız gün içinde mutlaka ufak egzersizler yapmaya dikkat edin.
Herkese sağlıklı haftalar dilerim…