İktidarın tarım politikasının mağdur ettiği çiftçiler sokaklara dökülürken, bu eylemlere muhalefetten yeterince destek gelmediğine hayıflanıyordum.
Nihayet İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu harekete geçti, Bursa'nın çeşitli ilçelerinde çitçilerle görüştü hatta Karacabey’de bir nevi miting de yaptı.
Dervişoğlu çiftçilere önemli mesajlar verdi;
“Eğer benim çiftçim toprağa düşürdüğü terin karşılığını alamıyorsa, eğer benim emeklim hanesinde tenceresini kaynatamıyorsa, benim dar ve sabit gelirli vatandaşım geçinemiyor, barınamıyorsa, benim gencim yaşadığı ülkede kendisine gelecek hayali şayet kuramıyorsa ben; üzerimdeki şu beyaz gömlekten ve boynumdaki medeniyet yularından utandığımı söylerim.
Çiftçinin toprağa düşürdüğü terin karşılığını alamadığını ve 12 yıldan beri uygulanan yanlış politikalar yüzünden çiftçilikten çekilen vatandaş ve aile sayısının ne olduğunu TÜİK de söylüyor. 1 milyon 100 bin işçiden 400 küsur bin çiftçiye düşmüşüz. Toprağa düşürdüğü terin, ektiği tohumun, sarf ettiği emeğin karşılığını alamayan çiftçi kardeşlerimiz çiftçilikten çekilmek mecburiyetinde bırakılmış. Yani bu memleketin yüzde 60’a yakın çiftçisi artık çiftçilik yapmaktan vazgeçmiş. Topraklarımız sürülemez, ekilemez olmuş. Ekilen ve sürülen topraklardan elde edilen ürünler ve sermayenin ve sermayeyi karşılayamaz hale gelmiş. Bir dönümü harcadığınız paranın yarısı kadarını topraktan alıp telafi edemiyorsunuz.
Siz çiftçiyi sahipsiz zannediyorsunuz. Siz iş başına geldiğiniz günden itibaren meydanlarda 'benim çiftçim, benim köylüm, benim emeklim, benim dulum' diye haykıran adamlar bitti, gitti ebediyete vardı zannediyorsunuz. Onların ayak izine basmaya kararlı bir İYİ Parti var. Tıpkı Süleyman Demirel'in samimiyetiyle 'benim çiftçim, benim işçim, benim gencim' diye haykırmaya devam edeceğim ve onların hak ve hukukunu koruyacağım. Emperyalizmin dayatmaları karşısında kaya gibi duran Bülent Ecevit'in nezaketiyle siyaset yapacağım. Necmettin Erbakan'ın imanıyla siyaset yapacağım. Alparslan Türkeş’in cesaretiyle siyaset yapacağım. Mustafa Kemal Atatürk'ün izinde ve ülküsünde yürümeye devam edeceğim. Milletle yolculuğumuzu sürdüreceğiz. Herkes bundan emin olsun. Çiftçi sahipsiz değildir. Benim çiftçim sahipsiz değildir ve asla bırakılmayacaktır. Mücadelemiz devam edecektir.”
İYİ Parti’nin Bursa programına eski tarım bakanı Eşref Fakıbaba da katıldı.
Çiftçimizin asıl derdi ilgisizlik ve empati eksikliği, çiftçi ölürse toprak ölür, toprak ölürse vatan elden gider, gibinden laflar etti.
Ama boyundan büyük laflar…
Dervişoğlu’nun tarıma yönelik emperyal dayatmalardan söz etmesi gerekliydi ve önemliydi.
Ama Allah’tan milletçe hafızamız birkaç günlük ki, bir çiftçi de çıkıp ‘iyi güzel konuşuyorsun da bu yanında getirdiği eski bakan, tarımda emperyal dayatmaların bir parçası değil miydi’ diye sormadı.
Pek çok defa bu köşeden iktidarın tarım vizyonunu ve bu vizyonun emperyal bağlantılarını dile getirdim.
Bu yazılarımda başroldekilerden bir tanesi de eski tarım bakanı Eşref Fakıbaba’ydı.
Yazmıştım; “Sürekli yabancı ülke ve firmaları memnun etmek için çaba sarfettiler.
Mesela Mehdi Eker, bile isteye üreticimize mağdur edip ilk kez canlı hayvan ithal etmemize sebep oldu. Emeklerinin karşılığında Fransa devleti tarafından “şövalye liyakat madalyası” ile ödüllendirildi.
Bakan Faruk Çelik, bizim ekilip biçilemeyen binlerce dekar alanımız bomboş dururken, Afrika’nın göbeğindeki Sudan’ da tarım yapacağız diye tutturdu ve karşılığında Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir’in elinden teşekkür plaketi aldı.
Bu büyük başarıyı sürdüren sonraki Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da Sudan Cumhurbaşkanı elinden Sudan devlet madalyası aldı.”
Dolayısıyla İYİ Parti çiftçilerle arasını hoş tutma anlamında Eşref Fakıbaba’yı kullanacak ve daha kötüsü tarım politikaları konusunda Eşref Fakıbaba’dan yararlanacaksa, yandı gülüm keten helva!
Sudan demişken, ne oldu o iş?
Hatırlatayım, Türkiye 2013 yılında Sudan’da tarımsal üretim yapma kararı almış, şirketler kurulmuş, araziler kiralanmış hasılı sözde yatırım adına büyük bedeller ödenmişti.
Sonra, iki ülkenin ortaklığı ile kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi, 1 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tasfiye edildi.
Sudan’da tarımsal üretim için çalışmalar, heyetlerin karşılıklı gelip gitmesi tam 10 yıl sürdü.
10 yıl boyunca gidenlerin ve gelenlerin yol paralarını, üstüne de harcırahlarını ödedik…
10 yıl boyunca görevlilerin maaşlarını ödedik…
10 yıl boyunca en üst seviyede ziyaretlerin -ki Cumhurbaşkanımızın bir ziyaretinin faturası malumunuz- faturalarını ödedik.
Sonra bir gün dediler ki; bu iş olmuyor!
Haliyle milyonlar boşa aktı.
İşte arkadaşların tarım politikası ve işte tarım vizyonu…
Muhalefetin asıl bunu anlatması lazım ama bunun için Fakıbaba gibilerinden de uzak durmak lazım…