Bu sorun Adapazarı’na bir miras adeta!
Belki de temelleri Dörtyol Sanayi Sitesi’nin inşaatıyla birlikte atıldı. Hemen yakınında termik santral gibi bir görünüme sahip TEK alanın bulunması. Hantal bir PTT binası ve antenleri…
Şehrin girişinden bahsediyorum.
Birçok şehre nasip olamayacak düzeydi çirkin, düzensiz ve onarılması için biçare vaziyette.
Alanın darlığı ve yolların çokluğu da rekreasyon imkanını zorlaştırıyor. Sanırım gerek Aziz Duran, gerek ise Zeki Toçoğlu yönetimindeki Belediye bu sebepten dolayı bu alana fazla el atamıyor. Dönem dönem değişik tekniklerle Adapazarı şehir girişi toparlamaya, makyajla düzeltilmeye çalışıldı.
Sabık belediye başkanın bulduğu dahiyane çözüm; bir dizi Limon Servi ile sanayinin önüne set çekip çirkin görüntüyü arka planda bırakmaktı. Evin pisliğini kilimin altına süpürmek gibi gibi…
Limon Serviler sorunun temelli çözümü olmasa da bu hareket akılcı bir makyajdı. Limon Serviler boy attıkça şehrin girişi yeşil bir görünüme kavuştu, sanayinin görüntüsü de kısmen kayboldu.
***
Şehir girişinde yeni dönemde yeni bir yaklaşım gözlemliyoruz.
Dikey bahçe!
Belki de görüp görülebilecek en kötü 2 dikey bahçe uygulamasına bu gözler şahitlik etti!
İlki o kadar kötüydü ki, şekillerin ne olduğunu kimse çözemedi. Çiçekler bile doğru düzgün açamadı. İkincisinde belli belirsiz şekiller gördük ama bu şekillerin de şehirle ne ilgisi var onu çözemedik. Şimdi ise durum çok daha vahim! Şehrin girişinde koca duvarda bir takım borular sarkık vaziyette. Şehrin girişinde anlamsız bir manzara ile karşı karşıyayız.
Önceki gün bir arkadaşım çok doğru bir tespitte bulundu.
“Önceden bu duvarda Sakaryaspor’un resmi vardı. Tatangaların graffitileri vardı. O zaman bu duvar çok daha fazla şehri yansıtıyordu. Adapazarı’ndan bir karakter taşıyordu.”
Doğru söze ne demeli.
***
O çiçekler açamayacaksa eğer… Açık çiçekler bize bir imge ulaştıramayacaksa eğer… Bırakın o koca duvar boş kalsın. Bırakın o duvarda Tatangalar şekil bulsun!
Şehrin girişi çok daha anlamlı bir çalışmaya sahip olmuş olur.
***
Peki, neden bizim duvarımızda çiçekler açamıyor? Neden bizim şehir giriş duvarımızdaki dikey bahçe bu kadar kötü oluyor?
Her işin bir ustası var, derler. Muhtemelen bizimkiler ustasını bulamamıştır. Dikey bahçe ve duvar bahçe uygulamalarında bu işi başarıyla yürüten firmalar mevcut. Bu firmalara ulaşıldığı zaman sorunun çözüleceğine inanıyorum. İşte o zaman düşünüldüğü gibi yeşil ve canlı bir şehir girişine sahip olabiliriz.
***
Öte yandan şehir girişinden SSK Kavşağına kadar devam eden yeni peyzaj uygulamasının çok başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim. Özellikle eski SSK Kavşağındaki peyzaj düzenlemesi gayet güzel ve şehre bir imaj katıyor.
Bir de şehir girişindeki trafik olmasa…