Bir yıla yakın bir zaman dilimindedir peyzaj kültürü ile yakinen bir temasım var. Bu işe başlamadan önce Peyzaj Mimarı bir arkadaşım ‘peyzaj’ senin bakış açını değiştirecek, demişti. İnanmadım! Bugün gelinen noktada haklı çıktığını kabul ediyorum.
Peyzaj Mimarı arkadaşım, peyzajla ilgilisi olmayan insanların yolda yürürken trafik ve binalara takıldıklarını ama peyzajla birilikte görüş açısına bitkiler, çiçekler ve çevre düzenlemesinin girmeye başladığını söyledi. Ve ekledi; gazeteci olarak bir yerden sonra trafiği yazmayı bırakacaksın.
Tamamen haklı çıktı!
BizimSakarya’da yeniden yazmaya başladığım zaman ilkyazımın başlığı ‘Bir yayanın Adapazarı rehberi’ idi. Şehirde yayalar ve araçların trafik keşmekeşliğini anlatıyordum. Bugünkü yazı ile gazetede 40 sayısına ulaştık. Eski yazılarıma bakıyorum bir düzineye yakın peyzajla, süs bitkiciliği ile ilgili yazılar yazmışım.
***
Bugün bir yenisi daha bunlara ekleniyor. Peyzaj vizyonu gözümün önünde dururken yazmazsam çatlarım!
Adapazarı’nda Palmiye Caddesi olarak bilinen Yeni Cami Bulvarı’nda bulunan palmiye ağaçlarının bakımsız durumu sizi de rahatsız etmiyor mu?
Palmiye gövdelerindeki yaprakların kesilme zamanı geldi de geçiyor bile. Bunu Büyükşehir / Adapazarı belediyeleri park bahçeler görevlileri görmüyor mu acaba…
Çünkü bildiğimiz kadarıyla; “Palmiyelerde yaprak kesimi, kurumuş ve göze hoş görünmeyen, bazı zararlılar için saklanma yeri olan, kuruyarak yangın tehlikesi oluşturan yaprakların temizlenmesi şeklinde yapılır.” (Floraplus Dergisi)
Üstelik yukarıya doğru yaprakları budanan palmiyeler çok daha hoş bir görünüme kavuşuyor. Belki o zaman otomatikman bulvarın manzarası bile değişebilir.
***
Görevliler zamanı geldiğinde mutlaka bakımını yapacaklardır.
Biz sadece gözümüze takılan bir hususu dillendirelim dedik…
Zaten Adapazarı merkezinde palmiye görmek göz zevkimi yeterince zorluyor. Bir de üstüne kendisine yabancı iklimde yaşamaya çalışan zavallı palmiyeleri bakımsız görünce üzülüyor insan.
***
Bizim belediyelerin peyzajda palmiye kullanma şaşırmacasına hiç değinmeyeceğim…
Palmiye bitkisi peyzajda deniz, güneş, doğa, tropik bir görüntü oluşturarak insanlarda tatil hissi uyandırır. Belediye de büyük ihtimalle bütün yaz, benim gibi çalışanlara inat olsun diye o palmiyeleri gözümüze sokuyor. Yoksa en yakın denize 50 kilometre, Akdeniz bölgesine 7 saat uzaklıkta bir şehrin orta yerine neden palmiye ekilsin. Bir metafor oluşturulmuş…
***
Hele Yeni Cami’nin avlusunda bulunan palmiyeler sanırsınız ki, Adapazarı Yeni Cami değil, Antalya Kepez’deki Yeni Cami avlusu.
***
Bir şehir peyzajının o şehrin özelliğini yansıtması gerek vesselam…