Sevgili okurlar,
Yeni yıl ve Ocak ayı içinde, “bizim mahalleden”, çokça söz ettik..
Özellikle,”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle, yapılan etkinlikleri, verilen mesajları ve kutlamaları, paylaşmaya büyük özen gösterdik..
Elbette, “bizim mahalledeki gelişmeleri”, öyle bir günde, bir kaç günde anlatmak, dile getirmek, mümkün değildir..
Üzerinde çok durulmadı ama, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sevgili Sezai Matur, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ile ilgili bir başka tanımlamada bulundu..
Neydi, o tanımlama?
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü değil, Mücadele günüdür” diyerek, ülkemizdeki basın sektörü ile ilgili, “bir bakıma pandoranın kutusunu” açmaya çalıştı.
Üstü kapalı da olsa, ülkedeki durumu özetleyen, bu tanımlama, gerçekten analize değerdir..
Gazetecilerin, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” içinde, yeni duruma alışamadıkları ve yakın takipte bulunduruldukları gerçeğinden hareketle, eski çalışma günlerine atıfta bulunanlar az değil..

MÜCADELE GÜNÜ MÜ?
Ama, bir kesim var ki, değme gitsin keyiflerine?
Uçağın en önünde yerleri hazır olanlar, ballı börek işleri, maaşları, ayrıcalıkları olanları anlatmaya değer mi?
Dikkat ettim de,Türkiye'de,”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla, kutlamaların ilk kelimeleri, ”kalemini satmayan gazeteciler” şeklindeydi?..
Ne demek “ kalemini satmayan gazeteciler” diyeceksiniz?
Gazetecilik sektörü içinde olanlara yöneltilen, “en dikkat çekici, can yakıcı “ tanımlamaydı bu?
İşte bu manada, sevgili Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur'un “mücadele günü” değerlendirmesi, haklılığını tescilliyordu..
Mesleği yapamamanın ekonomik zorluklarına, bir de siyasi iktidarın baskıları eklenirse, o zaman “bir başka mücadele” için kollar sıvanır!
Tüm detaylar, halkımızın bilgisi dahilindedir!
Konuyu, elbette zaman, zaman irdelemeye devam edeceğiz..

BİZİM SAKARYA'YI ZİYARET?
Benim asıl üzerinde durmak istediğim, “böyle önemli bir günde, Sayın Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz'in, Bizim Sakarya Gazetesi'ne yaptığı, iadeyi ziyaret” konusudur..
Sakarya'ya atandığı günden itibaren, itidalli duruşu, sağduyulu çalışmaları ve her kesim ile diyaloğu ile takdir toplayan Sayın Valimiz Yaşar Karadeniz'in, “Bizim Sakarya Gazetesi onursal kurucu başkanı Adnan Yüksel, sahibi Azer Yüksel, Genel Yayın Yönetmeni Özgür Arık ile Haberler Müdürü Osman Hakan Karslı ile sohbetine damga vuran hususlardan” söz etmek istiyorum:
Özellikle, ”Uyuşturucuyla mücadelede herkese önemli görevler düştüğünü” söyleyen Karadeniz,” gençlerin uyuşturucuya bulaşmasını önlemek için birtakım çalışmalar yapıldığını” belirterek, “hedef kitleleri belirleyerek, önleyici çalışmalarını sürdürdüklerini” vurguladı.

İŞİN BAŞINDAYIZ!”
Karadeniz, “uyuşturucuyla mücadelede geçen yıla kıyasla yüzde 50’lik bir artış gözlemleniyor. Uyuşturucuyla mücadelede, ailelerin desteğinin önemli olduğu aşikardır. Bu yönde, bu mücadelede, daha işin başındayız” değerlendirmelerinde bulunarak, Sakarya'nın zengin kültür ve doğal güzelliklerine dikkat çekerek, bu güzelliklerin gelecek nesillere ulaştırılmasında, etkin ve kalıcı çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

TEŞEKKÜR ETTİ?
Öte yandan Bizim Sakarya Gazetesi Kurucu ve Onursal Başkanı Adnan Yüksel,” Valimiz Yaşar Karadeniz'in, böyle önemli bir günde, bizleri onurlandıran ziyareti tarihi bir nitelik taşımaktadır.. Sakarya kurum ve kuruluşları ile insanı ile değerleri ile Sakarya idealine, katkı sunmaya devam edecektir” diyerek, ziyaret için, Vali Yaşar Karadeniz'e teşekkür etti.

ÜLKE GENELİNDEKİ OPERASYONLAR?
Yerel seçimlerin, insanımızın gündeminin ilk sırasında olmasına rağmen, “ekonomik krizin, kış mevsimi ile hayatı güçleştirdiğine dikkat çeken Sakaryalı hemşerilerimiz, özellikle İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya ve bağlı emniyet ve jandarma güçlerinin, olağanüstü çalışmalarını da yakından takip” ediyorlar..
Bilhassa, “terör iltisaklılar ile uyuşturucu ve uyuşturucu baronları ile mücadele, insan ticareti yapanların takibi, suç örgütlerine vurulan darbeler ile huzur ve asayişin sağlanmasındaki kararlılık”, memnuniyetle karşılanıyor..
Bütün bunlara rağmen, Sakarya'nın, çete, mafya ve diğer suç örgütleri tarafından “geçiş kenti” olarak görüldüğü, belirtilerek, “Sakarya'da, bireysel suçlardaki artış, kazaların yükselişi de” üzüntü ile karşılanıyor..
İnşallah bu konularda da etkin, kararlı çalışmalar yapılır!

ALİ FUATPAŞA'YA SAHİP ÇIKTILAR?
Bu son bölümde ise, Sakarya'nın Geyve İlçesi'nde yapılan bir etkinliği, sizlerle paylaşmak istiyorum..
Kuruluşundan bu yana, önemli çalışmalar yapan ve kentimize, ilçelerimize bir başka heyecan ve kültür zenginliği katan ve kısa adı “SUBU” olan, “
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Geyve Meslek Yüksekokulu(MYO), Alifuatpaşa Eyüboğlu Yerleşkesinde, önemli bir etkinlik” düzenledi.
Milli mücadelenin önde gelen isimlerinden, Ali Fuat Cebesoy’un, vefatının 56. Yıl dönümü nedeniyle bir anma etkinliği düzenlemesi”, fevkalade önemlidir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın çalışma arkadaşlarından, “Milli Mücadele kahramanlarından, asker ve siyasi kişiliği ile Ali Fuat Cebesoy'un, genç nesillere anlatılması, tanıtılması, hayatından kesitlerin yaşanması ve yaşatılması”, ne yazık ki, bu siyasi süreçte unuttuğumuz hasletlerimizdendi!?
Kim vesile olmuşsa, kimler destek vermişse teşekkür ederiz.
Bir kere düzenlenen etkinliğe, “Geyve Kaymakamı Murat Güven, Geyve Belediye Başkanı Metin Atalay, Geyve MYO Müdürü Doç. Dr. İbrahim Taha Dursun yanında, ilçe önde gelenleri, gaziler ve vatandaşların katılımı”, bir başka güzellik idi..

MİLLİ MÜCADALE KAHRAMANI?
Saygı duruşunu takiben, birlikte İstiklal Marşı'nın okunmasını takiben bir konuşma yapan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Geyve Meslek Yüksekokulu(MYO) Müdürü Doç. Dr. İbrahim Taha Dursun, “Milli mücadele dönemi ve Türk siyaseti için önemli bir değer olan Ali Fuat Cebesoy’un anıldığı bir programı düzenlemekten şeref duyduk. Yerleşkemizin isminde de bu kahramanın adının yer alıyor olması programı ayrıca anlamlı kıldı. Üniversitemizin birimlerinin bulunduğu yerlere katkı sağlıyor olması ve yerel taleplerin karşılanmasında çözüm üretmesi, oldukça sevindirici” diyerek, programda, Ali Fuat Cebesoy'un askeri ve siyasi kişiliklerinin anlatılmasının önemine dikkat çekti.

TEBRİK EDİYORUM!
Başta, “Sakarya Üniversitesi(SAÜ) ile SUBU üniversitemizin yanı sıra, Sakarya İl Eğitim Müdürlüğü himayesinde okullarımızda, diğer sivil örgütlerimizce de, kahramanlarımızın, önemli değerlerin, kişiliklerin anılması, tanıtılması ve hatıralarının yaşatılması, Sakarya'nın sosyal kültürel olgusu bakımından da” anlamlıdır..
Bu çalışmalar, bu çabalar “Kültür Kenti Sakarya” anlayışına da önemli katkılar sunacaktır..
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarından Ali Fuat Cebesoy olmak üzere, diğer yerel Kuvayı Milliye kahramanlarının da anılması, hatırlanması ve bir Kuvayı Milliye köşesinin düzenlenmesi önerimizdir..

Unutulmasın ki, tarihe mal olmuş, tarih yazmış kahramanlarını unutan milletler, geleceğe emin ve kararlı adımlarla” yürüyemez!
Ülke ve Sakarya olgusuna hizmet, hepimizin görevidir!
Tebrik ediyorum!..
Yusuf Cinal yazıyor, 17 Ocak 2024