Bu hafta bayram haftası olduğu için topu topu bir buçuk mesai günü geçireceğiz. Bugün yarım ve Cuma tam gün olacak. Bayram tatili haliyle bizim için erken başlamamış oldu. Hafta sonu en fazla aldığım soru DOLar neden düştü? Borsa neden yükseldi? Soruları ile karşılaştım, yazımın devamında DOLar ve Bist100 yorumlarımda, sorularınızın cevabı var.
Geçtiğimiz hafta’ya TUİK verileri damgasını vurdu, Cuma günü gelen veriler ışığında içimizin neden karardığını hükümet kanalı ile de onaylamış olduk. Verilerin açıklanmasından sonra gözler Maliye ve Hazine bakanı Albayrak’ı aramış olsada, sadece aradığı ile kaldı. Bir önce ki ay bir öncekinden daha iyi olacak demişti en son mikrofonlardan kaçmadan önce.
son çeyreğinde küçülmeye giren ekonomimiz, 2019’un ilk çeyreğinde de küçülmeye devam etti. Önce TUİK raporuna göre açıklanan veri rakamlarına bir göz atalım isterseniz. Sanayi sektörü %4.3 daraldı. İmalat sanayi sektörü %4.7 daraldı. İnşaat sektörü %10.9 daraldı. Hizmet sektörü %4.0 daraldı. Alım gücü ve iç talepteki düşüş sürüyor. Tarım sektörü %2.5 büyüdü.
2018 son çeyreğine göre daralma oranı gerilese bile mevcut göstergeler 2019’un ikinci çeyreğindeki toparlanmanın zayıf kalacağını gösteriyor. Ekonomik teknik terimlere girmeden sizlere bir özet anlatayım. Türkiye ekonomisinde ki en büyük sorun olan yüksek enflasyon, yüksek işsizlik ve cari açık. Bu üçlünün baskısı ile kurdaki yükseliş ve büyümede ki daralmaya paralel azalan ithalat talebi cari açık dengesinin düşmesine sebep olsa bile, diğer diğer güçlüklerin devam etmesi, cari açıkdaki toparlanmanın etkisini ortadan kaldırıyor. Cari açıkda azalma yaşanırken, bütçedeki açığın artması da dengesiz bir mali politika uygulandığının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
TCMB’nın belirsizlik vurgusundan sonra ki günlerde mevduat DOLarizasyonunun arttığı görülüyor. S400 haberleri ile yükselişe geçen DOLar, yine S400 haberleri ile geçen hafta düşüşe geçti. Ancak zayıf büyüme verisi ve alt bileşenlerde ki düşüşün devam etmesi kurda etkiyi azalttı. Siyaset ve ekonomiyi beraber yürütülmeye çalışmak ve siyasetin ekonomi üzerinde bu kadar etkili olması, yanlış bir siyasi adımda, uçurumdan atlamak olarak karşımıza çıkacaktır.
Allah yardımcımız olsun diyeceğim ama Allah u teala’da sizlere tüm canlılardan daha fazla çalışan beyin ve okuyun diye kitap gönderdim. Sınav sizin, benden yardım beklemeyin diyecektir. Bu sebep ile Fetö giyotininde imlek var diyorum. Bayram sonu köşemde bu konuyu biraz daha açacağım.
BİST100: Geçen hafta neler söyledik, neler gerçekleşti önce ona bakalım. Dipte 85bin, tepede 90bini ön görmüştüm. Peki piyasalar nasıl şekillendi, Dipte 85.300’ü gördük, hükümetin BES’deki paranın %10 unu borsada yatırıma yönlendirmesi ile tepede 90.589’u gördük ve 5.200 puanlık bir yükseliş yakaladık. Bu esnada yerli fonlar alım yapar iken yabancı aynı hızla, daha yüksekten satmaya devam etmeyi başardı. Bu hafta bugün yarım, Cuma tam gün mesai var. 1,5 günlük piyasa beklentimiz şu yönde olacak aşağıda 87.150, yukarıda ise 93.500 takip edilecektir. 90bin üzerinde en az 3 kapanış olmalı ki trendin yukarı döndüğüne inanç geliştirelim. BES’in ne kadar hisse aldığını, geriye ne kadar parası kaldığınıda bilmek lazım. Ülkede iyi yönde değişen bir şey olmadığı için, trendin yalancı bahar olup olmadığını göreceğiz.
DOLar: Geçen hafta söylediklerim yine gerçekleşti, DOLar’da 6.08 ile haftaya başlangıç yaptık, sığ bir bandta iki gün hareket ettikden sonra haftanın ikinci yarısına dikkat çekmiştim. Nitekim ikinci yarı DOLar’da ciddi bir gevşeme gerçekleşti. Yabancı yatırımcı ve hükümetin baskısı ile gevşeyen DOLar’da alımın çoğunu yine yabancı ve az bir miktarda olsa yerli yatırımcı gerçekleştirdi. Fetö tutuklusu Abd vatandaşı Serkan Gölge’nin ev hapsine çıkması, S400 ile gerilen Abd ilişkilerinin yumuşadığına yorumlandı ve DOLar daki gevşemeyi daha da rahatlattı. Gözden kacan olay ise fiziki alım devam ediyor. DOLar’daki düşüş kesinlikle yalancı bir bahar, Bu önlemler ve baskı sıkışan DOLar’da hareketi daha da sertleştirmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır.
ONS ALTIN: Hafta başı 1.283$’ı gören Ons Altın haftayı 1.305$ dan kapattı. 1.324$ direncini kırmak için acele etmiyeceğini düşünüyorum. Orta ve uzun vade trend yönü kesinlikle yukarı yöne hareket edecektir. Her zaman söylediğim gibi Altın, her zaman Altındır.