Sevgili okurlar,
Bir önceki yazımda sizlerle, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’ın, gazetemizi ziyaretini  paylaşmıştım.
Elbette “Sakarya Üniversitesi” bu kentin “parlayan yıldızıdır” diyerek, bu ziyarete ve dolayısıyla Rektör Prof. Dr. Hamza Al’ın değerlendirmelerine, kısmen yer vermiştim..
Dolayısıyla bu kentin “Sosyal Kültürel Olgusuna” büyük katkılar yapan, ekonomisine büyük girdiler sağlayan, “Sakarya Üniversitesi’nin, geleceğe dönük projelerini sıkıntılarını, bilmemiz, yakından takip etmemiz” gerekmez mi?
Gelecekte, “ülke yönetiminde görev alacak, aydın, ufku açık genç nesiller yetiştiren bu vefalı ocağa”, ne kadar ihtimam göstersek azdır..
Elbette, “Sakaryalıları olarak, olduğu kadar, siyasetçilerimiz, belediye başkanlarımız, iş adamlarımız, sivil örgütlerimiz ile topyekün bu kentin ve Sakarya Üniversitesi’nin sorunlarına da sahip çıkmamız gerektiğini”, söylememe gerek var mıdır?
Her şeyi, Rektör Prof.Dr. Hamza Al söyleyecek değil ya?
Bu kentin önde gelenleri olarak, “bize düşen görevleri” unuttuk mu?

NE BEKLENİYOR?
Yani, “Sakarya Üniversitesi kuruldu, iş bitti”, öyle mi?
İş, bununla kalsa, ne iyi?
Sakarya Üniversitesi’ne, kardeş bir üniversite daha geldi..
Kısa adı,” SUBU” (Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi)olan, üniversitemizin kuruluşuna, hep birlikte sevindik değil mi?
Sevindik te, aradan geçen bunca zaman dilimi içinde, ne yaptık?
İki üniversite, aynı kampüs(alan) içinde eğitim ve öğretimini sürdürüyor!..
“Bir taşla iki kuş vurduk ya”, gel keyfim, gel!
Bunun zorluğunu, bilmeyen mi var?
İki üniversite, aynı kampüs içinde, iç içe olur mu?
Haydi, “kuruluş aşaması” dendi, bugüne kadar idare edildi..
Peki, bundan sonrası için, ne bekleniyor?

AYAĞA KALK SAKARYA?
Kim emir buyuracak ki, “SUBU’da kendi kampüsüne” kavuşsun?
İlk başlarda, “SUBU için, arsa tahsis edenler, alan gösterenler, bu üniversiteye sahip çıkanlar” nerede?
Sırra kadem mi, bastılar?
Ya, milletvekillerimiz?
Evet, Sakarya milletvekilleri?
Bu işe de, “Elazığ milletvekilleri”, bakacak değil ya?
Evet, “Valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, sivil örgütler, hep beraber, SUBU için”, devreye girmeliyiz..
Kısa zamanda, bu işi çözmeliyiz!..
Sorunların, üstesinden gelmeliyiz!
Bakınız, “bir tarikat ehli, Karadeniz kıyısında, kendilerine yazlık villalar, saraylar yapabiliyorsa, Sakaryalılar”, neden yapmasınlar?
Alan mı yok, arsa mı yok, dağlara, taşlara, ovalara ne oldu?
O varlıklı iş adamlarına, tahsis edilen topraklar, ne oldu?
“Kim, kime devretti ve şimdi o topraklarda kimler çaka” satıyor?..
Hani, fabrikamızın temeli atılmıştı?..
Şu kadar Sakarya’ya, ülkeye katmadeğer yaratacak, şu kadar Sakaryalı, burada istihdam edilecekti?
Ne oldu gardaş, sahi bu projeler havada mı kaldı?
Uyutuluktu mu?
Hani, hep” Ayağa kalk Sakarya” diye nutuk atanlar, nerede?
Konu belli, sorun ortada, kim çözecekse, çözsün gari?
Oyları verdik, Sakarya’yı ayağa kaldıran yok?

HER ŞEY “ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ” İÇİN?
İşte, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hamza Al, Bizim Sakarya Gazetesi’ni ziyarette; ”2023 yılı performans verilerine göre, diğer 5 Aday üniversiteyi geride bırakarak, birinci sırada yer alma başarısı gösterdik. Hedeflerimize adım, adım adım ilerlemeye devam ediyoruz..
Sakarya Üniversitesi’nin “Araştırma Üniversitesi” adaylığında, ilk sırada  yer alıyoruz..
Geçtiğimiz yıl yapılan araştırma, proje ve makaleler göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre, Sakarya Üniversitesi, “Araştırma Üniversitesi” adaylığı listesinde ilk sırada bulunuyor. Bu büyük bir başarıdır.
TÜBİTAK ile birlikte yaptığımız, 1001 projelerimiz, yayınlanan makalelerimiz ve araştırmalarımız ile bu konumda olmayı başardık. Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olarak “Araştırma Üniversitesi” unvanını almak için, sonuna kadar, çalışmaya devam edeceğiz
” dedi.

HANGİ DİLDEN SÖYLEMELİ?
Daha, ne desin birader?
Her şey, açık ve net?
Sakarya Üniversitesi’nin, bir “Araştırma Üniversitesi” olması için kim, kimler devrede olacak, olacaksa, ne bekleniyor?
Bu iş için, Sakarya Üniversitesi’ne, diğer illerin milletvekilleri sahip çıkacak, değil ya?
Ya da, “bu ünvanı almak için”, ne yapmamız gerek?
Palavralar sıkmak, halka hoş gelen sözleri etmek, ne kolaycılık?
“Manda yuva yapmış söğüt dalına,
Yavrusunu sinek kapmış gördünmü?”

Burada, “Sakarya Üniversitesi” için, Rektör Prof. Dr. Hamza Al, özellikle, bu “Araştırma Üniversitesi” için gereken sinyalleri verdi..

ARKARA NEZDİNDE GİRİŞİMLER?
Bizler de, “Sakarya Üniversitesi(SAÜ) ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin, (SUBU) artık aynı çatı alnıtda değil, ayrı kampüslerde eğitim ve öğretim vermesinin gerekliliğine” işaret ettik..
Elbette, “iki üniversitemiz ile ilgili daha farklı sorunlar da” var!?..
Bunları, sırası geldikçe yazmaya, devam edeceğiz..
Ama, “özellikle SAÜ Rektörü Prof.Dr. Hamza Ali ile SUBU Rektörü Prof.Dr. Mehmet Sarıbıyık hocalarımıza, sorunlar, çözümleri adına, sahip çıkmamız gerektiğini”, bir kez daha ifade edelim!..
Törenlerde el sıkışmak, resim çektirmek, yiyip içmek ile bu işler olmuyor beyler!
Ankara nezdinde, girişimler bekliyoruz!..
Yusuf Cinal yazıyor,  10 Ekim 2024

Prof. Dr. Al üniversite ile ilgili çalışmaları anlattı. Prof. Dr. Al, 2023 yılı performans verilerine göre diğer 5 aday üniversiteyi geride bırakarak birinci sırada yer alma başarısı gösterdiğinive hedeflerine adım adım ilerlemeye devam ettiklerini belirtti.
S akarya Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi adaylığında ilk sırada olduğunu belirten Sakarya Üniversitesi Rektörü Hamza Al, “Geçtiğimiz yıl yapılan araştırma, proje ve makaleler göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Sakarya Üniversitesi, Araştırma Üniversitesi adaylığı listesinde ilk sırada. Bu büyük bir başarı. TÜBİTAK ile birlikte yaptığımız 1001 projelerimiz, yayınlanan makalelerimiz ve araştırmalarımız ile bu konumda olmayı başardık. Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olarak Araştırma Üniversitesi unvanını almak için sonuna kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
P rof. Dr. Al temel hedeflerinin eğitim, araştırma, topluma katkı ve uluslararasılaşma olduğunu vurgulayarak, akademisyenlerin ve öğrencilerin yetkinliklerini arttırmak için bir takım çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi. Prof. Dr. Al şehirle üniversiteyi daha çok bütünleştirmek gerektiğini belirterek üniversite sanayi iş birliğine önem verdiklerini akademisyenleri ve öğrencileri sanayiyle daha fazla bütünleştirmek için çalıştıklarını ifade etti. “HASTANE BİZE AİT DEĞİL” Sakarya Üniversitesi Rektörü Hamza Al, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nin Sakarya Üniversitesi bünyesinde olmadığını ve affiliasyon sisteminde olduğunu belirtti. Rektör Al, “Sakarya Üniversitesi hastanesinde Üniversitemizin adı var ancak bize bağlı bir hastane değil. Buradan herhangi bir ödenek alamıyoruz. Diğer üniversitelere bağlı hastanelerinden yıllık 200-250 milyon lira ödenekler alıyor ancak Sakarya Üniversitesi 4.5 milyon lira alarak bundan mahrum kalıyor. Bu affili sistemin revize edilmesi gerekiyor. Konuyla alakalı girişimlerimiz ve görüşmelerimiz var. İnşallah revize edilmiş bir sistem organize edilebilir” dedi