Sevgili okurlarım, bu yazımda sizlere geçmişten günümüze Kocaali’yi anlatmaya çalışacağım. Kocaali ilimizin kuzeyinde Karadeniz’e sahili bulunan bir ilçesidir. Yazları nüfusunun 100.000’e kadar ulaştığı Kocaali’nin doğusunda Akçakoca güneyinde Hendek batısında Karasu ilçeleri bulunmaktadır.
İlçenin tarihine baktığımızda Cumhuriyet döneminde 1954 yılına kadar Karasu ilçesine bağlı olduğunu görmekteyiz. 1956 yılında belediye teşkilatlanmasının kurulduğunu görmekteyiz. Yıllar 1987’yi gösterdiğinde, Kocaali’yi artık bir ilçe olarak görmekteyiz. Edinilen bilgilere göre geçmişte bölgede bir salgın hastalık meydana gelmiştir. Ahali bu hastalık ile uğraşırken halka yardımcı olan “Ali” isimli bir vatandaş bulunmaktaymış. Ali normal insan boyutlarından biraz daha iri yapılı bir kimseymiş bu nedenle kendisi Koca Ali olarak isimlendirilmiştir. Halka zor zamanlarında yardımcı olan Koca Ali isimli şahıstan dolayı bu bölgenin ismi de Koca Ali olarak kalmıştır.
Kocaali ilçesi şifalı kumu, doğal plajı ve rahat bir ulaşım ağı ile eşsiz bir sahil şeridine sahiptir. Otel ve pansiyonculuğun yaygın olduğu ilçede karavan turizmi için de uygun alanlar bulunmaktadır. Sahil kesiminde yeni yerleşim yerleri yapılmaktadır ve inşaat sektörü son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır. Sahillerde ender rastlanan ve sadece bu yörede yetişen Kum Zambağı bitkisi de önemlidir. Kesintisiz kumsalı ile sahili görülmeye değer bir yerdir Kocaali…
Yeşil ve mavinin buluştuğu yer olan Kocaali doğası ile yağmurlu havalarda bile tılsımını korumaktadır. Maden deresi ve şelalesine gittiğinizde eski zamanlarda maden ocağı olarak kullanılan bölgede çeşitli rayları ve tünelleri görmeniz mümkündür. Derenin havzası doğal güzellikleri ile gidenleri büyülemektedir. Derenin sesini dinleyerek, yeşile bürünmüş bir çevrede yürüyüşler yapmak ve güzel bir kır sofrası kurmak için ideal bir yerdir. Kamp bölgesi olan bu alanda aynı zamanda kısa süreli konaklamalarda mümkündür. Şelaleden akan soğuk suyu ve muhteşem görüntüsü nedeniyle şelaleyi görmenizi tavsiye ederim. İstanbul’un 40 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Melen projesi de ilçe sınırları içerisindedir. Bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turist akınına uğrayan Kocaali her geçen gün turizm potansiyelini arttırmaktadır.
Sakarya İl’inin en fazla fındık üreten ilçesi Kocaali’dir. Fındık ürününün yanında Karadeniz ikliminde yetişen sebze ve meyveler halk tarafından yetiştirilmektedir. Yaptığı üretim ile ülke ve şehir ekonomisine ilçe halkı büyük katkı sağlamaktadır. Kocaali’nin insanları yardımsever ve cana yakın kişilerdir. Günümüzde uzaklaşılan dayanışma ruhunu Kocaali insanında görebilirsiniz. Kendisine has bir kültürü barındıran ilçenin geçmişi ile bağları hala devam etmektedir. Kısacası;
Güneşin denizden doğup denizden battığı yeryüzü cenneti diyebileceğimiz yerdir Kocaali…
Fındık bahçelerindeki atma türküdür, Kocaali…
Çam Dağı ile huzur ve sakinliktir, Kocaali…
Yeşilin sayısız renkleri ile bezenmiş Sakarya'nın gözbebeği diyebileceğimiz bir yerdir, Kocaali…
Oksijen deposu diye adlandırabileceğimiz bir yerleşim bölgesidir, Kocaali…
Kemençe sesinin, tulum sesine karışan duygusudur, Kocaali…
Kendine özgü yemekleri ile bir lezzettir, Kocaali…