Çocukluk çağı obezitesi son dönemlerde çok hızlı bir şekilde arttı. Paketli gıdalara ulaşımın kolaylaşması, pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin artması, elektronik alet kullanımına bağlı fiziksel aktivitenin azalması gibi durumlar çocukluk çağı obezitesinin başlıca nedenleri.
Obezite genetik alt yapısı olan sağlık sorunlarından birisi. Her iki ebeveynin kilolu olması sonucu çocuğun kilolu olma ihtimali %80 iken tek bir ebeveynin kilolu olması sonucunda bu oran %40-50, her iki ebeveynin ideal kilosunda olması sonucunda bu oran %10-20 lere düşüyor. Yani biz aslında kendi sağlığımıza dikkat ederek çocuğumuzu bu riskten koruyabiliyoruz.
Çocuklara ilk davranışlar, alışkanlıklar aile içerisinde kazandırılır. Bu nedenle sizin yemeğe karşı tutumunuz çocukları etkiler. Günümüzde pek çok ebeveyn çocuklarına ihtiyaçları olmamasına rağmen rafine şekerden oluşan ürünleri veriyor ve bunu ek gıda döneminden itibaren yapıyorlar. Vücudumuzun sağlıklı çalışması için dışarıdan ek şeker almamıza gerek yok meyvelerden aldığımız früktoz şekeri günlük şeker ihtiyacımızı karşılar. Dünya Sağlık Örgütü günlük alınana kalorinin %5 lik kısmının basit karbonhidratlardan yani rafine şeker içeren yiyeceklerden oluşabileceğini ifade ediyor. Fakat daha önce bu besinlerin tadını hiç bilmeyen bir bebeğe ya da çocuğa bu besinleri vermenin bir anlamı yok.
Çocuğunuz yemek seçiyor veya bazı besinleri hiçbir şekilde tüketmiyorsa önce kendinizi gözlemlemelisiniz. Muhtemelen çocuk her iki ebeveynin veya ona bakım veren kişinin tüketmediği besinleri tüketmiyordur. Bu nedenle sizin de tüketmediğiniz besinleri gözden geçirmeniz en azından çocuğunuzunda yemesi için biraz çabalamanız gerekiyor.
Çocukluk çağında beslenme alışkanlıkları değişir ve zamanla oturur. Çoğunuza doğru beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için onu yemek hazırlamaya dahil edebilirsiniz, besinleri farklı seçeneklerde hazırlayıp alternatifler oluşturabilirsiniz.
Ailelerin çocuk beslenmesinde yaptığı hatalardan birisi de sevmediği yemek olduğunda ona hemen alternatif oluşturarak sevdiği bir yemeği yapmak. Bu çocuğunuzun o yemeği yememeye devam etmesi ne neden olacaktır. Çünkü onun için her zaman sevdiği yemeği yiyebilme seçeneği var.
Çocuğunuzun sağlıklı bir yeme düzeni oluşturması için aile ile birlikte sofraya oturması da önemli. Tüm aile ile oturulan sofralar hem birlikte zaman geçirmenin hem de belirli alışkanlıkların oturması için önemli. Ayrıca çocuğunuzun porsiyon kontrolü yapabilmesi için özellikle kahvaltıda yemek istediği veya yemesini istediğiniz besinleri tabağına koymanız. herkesin kendi tabağının olması, ortadan yemek yeme alışkanlığının kaldırılması hem porsiyon kontrolünü sağlar hem de besinlerin çeşitli tüketilmesini sağlar.
Biz ne kadar çocuğumuzu paketli gıdalardan korumaya çalışsak da yaşadığımız dünyada bu pek mümkün değil. Okulda, parkta, aile büyüklerinin yanında bu yiyecekler çocuğumuza veriliyor. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken çocuğunuza besinleri tanıtmak ne kadar yiyebileceğini öğretmek. Yani ona yasaklamak yerine porsiyon kontrolünü yapmayı öğretmek. Evet başlangıçta sizinle çatışacak, belki de ağlayacak ama onun ve bizim sağlığımızı için bunu yapmanız gerekiyor. Çünkü sağlıklı bireyler sağlıklı bir gelecek demek.
Sağlıklı haftalar dilerim…