Dün, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulduğu günden beri yaşanan bir sıkıntıyı dile getirip, çözümünü yazmıştım. Hekim değilim, sağlık çalışanı değilim. Koskoca hastanenin sorununa çözümü nasıl nereden bulursun diye sorulabilir. Cevabım ise şu olur, ‘Mesleğim araştırma mesleği. Araştırdım, öğrendim ve yazdım…’

                                                                     **

Önce dünkü yazımdan birkaç alıntı yapmak istiyorum; Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde en büyük sorunlardan biri, belki de en büyüğü; büyük ameliyat olması gereken hastalara servislerde yer bulunamadığı için, ‘Siz gidin, biz sizi arayacağız’ denilerek, günlerce, haftalarca o hastanın ameliyat edilememesi, hastanın mağdur edilmesidir…

                                                                **

Bu sorunun nedenleri ve çözüm yollarıyla ilgili birçok uzmanla konuştum. İl dışındaki büyük şehirlerin Eğitim Araştırma Hastaneleri’ni (EAH) inceledim. Ve ortaya çıkar gerçek şu; Hastanenin acil servisine özel, acil servis ameliyathanesi ve acil servis yatak servisi oluşturmak. Eğer bu yapılmazsa, hastanedeki bu olumsuzluğun giderilmesi mümkün değil…

                                                               **

Açmak istiyorum; Ameliyatlar A, B, C ve D gruplarına ayrılıyor. Her türlü kanser, tümör ameliyatları, mide, barsak ameliyatları, laporoskopi ameliyatları, kalp damar gibi ameliyatlar Sağlık Bakanlığı literatüründe A ve B türü ameliyatlar olarak gösteriliyor. Yani, her türlü ağır ameliyat A ve B türü. Kırık, çıkık, apandist, fıtık, bademcik, küçük kesiler gibi küçük ameliyatlar ise C ve D türü ameliyatlar…

                                                               **

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ameliyathaneyi her branş ortak olarak kullanıyor. Bir ameliyat yapılırken, hastaneye acilden gelen hasta acil ameliyathane dolu olduğu için servise alınıyor. Acilden gelen hasta, ameliyathanedeki hasta ameliyat edildikten sonra ameliyata alınıyor...

                                                                 **

Bu durum, yukarıda bahsettiğim gibi büyük ameliyat olacak hastalara, serviste yatak boşalmasını beklemek gibi bir zorunluluk doğuruyor. İşte bu durumlarda da, ‘Siz evinize gidin. Biz sizi telefonla arayıp, ameliyat gününü söyleyeceğiz’ deniliyor. Bu geri çağırma bazen günler, bazen haftalar, bazen bir-iki ayı bile bulabiliyor…

                                                                 **

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bu sorunu için çare, büyük il EAH’larında ki uygulamadır. İki ayaklı uygulama şudur;

                                                                **

BİR- Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’nin yanına, Acil Servis Ameliyathanesi kurulmalı...

                                                              **

İKİ- 15-20 veya 25 yataklı yine acil servis yanına Acil servis yataklı Servisi açılmalı…

                                                             **

Böylece, acil servise gelen ve C-D türü küçük ameliyat olması gereken hastalar, acil servis ameliyathanesinde ameliyat edilmeli, ameliyat edildikten sonra, yukarıdaki servislere değil, acil servis yatak servisine yatırılmalı. Böylece, yukarıdaki ameliyathaneyi meşgul eden küçük ancak acil ameliyatlar yukarı gönderilmeyecek, ameliyathane rahatlayacak, servisler rahatlayacak…

                                                              **

Bu yazım dün gazetede ve gazetenin internet sitesinde yayınlandıktan sonra son derece olumlu tepkiler aldım. Özellikle hastanede görev yapan bazı profesör ve doçentlerle birkaç genel cerrah tespitimin son derece yerinde olduğunu hatta olmazsa olmazı olduğunu ifade etti...

                                                              **

Acil servisin yanına, C ve D türü küçük ameliyatlar için bir ameliyathane kurulmalı. 20 yataklı bir servis ve görevli birkaç genel cerrah ile bu sorun çözülür. Böylece, acil servisten yukarıdaki servislere hasta gönderilmesi en az yarı yarıya düşecek ve bir rahatlama olacak.

                                                          **

AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç ile Milletvekilleri Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Mustafa İsen, Recep Uncuoğlu ve Ali İhsan Yavuz’un mutlaka çok çok işleri vardır. Bu sıkıntıyla ne kadar ilgilenirler bilemem. Ama ilgilenirlerse, bu hastaneyi, hasta memnuniyeti başta olmak üzere her yönden en üst seviyede olan bir hastane konumuna getirebilirler. Ama söylediğim gibi onların çok işi vardır ve böyle ufak tefek işlerle pek ilgilenirler mi bilemem…