Muteber araştırma şirketlerinden bir diğeri de MAK Danışmanlık…
Sahibi Mehmet Ali Kulat.
MAK’ın son anket çalışması sonuçları da hemen hemen Avrasya Araştırma’nın sonuçlarına yakın; Bugün seçim olsa iktidar değişiyor, diyor.
Söz konusu kamuoyu yoklamasına göre AKP’nin oy oranı yüzde 30’a düşmüş.
Türk siyasetinin ve iktidarın geleceğini büyük ölçüde AKP’den kopanların oluşturduğu yüzde 13 oranındaki kararsızlar belirleyecek gibi görünüyor.
MAK Danışmanlık kamuoyu yoklaması, 12-17 Haziran tarihleri arasında, 30 büyükşehir ve 15 il ve ilçelerinde, 2 bin 600 kişiyle yüz yüze yapıldı.
Anketin hata payı yüzde 1.3 olarak açıklandı.
‘Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz’ şeklindeki soruya Türkiye genelinde verilen yanıtlar, kararsızların matematiksel dağılımı yapılmaksızın AK Parti yüzde 30.6, CHP yüzde 22.2, MHP yüzde 9.3, İYİ Parti yüzde 9.5, HDP yüzde 8.1, Gelecek Partisi yüzde 2.7, DEVA Partisi yüzde 2.6, Saadet Partisi yüzde 1, diğerleri yüzde 1, kararsız seçmen oranı ise yüzde 13 olarak tespit edildi.
HDP’nin baraj altı gözüküyor olması kimseyi yanıltmasın. Bu her seçim öncesi anketlerine böyle yansıyor. Çünkü HDP’li seçmen anketlere cevap verirken bile kendini gizliyor.
Son seçim öncesi anketlerinde de HDP baraj altı görülmüş ama HDP barajı aşmıştı.
Burada önemli bir ayrıntı kararsız seçmen oranı…
13 puanlık kararsız seçmen ağırlıklı olarak AKP’den kopup başka partilere (şimdilik) gitmeyen kararsız kalan seçmeni gösteriyor.
Bu kararsız seçmen, yeni partilere mi mevcut partilere mi kayar ya da seçime doğru AKP mi toparlar onu bilemiyoruz. Ama şu an için görülen AK Parti’de ciddi bir taban kayması var. Ve bu kaymanın yüzde 5’e yakını şimdiden yeni partilere gitmiş durumda.
Nitekim AKP’den kopan partiler oy oranını yükseltmeye başlamış görünüyor.
‘Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz’ şeklinde soruya kararsızların matematiksel dağılımı sonrası verilen yanıtlar, AK Parti yüzde 35.5, CHP yüzde 25.3, MHP yüzde 10.8, İYİ Parti yüzde 11, HDP yüzde 9.3, Gelecek Partisi yüzde 2.9, DEVA Partisi yüzde 2.8, Saadet Partisi yüzde 1.2, diğerleri başlığı altında diğer parti ve bağımsız adaylar ise yüzde 1.2 olarak tespit edilmiş.
Yani kararsızlar belirleyici olacak…
Türkiye genelinde bu araştırmaya yansıyan yüzde 13’lük kararsız seçmen oranı 24 Haziran genel seçimleriyle mukayeseli incelendiğinde önemli oranda AK Parti’den kopmuş ama halen bir başka partiye karar kılmamış seçmen olarak görünüyor.
AK Parti’den kopan seçmenin Gelecek Partisi’ne kayma eğilimi dikkat çekerken, DEVA Partisi AK Parti kadar diğer partilerden de oy alabiliyor.
Kararsız seçmen kitlesi AK Parti’nin uygulayacağı olumlu politikalarla partisine dönebileceği gibi, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi gibi sağ partilere de yönelebilir.
Mehmet Ali Kulat diyor ki;
“Burada kararsız seçmen AKP’den kopan seçmen olması dolayısıyla şimdilik adresine gitmiş değil. Bunların AK Parti’ye dönme ihtimali tabii ki var ama bu seçmenin gidebileceği 3 parti var. İYİ Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’ne bu seçmen yönlenebilir. Dolayısıyla doğru politikalar oluşturularak, ötekileştirmeyerek bir politika izlenirse bu seçmen kısa süre içerisinde başka bir yere doğru evrilebilir.”
AK Parti’den biraz daha oy alma ihtimali varmış gibi gözüken Gelecek ve Deva Parti’si aynı şirketin Mayıs anketinde pek varlık gösteremiyordu.
Doğal bir sonuçtur çünkü yeni kurulan muhalefet partileri medyada çok yer bulamıyorlar. Kendilerini anlatmakta güçlük çekiyorlar.
Bunu aşabilmenin yolu sokak siyaseti yapabilmek ki o da şu an mümkün değil. Dolayısıyla seçmene kendini anlatabilme fırsatını henüz bulamadı.
Kaldı ki DEVA Partisi’nin henüz doğru dürüst bir örgütlenmesi de yok.
Bu arada ilginç bir ayrıntı;
Gerek Avrasya Araştırma gerekse MAK’ın anketlerina bakıldığında CHP ne artıyor ne eksiliyor.
CHP stabil bir çizgi takip ediyor. Uzun süredir yüzde 25’lik bir bantta duruyor.
Bence bunun sebebi CHP’nin kararsız seçmen üzerinde pek etkili olamaması gibi…
O kararsız seçmenin büyük çoğunluğunun ‘Sol’a kapalı olması da yadsınamaz bir gerçek elbet ama CHP’nin biraz söylem değiştirmesi gerekiyor gibi.
Söylem kadar aday tipinin de etkili olduğu muhakkak elbet.
Örneğin Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile muhafazakar sağdan dahi oy alabildiklerini görüp, böyle davranırsa belirleyeceği adaylarla kararsız seçmeni etkileyecektir.