Dünya hiç kimsenin etrafında dönmediği gibi, dünyanın merkezi de hiçbirimiz değiliz. 'Ben' merkezli bir hayat, ne bize ne de bir başkasına iyi şeyler getirir. "Bu yıldızlı gökyüzü ne zaman dönmeye başladı, kimse bilmez." Ömer Hayyam. Son günlerde aynı zamanda şarkı olarak da dinlediğimiz , çok anlamlı bir söz.
Çocukluktan itibaren başlayan davranışlar dizisiyle süregelen bir psikolojik durum , ben var ya ben kişiliği. 'Ben olmazsam ne yaparsınız' hissiyatıyla bir vazgeçilmez olduğunu düşünenler...
Sadece kendisinin yaptıklarını anlatan bir çocuk, etrafı ile ilgili bakış açısı veya hissedebildiği bir duygusu olamayan bir çocuk; büyüdünde de dünyanın kendisi etrafında döndüğünü sanarak yaşayabilir. Bu yüzden onları küçük yaştan itibaren yakın çevrelerinden başlayarak ve yaşları ilerledikçe de sosyal alanlardaki kişilerle kaynaştırarak; çeşitli insan duygu ve düşüncelerini önce dinlemeyi, sonra da onların gözünden bakabilmek duygusunu öğretebilmeliyiz.
Fransız şair Alfred de Vigny'nin bir sözünü aktaracağım sizlere; " Egoizm öyle bir dehşet yaratır ki onu saklamak için nezaketi icad etmişizdir; fakat o bütün perdeleri deler geçer ve her fırsatta kendini gösterir."
Başkalarının acılarını önemsemeyi öğretelim çocuklarımıza. Onlara öğretmeyi düşündüğümüz her şeyi; biz uygularken yapabiliriz en güzelliyle. Hayatın içinde iyi bir insan olmayı , oturtup karşımıza anlatmak yerine; biz davranışlarımızla zaten aktarabiliriz onlara. Biz büyükler öyle sevelim öyle bir sevelim ki iyiliği, güzelliği, doğruluğu; içlerinde bencillik tohumları yeşermeden büyüsün neslimiz.
Menfaati olmayan insana selam vermekten imtina eden insanlardan olmasın evlatlarımız. Maddi menfaat uğruna manevi değerlerini gözardı etmesinler. Hani bir deyiş de vardır bu konu ile ilgili;" Ondan güneş olsa, kimsenin mendilini kurutmaz" . Yok mudur böyle tipler? Egoizmin, bencilligin en iyi anlatıldığı sözlerden biridir. Hiçkimse için faydalı olmamak, yalnızca kendisi için yaşamak insanlıktan çıkarır kişiyi. Yetişme çağındaki gençlerimize aldıkları eğitim lerin yanında bu çok mühim insan olma değerlerini de öğretebilmeliyiz. Bu sayede ileriki yetişkinlik dönemlerinde belki de memleket yönetiminde söz sahibi olacakları zaman, adil, saygılı ve samimi duygularla faydalı olabilsinler.
Bilmeliyiz ki; "İnsan haklarına saygı göstermeyen devlet varoluş nedenini ve anlamını kaybeder." Mustafa Kemal ATATÜRK.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.