Yaz mevsimi yaklaştığında neredeyse her gün bir yangın haberi alıyoruz. Bazen pikniğe giden bir ailenin bıraktığı mangal ateşinden, bazen yolda giderken araçtan attığımız sigara izmaritinden, bazen de ormanlara gelişigüzel attığımız şişelerden, cam parçalarından, içinde su bulunan plastik poşet yada şişelerden.
Ama en kötüsü bir de kasıtlı çıkarılan yangınlar var, 
Tarlasını temizlemek için anızları, kuru otları, dikenleri ve çöpleri yakarak temizleyeceğini düşünerek tutuşturup gerek rüzgar, gerek ilgisizliğinden gerekse sakarlığından yangına sebep olanlar. 
Birilerine kızıp, kızdığı kişilere tepki verecek cesareti olmayıp, onların da zarar göreceğini düşünüp ormanları ateşe verenler.
Sapkın siyasi ideolojilere sahip olup, ideolojik olarak emir alarak yaptıklarının ne sonuçlar doğuracağına idrak edemeyecek kadar beyni yıkanmış kişilerin çıkardığı yangınlar. 
Gözü para hırsı bürümüş, rant ve çıkar için yatırım yaptığı arazi ve etrafındaki ormanı gözünü kırpmadan yakabilecek kapasiteye sahip, hani derler ya "Allah'tan korkmaz kuldan utanmaz" diye tabir edilen insani hiçbir sıfatı taşımayan mahlukatların çıkardığı yangınlar.
Hiçbir sebebi olmayan psikolojileri bozulmuş, hasta olduklarının farkında olsun olmasın mantıklı düşünme yetisi olmayıp sokaklarda başı boş olarak dolaşabilen, bazen bir insana, bazen bir hayvana bazen de ormanlara zarar vermek için yangın çıkaranlar.
Siz yukarıdaki sınıfladığım gurupların hangisine giriyorsunuz?
Sebebi her ne olursa olsun, ormanlara verdiğimiz her zararla önce bugünümüzü mahvederiz doğru, ama asıl geleceğimizi yok etmiş oluruz, yaktığımız ormandaki yaşayan yüzlerce hayvanın katili olmak ta cabası.
Çoğumuzun yaptığı en büyük hata orman deyince aklımıza her daim ağaçlar topluluğu gelir. Ama orman sadece o değildir ki. Orman bir habitattır. Bir ağacı onlarca yılda yetiştirebiliriz ama bir orman habitatını oluşturabilmemiz için binlerce yıla ihtiyaç var. 
Orman içinde yüzlerce, binlerce canlı yaşar, bitkilerle bu canlılar birbirini tamamlar. Küçük önemsemediğimiz bir böcek bile bu sarmalın bazen en önemli parçası olabilir. Bu sarmaldan bir unsuru çıkardığımızda sarmalın yapısı değişecektir. Doğa kendini toparlar, bir şekilde kendine düzen sağlar. Ama biz insanlar olarak ormanları korumalıyız, bunun için sebeplerden sadece birini söyleyeceğim. 
Nefes alabilmemiz için ormanların ürettiği oksijene ihtiyacımız var.