Ülkemizde evcil hayvan beslemenin insan sağlığına olumsuz etkileri olduğuna dair yaygın bir düşünce hakimdir. Yapılan araştırmalar ise bu düşüncenin aksini göstermektedir. Örneğin; Buffalo Üniversitesinden Psikolog Karen Allen’ın, Santra Barbara’daki California Üniversitesi’nden Psikolog James Blascovich ile yaptığı araştırmalarda katılımcılar stresli bir görevi yerine getirirken en sevdikleri ev hayvanları yanlarındaysa tansiyonlarında ani bir değişim olmadığı görüldü.Bir başka deneylerinde yüksek tansiyon hastalarına rast gele evcil kedi yada köpek edindirildiğinde hayvan sahibi olanların diğerlerine nazaran daha düşük tansiyonlu olduğu gözlemlendi. Ayrıca günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde hayvan destekli tedaviler git gide yaygınlaşmaktadır.
**
Evcil hayvan beslemenin faydalarını kısaca özetleyecek olursak; Evcil hayvan beslemek tansiyonu düzenler, stresi azaltır. Evcil hayvan beseleyen kişiler %40 oranında daha az kalp krizi riski taşır. Evcil hayvan beslemek kan basıncını düşürür. *Kediler 25hz-140hz aralığında mırlama titreşimi yayar. Bu titreşim tendon ve kas sakatlıklarında iyileştiricidir. Kedi mırlaması enfeksiyon ve şişliklere iyi gelir. Kemik sağlığını korumada en uygun hz aralığı kedilerinkidir ve kedilerin çıkardıkları ses oksijen, glikoz tüketimini arttırdığı için kişide olumlu hisler ve mutluluk meydana getirir.
**
Köpekler serotonin ve depomin hormonu salgılamamıza neden olurlar Bu da bizim daha rahat hissetmemizi sağlar. Ayrıca köpekler hareketli canlılar oldukları için bakan kişiyi egzersiz yapmaya zorlar. Hayvan besleyen çocukların sorumluluk duygusu gelişir. Başka bir canlının yaşamına saygı duymayı tecrübe edinerek, küçük yaşlarda öğrenmeye başlar. Sadakat ve sevgi duyguları gelişir. Hastalanan ya da ölen hayvan ile hayattaki kayıplara alışırlar.
**
Peki evcil hayvan beslemenin bu denli faydası varken neden insanlar zararı olduğunu düşünür? En sık karşılaştığımız duyum bir insanın hayvan tüyünü yuttuğu takdirde bedeninde kist veya çeşitli hastalıklar oluşacağı düşüncesidir. Halbuki hastalık yapan tüy değil, tüyde bulunan parazitlerdir. Bu parazitlerde iç/dış parazit ilaçlarıyla yok edilebilmektedir. Kısacası düzenli olarak bir veteriner hekim tarafından aşıları, iç/dış parazit ilaçları yapılan bir hayvan insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamaktadır. Tabi alerjik durumdaki astım hastaları ve hayvan alerjisi bulunanlar bu genellemenin dışındadır.
**
Şunu bilmeliyiz ki insanların yakalandığı bulaşıcı hastalıkların çoğunluğu diğer insanlardan, içme suyundan, gıdalardan, çevresel faktörlerden bulaşır. Evcil hayvanlardan bulaşan hastalıklar ise diğer faktörlere göre çok az bir orana sahiptir. Eğer evcil hayvan beslemeye karşı fikriniz olumsuzsa tekrar düşünmeye ne dersiniz?