Yetişkin bir kediye bakmak kolaydır. Kendi kendine yemeğini yer, tuvaletini yapar, temizliğini halleder. Peki ya annesiz kalmış bir kedi ile karşılaştıysak?
**
Eğer terk edildiğini düşündüğümüz yavru bir kedi bulduysak öncelikle terk edildiğinden emin olmalıyız. Yalnız görülen her yavru terk edildiği anlamına gelmez. Annesi kendisine yemek bulmak için veya oluşabilecek tehlikelere karşı kısa bir süreliğine yavrunun yanından ayrılmış olabilir.
**
Eğer yavrunun karnı şiş, ağlamıyor ve temizse annesi yavruya bakıyor demektir. Böyle bir durumda hiçbir müdahalede bulunmadan gözlemleme yapmalı annenin üç saat içinde gelip gelmediğini kontrol etmeliyiz. Şayet anne üç saat içinde gelmez, yavru ağlıyor, karını çökük ve temiz değilse annesinin başına bir şey gelmiş ya da yavrusunu herhangi bir sebepten dolayı terk etmiş olabilir.
**
Böyle bir durumda yapılacak olanlar şunlardır;
*Yavruyu asla yıkamamalı eğer hayvana zarar verecek bir pislik içerisindeyse ıslak mendil yardımı ile temizlenmeli ve hemen ardından kurulanmalıdır. Yavru asla ıslak kalmamalıdır.
**
*3 haftadan küçük bir yavru vücut ısılarını koruyamaz. Bu yüzden yavruyu sıcak tutacak bir battaniye içine koymalı ve battaniyenin altına da sıcak su torbası yerleştirilmelidir.
**
*Yavruyu beslemek için inek sütünden kaçınılmalıdır. Çünkü inek sütü kediler için hem yeterli besin kaynağı değildir hem de ishal yapar. Bunun yerine veteriner kliniklerinden ya da pet shoplardan temin edebileceğiniz hazırlanabilir yavru kedi süt tozları ile beslenmelidir.
**
* 1 haftalığa kadar olan yavrular her 2-3 saatte bir, 2 haftalıklar 4-6 saatte bir, 3 haftalık ve sonraki yaştakiler 6-8 saatte bir beslenmelidir. 4. Haftadan sonra konserve mamalar ile besleyebilirsiniz.
**
*Yavru kedilerinde bebekler gibi bağırsakları tam kapasite çalışmadığı için gaz çıkartılmasına ihtiyacı olabilir. Bunun için besledikten sonra omzunuza yüz üstü yatırıp sırtına parmağınızla hafifçe vurmalısınız.
**
*Normal şartlarda yavru beslendikten sonra annesi tarafından karın ve genital bölgeleri yalanır ve dışkılaması sağlanır. Fakat annesi kayıp bir yavruda bunu sizin yaptırmanız gerekir. Bunun için yavru beslendikten sonra ılık suyla nemlendirilmiş bir pamuk yardımı ile genital bölgesi ve karnı bölgesine masaj yaparak dışkılaması sağlanmalıdır.
**
Annesiz kalmış bir kedi bakmak oldukça fedakârlık isteye bir durumdur. Böyle bir süreçte yavruyu herhangi bir veteriner hekime göstererek onun söyledikleri doğrultusunda hareket etmek, yavrunun yaşaması için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.