Kurubaklagiller bitkisel protein dediğimiz proteinleri içeren besin grubudur. Ülkemizde daha çok fasulye, nohut, barbunya gibi çeşitleri tercih edilse de maş fasulyesi, börülce, soya fasulyesi dünyada sıklıkla tüketilen çeşitleri.
Baklagiller içeriğindeki yüksek lif oranı, kaliteli proteinler ve vitaminler ile günlük beslenmenin temelinde yer alması gereken besin gruplarından birisi.
Fakat bizim kültürümüzde baklagilleri daha çok sıcak yemek olarak tercih ettiğimiz için tüketimi genelde yaz aylarında azalır. Baklagiller glisemik indeksi düşük ve orta grupta yer alan bir besin grubu olduğu için kolesterolün düşmesine, kan şekerinin daha dengeli olmasına yardımcı olacak bir besin grubudur. Bu nedenle doğru bir yöntemle pişirilip tüketilmesi önemli.
Baklagiller içeriğindeki fitik asit nedeniyle besinlerdeki demirin emiliminin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle baklagileri suda bekletmek ve düdüklü tencerede pişirmek yüksek basınç nedeniyle fitik asit miktarını azaltacaktır. Ayrıca suda bekletirken son bekleme suyuna kefir, yoğurt suyu gibi probiyotik içeren besinleri eklemek daha kolay haşlanmasını ve daha az gaz yapmasını sağlayacaktır.
Baklagilleri pişirirken çok fazla miktarda haşlanmamasına dikkat etmek gerekiyor. Fazla miktarda haşlanması glisemik indeksi arttıracağı için kan şekerinde yükselmelere neden olabilir.
Baklagilleri bulgur, karabuğday, gibi besinlerle tüketmek öğünün vitamin-mineral içeriğini zenginleştirecek ve hayvansal proteinlere eş değer bir öğün tüketilmesine yardımcı olacak.
Baklagilleri yaz kış fark etmeden haftada 2-3 gün tüketmeye özen gösterin. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenene bireylerin günlük protein alımına katkısı olması açısından haftada 4-5 gün ideal miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmeli.
Yaz mevsiminde baklagil tüketmenin en kolay ve lezzetli hali baklagil salatası, humus veya falalef şeklinde tüketmek.
Hazırladığınız salatalara arpa, buğday eklemek protein içeriğini arttıracaktır. Yine yaz mevsiminde haftada 3-4 gün 1 kase ayran aşı çorba tüketmek hem ferahlamanıza yardımcı olacak hem de yeterli miktarda baklagil tüketmenizi destekleyecektir.
Sağlıklı günler dilerim…