Sakarya’da, araç trafiği günlük hayatı köylere kadar felç etti. Çözüm aranıyor. Ama, çözüm belki Sakarya’yı yönetenlerden çok BİZE DÜŞÜYOR!
Sakarya’da 950 bin civarında insan yaşıyor. Araç trafiği çilesini otopark azlığı yaratmıyor! Toplu yaşam adabına ve kurallara en uygun yaşayan Sakaryalı bile iki adım yürümüyor. İşi nerdeyse, o kapıya arabayla gidiyor.
Sivil Toplum Örgütleri, Meslek Odaları, Atanmış ve Seçilmiş Kamu Yönetenleri, SİYASİ PARTİLER; Sakarya’da kapsamlı bir Çağdaş Kent Ulaşım Kampanyası başlatmalı. Neden?
Emniyet Müdürlüğü’nden, Sakarya’da her yıl trafiğe giren yeni araç sayısını öğrenelim. Hoplarsınız! Şehirde; her yıl 400 araçlık katlı otopark yapsan, trafiğe o yıl çıkan araç sayısına bile yetmez.
Çözüm, Toplu Taşıma ve mutlaka da Raylı Sistem’dir! Ülkede bütün Büyükşehirler yıllar önce yaptı, yarıladı; ya da başladı, başlıyor! TÜVASAŞ’ı olan Sakarya hariç.
Raylı Sistem’i Sakarya’da herkes istemeli ve Sakarya Büyükşehir’e siyasi destek de vererek, Ankara’da yoğun kamuoyu baskısı oluşturulmalı.
Raylı Sistem bölge bölge hayata geçerken; belediyeler imar izinleri verirken, açık veya kapalı araç park mekanını da mutlaka istemeli!!!
Adapazarı ve tüm ilçelerde; şimdi bile, şehir merkezine araçla girme ve park bedeli acıtıcı para olmalı. Ana caddelerde, Radikal ve sınırlı indi bindi dışında, asla parka izin verilmemeli. Para cezası, ama ayrımsız.
Belediyelerin Otobüsle Toplu Taşımacılığı’ndan vazgeçilemez. Şu anda iyi de gidiliyor. Ama, taşıma ücretleri yüklü. Denetimi sağlanırsa, sanki indirim olur. Kimi Özel Hatlar, deli hat parasına rağmen, nasıl iyi para kazanıyorsa!
Kendimize de sorgulayacağız? Otomobil görgüsüzlüğümüz hepimizin hayatını badirelere sokuyor. Kazalar ayrı; arabaların aylık harcamaları ayrı.
Her ay en az 250-350 TL akaryakıta öderiz!..Ki, Toplu Taşıma yapmazsak, bu çerez parası bile olmaz! Trafik Sigortasını ödedik. Sıra kasko yapacaklarda. Bu ay Motorlu Taşıt Vergisi de var. Otoparka da her ay en az 50 TL gidiyor!
Bir evde 2 araba artık sıradan. Sorsan, “ İhtiyaç!” O zaman, hayat pahalı diye kimse ağlamasın. Tek aracın toplam aylık gideri en az 500-600 TL.
Hükümet, maaşlara her ay 100 TL artış yaptım diye alkış alıyor. Siz, evin tek aracını çağdaş akla göre kullanın, her ay 250 TL kazanırsınız!
Evde de, şehirde de galiba Kampanya şart. Şehre zorunlu olmadıkça araçla gelinmesin! Ana yollara park edilmesin! Sayısız katlı otopark da çözüm değil.
Kent Yönetenlere kolay gelsin!..Bizi Yönetmek çok zor, çok!..
“ APANDİSİTİ VAR; APANDİSİ ALMAK GEREKİYOR!”
İki kızım var ve hemen her gün İkisinden de hayata dair çok şey öğrenirim.
Büyük Kızımın son mailini yazayım; belki halkımıza da, sağlık konusunda çalışma yapanlara da katkısı olur.
Yıllardır biliriz ki, çok sancısı olan yakınlarımız alelacele hastaneye kaldırılır, kısa süre sonra da, “ Fazla bir şeyi yokmuş canım; Apandisit sorunu varmış. Apandisi alınmış, acıları bitmiş!” haberi ile rahatlarız.
Acaba, Apandisit niye var peki? Ne iş yapar? Tıp Bilimi öyle aşamalara geldi ki, Çağdaş Gelişmiş Ülkeler sağlıkta harika buluşlara imza atıyor.
Sakarya Sağlık-Tıp Dünyası için duyarlı olmamızın tek nedeni de budur!
Neyse, Kızımın mailini yazayım; belki en doğru uyarıyı Tıp Bilimi ile uğraşan hocalarımız yapar. Mail, özetle:
“ Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki ( Amerika, Kuzey Carolina ) araştırmalar sonucunda, bu zamana kadar görevi anlaşılmayan APANDİS’in İŞLEVİ KEŞFEDİLDİ.
Bağırsakta bulunan ve bağışıklık sistemimizin en önemli parçalarından biri olan, İYİ BAKTERİLER yoğun antibiyotik kullanımı, ishal ve hastalık sonucu yok olduğunda; APANDİS İYİ BAKTERİ TAKVİYESİ SAĞLAR!..
APANDİS, bir bakteri Bankası/Deposu görevi yaparak, bağışıklık sistemini destekleyerek önemli bir rol oynar!”
İletişim Çağında yaşıyoruz. Tıp Dünyası Apandis konusundaki gelişmeleri izliyor, biliyor olabilir. Yeni duymam sanırım sıradan bir vatandaş olarak çok normal. Paylaşma sorumluluğu da duydum.
Şunu yazmaktan da mutluluk duyarım; SAÜ Tıp Fakültesi son zamanlarda yaptıkları sağlık başarılarını gündeme getiriyor.
Bence; Tıp Fakültesi de, diğer fakültelerimiz de bu anlayışı artırarak devam ettirmeliler. Gelişmeleri, başarıları; bilimsel olarak doğrulayan, katkı yapan veya tartışılabilen, eleştirilebilen ortamlar da olabiliyorsa, harika. Tabii, hasetsiz, karalamasız, kavgasız; bilimsel yarış içinde!
Ailede, bir sağlık sorunu paylaşılırken, Apandis konusunda yaşanan bir gelişmeyi duyarsam, bunu kendime saklamayı ayıplarım. Paylaştım; eğer bir katkı ise sevinirim.
Halkımız da, küçük hastalıklarda önce Aile Hekimliği’ne gitmeyi kotarmalı. Epey iyi İlçe Hastanelerimiz oldu. Oralara bizi Aile Hekimliği sevk etmeli. Gerekirse; İlçe Hastaneleri, merkezdeki SAÜ Araştırma Hastanesi’ne yollar.
SAÜ Araştırma Hastanesi de, İlçe Hastaneleri de zorunlu olmadıkça asla hastaya boğulmamalı!.. Hele hastane Acilleri hayat kurtarır. O kapı her an hepimiz için açık olmalı!.. Konu Sağlık olunca yazı bitmiyor; yine yazarız…