Birkaç gün önce, gece 22.00 sularında bir dolmuş durağında dolmuş bekliyorum. Çok geçmeden bir dolmuş durağa doğru yaklaşmaya başladı. Durması için elimi kaldırdım. Dolmuş şoförü de, parmakları açık şekilde sağ elini kaldırarak bana, şoförlerin klişe haline gelmiş olan ‘dolu’ işaretini yaptı.
**
Aynı anda da ben sert bir şekilde, iki elimle dolmuşun yanmakta olan tepe lambasını gösterdim.
Şoför, yirmi metre sonra dolmuşu durdurdu… Aşağı indi… Hışımla bana doğru gelmeye başladı…
Elinde levye olmamasına sevindim J
**
‘Ne hareket çekiyorsun. Küfür mü etmek istedin?’ diye gürledi. Ben de üç-beş saniye içinde meramımı anlattım. Çok kısa süre sessiz kaldıktan sonra ‘Bilmiyordum’ dedi. Hiç beklemediğim halde, özür dileyerek gitti…
**
O dolmuş şoförünün bilmediğini, eminim ki, taksi ve dolmuş şoförlerinin yüzde doksanı bilmiyordur. Taksici esnafının önemli çoğunluğu büyük ihtimalle biliyordur. Ancak, taksi dolmuşlarla, tepe lambası olan minibüs şoförlerinin bunu bildiğini sanmıyorum…
**
Siz, ‘nedir o dolmuş şoförlerinin bilmediği?’ diye sormadan ben anlatayım…
Anlatacaklarım, geceleri, hava karardıktan sonra, taksi ve tepe lambası olan dolmuşların şoförlerinin mutlaka uyması gereken bir kuraldır.
**
Bir ticari taksi hava karardıktan sonra bir müşteri aldıysa, hareket eder etmez, tepe lambasını söndürmelidir. Neden? Geceleri araçların içi görünmez. Yani, taksinin içinde müşteri olup olmadığını dışarıdan anlayamazsınız.
**
Bu nedenle, taksi şoförü, müşterisini aldıktan sonra tepe lambasını söndürürse, siz de tepe lambası yanmadığı için el kaldırmazsınız. Söylediğim gibi, taksi şoförleri bu kurala genellikle uyar…
**
Ancak dolmuş şoförleri, bilmedikleri için bu kurala uymaz. Akşam hava karardıktan sonra, yolcu taşıyan taksi dolmuş veya tepe lambası olan minibüs dolmuş şoförleri, araçları dolu ve hiç yer kalmadıysa, tepe lambalarını, ilk yolcunun ineceği yere kadar söndürmelidir. Dolmuşta, bir yolcu için bile boş yer kaldığı anda da tepe ışığı yakılmalıdır..
**
Akşam hava karardıktan sonra durakta dolmuş bekleyen yolcu, doğal olarak tepe lambası yanan dolmuşun, ‘Hatta olduğunu, çalıştığını düşünerek’ el kaldırır. İçerisini göremez, dolu olduğunu anlayamaz. Dolmuş doluysa, şoför de, ‘dolu’ işareti yapar gelir geçer..
**
Ancak, önünüzden geçen dolmuşun tepe lambası yanmıyorsa siz, ‘Her halde çalışmıyordur’ veya, ‘Özel işine gidiyordur’ diye düşünerek el kaldırmazsınız.
**
Birkaç gün önce başıma gelen bu küçük olay nedeniyle, bu kuralı yazma ihtiyacı hissettim. Kural, dolmuş şoförleri için zor olmasa gerek. Düğmeye dokunmak için sadece, sağ baş parmakları yorulacak!..