İnsanlık tarihinin ilk çağlarından bu yana hep bu kelime telaffuz edilir. Her savaşın haklı bir nedeni vardır. Kimi savaşlar servet ve güç için, kimi savaşlar da aşk ve hırs için çıkmıştır. Bu savaşların en büyükleri ise her daim din için çıkan savaşlardır. Din adına çıkarılmış savaşlarda hakim düşünce dini yayma ve dine mensupları korumak amaçlıdır. 
Orta doğu da ikibin yılı aşkın süredir bu savaşların merkezi olmuştur. Milyonlarca masum insan bu savaşlar sebebiyle katledilmiştir, ve günümüzde de katledilmektedir.
İsrail de kurulduğu 1948 yılından bu tarihe kadar yaptığı sayısız katliamı son bir yıldır okyanus ötesindeki devletten de aldığı güçle iyice vahşete dönüştürmüştür. İnsanlığın lanetle andığı kavimlerden biri olmak için gösterdiği çaba onu daha da vahşileştirmekte zulmü Filistin’le sınırlı kalmayıp Lübnan’a da sıçratmıştır.
Bu coğrafyada Lübnan diye bir devlet varmış. Şimdiye kadar Lübnan Devleti ismini ders kitaplarında ve seyrek te olsa haber bültenlerinde duyardık ama nedir nasıl bir devlet diye hiç merak etmemiştim. Ta ki İsrail Lübnan’a saldırana kadar. İlk olarak kendini savunamaması dikkatimi çekti. Kendini savunacak silahı mı yoktu yoksa askeri mi?

“Lübnan, yüksek rütbeli makamların belirli dini grupların üyelerine ayrıldığı, mezhepçiliği içeren parlamenter bir demokrasidir. Örneğin Devlet Başkanının Maruni Hristiyan, Başbakanın Sünni Müslüman, Meclis Başkanının Şii Müslüman, Başbakan Yardımcısı ve Meclis Başkan Yardımcısının Doğu Ortodoks Kilisesi'ne bağlı olması gerekir. Bu sistemin amacı mezhep çatışmalarını azaltmak ve hükümetteki tanınmış 18 dini grubun demografik dağılımını adil bir şekilde temsil etmektir.
Lübnan'ın ulusal yasama organı tek meclisli Lübnan Temsilciler Meclisi'dir. 128 sandalyesi Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında eşit olarak, 18 farklı mezhep arasında ve 26 bölge arasında orantılı olarak paylaştırılır.
1990'dan önce bu oran Hristiyanlar lehine 6:5'ti, ancak 1975-1990 iç savaşına son veren Taif Antlaşması ile birlikte iki dinin mensuplarına eşit temsil hakkı verecek şekilde oranlar yeniden ayarlanmıştır.
Lübnan Temsilciler Meclisi Üyeleri sayısı
Maruni Kilisesi    34  , Doğu Ortodoks Kilisesi 14 , Doğu Katolik Kiliseleri 8 , Ermeni Apostolik Kilisesi 5 , Ermeni Katolik Kilisesi    1 , Protestanlar    1 , Diğer Hristiyanlar    1 , 
Sünni    27 ,  Şii    27 , Dürzi  8  , Nusayri    2  “
Dinin egemen olduğu demokratik bir devlet şimdi dinle yönetilen başka bir devlet tarafından bombalanıyor. İnsanları katlediliyor. Bombalanan o ülkede yaşayan insanlar din adına öyle kör olmuş ki beni vurmuyor ne yapayım diye düşünebiliyor. 
Sanki sonraki sırada kendileri olmayacaklarmış gibi.