Sanayi devrimi ile birlikte besinlere ulaşılabilirliğimiz arttı. Teknolojinin gelişmesi ile araç kullanımı arttı.
Artık uzun süre bozulmadan saklanabilen, hızlı tüketim ürün olan fast-food besinleri daha çok tüketiyoruz.
1 bardak içecekle 10 adet küp şekere eşdeğer kalori ve şeker alıyoruz. Tüm bunların sonucunda harcadığımızdan daha fazla enerji alıyoruz. Günümüzde şeker, tansiyon, kolesterol, kanser gibi hastalıkların temelinde bu durum yatıyor.
2014 yılında dünyadaki diyabetli kişi sayısı 422 milyondu. Bunun 2030 yılında 522 milyon olması öngörülüyor. Geçirdiğimiz karantina dönemindeki sağlıksız yaşam koşulları nedeniyle bu oran daha da artabilir.
Diyabet temelde tip 1 ve tip 2 diyabet olarak ayrılıyor. Tip 1 diyabet genelde çocukluk döneminde ortaya çıkmakla birlikte ileri yaşlarda da görülebiliyor. Beslenme, hareket gibi koşulardan bağımsız bir şekilde ortaya çıkar. Yani sebep olan nedenler tam olarak bilinmiyor.
Tip 2 diyabet ise eskiden yaşlılık diyabeti olarak isimlendirilirdi. Fakat günümüzde sağlıksız yaşam koşularından dolayı tip 2 diyabetin görülme yaşı 5 yaşına kadar indi. Önlenebilir olan tip 2 diyabette genetik yatkınlık çok fazla. Yani ailenizde diyabet hastası varsa sizde risk altındasınız ve beslenmenize herkesten çok dikkat etmelisiniz.
Dünya Sağlık Örgütü 2016 yılında diyabete bağlı ölümlerin dünyada 7.sırada olduğunu açıkladı.
Önlenebilir bir hastalık diyabetten korunmak için kazanmanız gereken 10 alışkanlık:
- Düzenli olarak 6 ayda bir kan tahlili yaptırın ve detaylı olarak kan şekeri değerinize baktırın.
- Kırmızı et tüketiminizi azaltın. Daha çok balık, tavuk gibi beyaz et seçeneklerini tercih edin.
- Günlük 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Her öğününüzde mutlaka salata olsun ve salatanız rengarenk olsun. Bu mevsimde omega 3 ten zengin semizotunu mutlaka salatanızı ekleyin
- Baklava, kadayıf, tulumba tatlısı gibi şerbetli tatlıları tüketmemeye özen gösterin. Muahllebi, dondurma gibi sütlü tatlıları tercih edin.
- Çay, kahve gibi gün içerinde sık tükettiğiniz içeceklerinizde şeker kullanmayın. Çünkü bu fark etmeden fazla miktarda şeker tüketmenize neden olur.
- Gün içerisinde paketli gıda tüketiminizi azaltın. Çünkü bu gıdalar kansere sebep olan birçok katkı maddesi içerdiği gibi ek olarak fazla miktarda şeker de içerir.
- Şekersiz ibaresi bulunan yiyecek ve içeceklere dikkat edin. Çünkü bu besinler fazla miktarda tatlandırıcı içerebilir. Uzun süre fazla miktar tatlandırıcı tüketimi vücudunuzun şekere verdiği tepkiyi vermesine neden olarak özellikle karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur.
- Gün içerisinde en az litre 2 litre su tüketin. Özellikle şeker hastası iseniz su kanınızdaki fazla şekerin idrarla atılasına yardımcı olur.
- Beyaz un yerine tam tahıl, çavdar, kepek unun tercih edin. Kek, börek ve ekmeklerinizi bu unlardan yapın. Böylece doygunluk süreniz uzar ve kan şekeriniz daha dengeli olur.
- Haftada en az 2 gün kurubaklagil tüketmeye dikkat edin. Baklagillerin çok haşlanmayın. Hafif diri olması glisemik indeksini düşürerek kan şekerinizi daha dengeli olmasını sağlar.
Unutmayın Tip 2 diyabet önlenebilir bir hastalık. Sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak şeker hastası olma riskinizi önleyebilirsiniz.