Son yazımızda Sakarya’daki süs bitkileri sektörünün durumunu ve sektöre yönelik yapılmak istenen yatırımlardan bahsetmiştik.

Ne demiştik efendim?

Dedik ki, Sakarya bu alanda yani süs bitkisi üretimi alanında Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden birisi ve hatta bazı türlerde (ağaç /yapraklı ve ibreliler) birinci. Sakarya’da üretim alanı kayıtlı resmi rakamlara göre 10 bin 512 dekar, resmi olmayan vaziyette ise 10 bin dekarın çok üzerinde.

Bu potansiyelin daha ileri gidebilmesi için SATSO’nun atmış olduğu adımları konuştuk. Doku Kültürü Laboratuarı kurulması projesi güzel proje. Sakarya için hazırlanmış olan Süs Bitkiciliği Sektörü Eylem Planını hafifçe bir inceledik ve küçük itirazımızı belirttik. Sakarya Üniversitesi bünyesinde bir an önce Ziraat Fakültesi kurulmalı. Dedik ve eylem planını irdelemeye devam edeceğiz diyerek yazıyı bağlamıştık.

***

Devam edelim.

Sakarya İli Süs Bitkiciliği Sektörü Eylem Planı, 2017 ile 2020 yılları arasını kapsıyor. 4 temel hedef üzerinde şekillenmiş olan eylem planına kendimizce küçük bir katkıda bulunmak istiyoruz.

Kompost.

Evet, kompost. Yani doğal; bitki artıklarından yapılan gübre. Sakarya’da geniş bir alana yayılmış olan bitki üretimindeki atıklardan kompost üretilebilir. Bunun için kurulacak olan herhangi bir Kompost Gübre Tesisi bitki materyallerinin atıklarının geri dönüşümünü sağlayacak, Sakarya’daki sektör üreticilerine faydalı olacaktır. Böyle bir projeyi Büyükşehir Belediyesi veya ilçe belediyelerinden birisi sahiplenerek katkı sağlayabilir.

Hazırlanmış olan Eylem Planı’na bir kompost üretim tesisi oluşturulması maddesi eklenirse bu Sakarya’daki süs bitkileri sektörüne fayda sağlayacaktır.

***

Konuyla ilgili bilimsel yaklaşım şöyle:

Mutfak atıkları, otlar, dal ve yaprak parçaları gibi tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen doğal gübreye kompost, gerçekleşen bu olaya da kompostlaşma denir. Değişik şekillerde ve değişik araçlar kullanılarak elde edilen kompost, bitkisel artıkların doğal ortamdakine benzer şekilde koku yapan oksijensiz bozunmasına izin verilmeyerek oksijenli bozunmaya uğratılması sonucunda oluşur. Böylece hızlı ve temiz bir gübre elde edilmiş olur. (Yeşil Kent Landscape Dergisi, sayı 8)

Peki, kompostun çevre sağlığı ve tarımsal alanlar açısından yararları nelerdir?

Organik materyallerin kompost edilmeden toprağa bırakılması, toprağa önemli ölçüde zarar verir. Bitkiler bu tam kompost olmamış malzeme içerisindeki mineralleri kullanamazlar. Bu sebeple de kompost yapılarak toprak yapısının ve özelliğinin korunması hatta iyileştirilmesi sağlanır. Ayrıca kompost, topraktaki yararlı organizmaların çoğalması ve fonksiyonlarını sürdürmesine olanak sağlar. Bu sayede minerallerde bitkilerin alabileceği forma dönüşür. Günümüzde sebzecilik, süs bitkileri, fidancılık, hatta bodur meyve yetiştiriciliğinde ekonomik, doğaya dost ve verim arttırıcı olan kompost birçok gelişme ortamına alternatif ya da destek olabilecek bir materyal olarak gittikçe önem kazanır.

Belediyeler için şöyle bir faydası da bulunuyor:

Evsel atıkların toplanması ve ayrıştırılması belediyelere ve kamu kuruluşlarına önemli yükler yükleyerek problem haline gelebilir. Evsel atıklar komposta tabii tutulduğunda atık madde miktarı azalarak belediyeler üzerine düşen çöp yükü de yüzde 40-60 oranında hafifler.