Sevgili okurlar,
“Mısır taban fiyatları” ile ilgili olarak yazdığımız yazılar ile güzel tepkiler alıyoruz..
Elbette, “bizim yazıp, bizim okumamızın” ötesinde, önemli olan “çiftçimizin sesi, gözü, kulağı olmaktır” diye düşünüyorum..
Sakarya’da, “mısır taban fiyatları” ile ilgili olarak, söylenmesi gerekenleri, çiftçi temsilcileri kadar, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri de dile getirdi..
Birliktelik güzel!
“Birlikten kuvvet doğduğunu” bilmeyenimiz mi var?
“İri, diri ve bir” olmak, bizim için bir düstur da!

ANKARA’DAKİ SAKARYALI?
Bir kerede, “Sakarya’nın Ankara’da güçlü bir çiftçi temsilcisi” var..
Her partinin, her siyasi kurumun teklif götürdüğü, “ama o çiftçinin sesi ve temsilcisi olarak kalmakta” kararlılığını ortaya koyan hemşerimiz Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar’dan başkası değil..
Bu bağlamda, TZOB’un, Sakarya merkez ve ilçe temsilcilerinin de dinamizmini yakından takip etmiyor muyuz?
Kısacası, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın son Tekirdağ, Çorlu gezileri sonrası açıklamaları gündemi alt-üst etti.
Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı ziyaret ederek, tarımla ilgili önemli açıklamalarda bulunması, hem siyasetin, hem basının ve hem de çiftçilerimizin gündemindeydi.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,” Tarım ile gıda konularında ülkelerin çok önemli planlamalar yapması gerekiyor. Üretim planlaması, iç ve dış ticaret için çok önemli.. Tarım sektöründe yeterli arazi büyüklüğüne sahip olmadığımızı biliyoruz. Arazi yapısı, üretimi engelliyor. Sulama ve tarımdaki verimliliğini artırılmasındaki öneminin altı bu toplantıda çizildi. Sulama çok kıymetli ve kamu yatırımları içinde sulamaya ağırlık veriyoruz. Kısa süreli ve üretime dönük projeler önceliğimizdir.

HÜKÜMET ÜRETİCİ DİYALOĞU?
Destekleme sistemleri ile ilgili devletimizin farklı başlıklar altındaki yapılanmalar ve çalışmalar devem ediyor. Prensibimiz hükümet ve üretici ile birlikte tüm sorunları ele alacağız.. İyi niyetli destekler, bazen yan etkiler oluşturuyor. Amaca hizmet eden desteklerin anlamlı ve değerli olduğu önemlidir. “E devlet” konusunda da çiftçilerimizin örgütlenmesine önem veriyoruz. Çok faydalı bir toplantı oldu. Bütün bu çalışmaların sonuçlarını orta vadede yansıtacağız ve toplumla paylaşacağız. Burada dile getirilen hususlardan yararlanacağız ve istifade edeceğiz. Belli periyotta ve aşamalı olarak projeleri hayata geçireceğiz.. İstişare ederek, tarım kesim ile diyaloğa önem veriyoruz” dedi.
Daha ne söylenmesi gerekir ki?

ÇİFTÇİNİN TEMSİLCİSİ?
TZDB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bir kere çiftçinin temsilcisi, sesi olarak, talepleri, sorunları, istekleri, birinci elden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ve dolayısıyla Tarım Bakanlığı’na iletmiş oldu.
Bu ikili ziyarette, masaya yatırılan hususlar, Sakarya çiftçisini de yakından ilgilendiriyor..
Bir kere, ülkemizin bir tarım planlaması yapması, üreticileri koruyacak tedbirlerin alınması, ekilmesi gereken ürünlerin yetiştirilmesine yapılacak destekler, makineli tarımda ihtiyaçların karşılanması, desteklerin zamanında yapılması, sulama ve iç, dış gıda ürünü pazarlamaları ve ithalatlarının da konuşulması çok önemliydi..

KARASU’YA GİDERKEN?
Bir önceki yazımda sizlerle “mısırın türküsünü” paylaştım..
Sakarya’da mısırın türküsü, her yıl söylenmeye devam edecek..
Cuma günü, Sakarya’nın bir başka incisi sahil kenti Karasu’ya giderken, pür çekli mısırların bizlere sıra, sıra selama durması, bu toprakları süslemesi dikkatlerimizden kaçmadı..
Sakarya’nın bu altın ürünü mısırın bu toprakları ne kadar çok sevdiğini, hatta sulama bile istemediğini bilmeyenimiz yok..
Mısır taban fiyatları ile ilgili tepkiler devam ediyor..
Bu konuda SATSO’nun Ağustos ayı toplantısında da Başkan A. Akgün Altuğ ve arkadaşları, mısır taban fiyatlarını masala yatırdı..
Gelecek yazımda da “SATSO Toplantısı” konumuz olacak..
Bakalım, orada mısır ile ilgili olarak neler söylendi, neler yapılması istendi?..

MISIRIN TÜRKÜSÜ?
“Suda Pişmiş Mısırı
Tuzlayıp Yiyeceksun
Mısırın Türküsünü
Benden Dinleyeceksun”

Sevgili merhum Karadenizli sanatçı Erkan Ocaklı ve Bülent Aslan’a, “böyle güzel bir mısır türküsünü”, bize armağan ettiği için teşekkür edelim..
Ya çiftçinin sesi olanlar, çiftçinin alın teri ve sorunları ile yatıp kalkanlar?
Yetkililerimize ve onlara da teşekkür etmek görevimizdir..
Birlikte karar kıldığımızda aşamayacağız sorun kalmaz..
Ama, tepki o ki, mısır taban fiyatı yetersizdir!..
Günün şartlarına uygun olarak, bu fiyatın revize edilmesi temennimizdir..
İnşallah o da, mısır hasadından önce olur!
Yusuf Cinal yazıyor, 28 Ağustos 2023