Kene, hayvanların veya insanların derisinde asalak olarak yaşayan ve bulaşıcı hastalıklara neden olan bir böcek türüdür. Yaz aylarının iyice yaklaşmasıyla birlikte kenelerde ortaya çıkmaya ve çeşitli problemler oluşturmaya başladılar.
**
Sıcak ve nemli alanları yaşam alanı olarak seçen keneler, bahçelerde, ağaç diplerinde, fazla yüksek olmayan dallarda, uzun otlar arasında, kısacası yeşil alanlarda yaşarlar. Kedi ve köpekler de bu tip alanlarda sıklıkla gezdikleri için, keneler uzun tüyler arasına saklanarak konaklarını ısırırlar. Sonrasında ise hayvanınıza taşıdığı bakteri veya virüsü aktararak hayvanınızın hastalanmasına neden olur.
**
Peki önlem olarak neler yapabiliriz?
**
*Öncelikle minik dostunuzun dış parazit ilacını iki ayda bir veteriner hekiminize giderek tekrarlatmalısınız. Bu ilaçlama hayvanınızın üzerinde olan dış parazitleri öldürdüğü gibi iki aylık bir korumada sağlar.
**
*Kedi ve köpeğinize pire tasması takabilirsiniz. Üç aya kadar koruma sağlayacaktır.
**
*Minik dostunuzu gezdirirken kene riski olan bölgelerden uzak tutmak.
**
*Hayvanınızın kulübesini veteriner hekiminizin uygun gördüğü sıklık ve miktar ile düzenli olarak keneye karşı ilaçlayınız.
**
*Yaz döneminde hayvanınızı tıraş ettirmek kene ile mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır.
**
Eğer hayvanınızın üzerinde kene görürseniz onu almak içi acele etmemeli sakin ve dikkatlice davranmalısınız. Bir anda çekip çıkarmaya, ezmeye, sıkmaya ve üzerine çeşitli şeyler dökerek uzaklaştırmaya çalışmamalıyız.
**
Çünkü dikkatsizce yapılan bir kene çıkarma işleminde kene ağzına bulunan virüs ya da bakterileri deri alına bırakabilir. Böyle durumlarda kene çıkarmak için üretile pensler kullanmalı, aparatla kavranan kene sağa sola doğru yavaşça çevrilerek çıkarılmalıdır.
**
Şayet elinizde yeterli malzemeniz yoksa veya keneyi çıkaramamaktan endişe duyuyorsanız en kısa sürede veteriner hekiminize danışmalısınız.