Adapazarı’mızın tarihi konaklarından biri olan Alicanlar Konağı’nın başına gelenlere anlam veremez olduk…

Konak, restore edildikten üç sene sonra mülk sahipleri tarafından satışa çıkarılmış, belli bir süre sonra da satıştan vazgeçilmiş… Geçtiğimiz günlerde benzer durum yine yaşanmış. Bu sefer kullanım süresi bitimine iki yıl kala satışa çıkarıldı…

Konak, Gölcük Depremi’nde hasar görmüş, sonrasında yıkımına karar verilmiş ve konak arazisi yıllarca otopark olarak kullanılmış… Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarihi Alicanlar Konağı’nda 2016’da restorasyon çalışmalarına başlamış, 2018 yılında çalışmaları tamamlamış, kültür, sanat ve eğitimin buluşma adresi olarak hizmete sunmuş…

Sakarya’nın tarihi değerleri arasında yer alan eserin tüm kullanım hakları, 30 Mart 2016 tarihinde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülk sahipleriyle yapılan sözleşme doğrultusunda 10 yıllığına alınmış…

Aslına uygun bir şekilde restore edilen tarihi Alicanlar Konağı, başta kültür-sanat etkinlikleri olmak üzere çok sayıda kültür etkinliğine ev sahipliği yapmış ve halen yapmaya devam ediyor…100 yaşını aşmış olan tarihi konak, aynı zamanda öğrencilerin uğrak yeri olduğu gibi Sakarya bürokrasi için de önemli mekan…

Bir çoğunuz merak ediyordur “Sakarya bürokrasisi” mevzusunu… Alicanlar Konağı, özellikle yerel yönetimlerde görevli kızağa çekilecek bürokratlar için amorti bir yer olarak biliniyor… Yeni göreve gelen yerel yöneticiler, çeşitli birimlerde görevli bürokratlarla çalışmak yerine, onları kızağa almayı tercih ediyorlar. Bunu neden yapıyorsunuz? diye sorsanız, “benden öncekiler yaptı, ben de yapıyorum” cevabını alırsınız…

Hemen yukarıda yer alan “amorti” mevzusuna gelince; görevde olan ve yeni göreve gelen belediye başkanları, dolu olan daire başkanlarını görevden almayıp, yer değişikliği yapmayı tercih ediyor… Uzun yıllardan beri belediyede görevli bir daire başkanının yeni adresi, bir bakmışsınız ki  Alicanlar Konağı oluvermiş! Bugünlerde bu durumun tersi de olmayacak anlamına gelmiyor: Alicanlar Konağı’ndan belediyeye… Daha net anlaşılacak şekilde kelimeleri arka arkaya dizersek; Alicanlar Konağı, bayram sonrası bir ya da birkaç misafiri evine gönderecek. Gönderdiği kadarını da bir dönem misafir edeceğe benziyor…

Merakımı bağışlayın; 2026 yılında sözleşme bitince, Alicanlar Konağı’nda misafir olarak kalan bürokratların nerede ağırlanacağı konusunda bir fikri olan var mı?…

Önerim; Daha önce iki yıl gibi bir sürede tamamlanan Alicanlar Konağı’na benzer konağı bulup, zaman kaybetmeden bir an önce restorasyon işleminin başlatılması… Malum, Alicanlar Konağı daha fazla misafir ağırlayamayacak. Çünkü Kapasitesi dolmuş!

Bilindiği üzere, konağa görevlendirmeyle giden bürokratlar (daire başkanları); “Her sabah ve akşam mesai saatlerine riayet ederdik. Ne yapıyorsunuz diye sorduklarında çay-kahve içerken bol bol kitap okuyorduk cevabını verirdik” ifadelerini kullanırlardı. Konak, halen yerinde ve tüm kullanım hakkı Büyükşehir’de olduğuna göre, bahse konu olan bürokratlar, bir süre daha çay içerken kitap okuyacaklar sanıyorum… Hadi hayırlısı…

Bu ara, bir kaç gün önce Tarihi Alicanlar Konağı sahipleri,  konağı satışa çıkardıklarını kamuoyuna açıklamışlar… 30 Mart 2026 yılına kadar kullanım hakkı Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan Tarihi Alicanlar Konağı, geçtiğimiz günlerde sahipleri tarafından satılığa çıkarılmış… Konağın satışıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından (yazıyı kaleme aldığım günde) henüz bir açıklama yapılmamış… Önümüzdeki günlerde muhtemelen 18 Haziran 2021’de yapılan açıklamaya benzer bir açıklamada bulunulacak…

Neydi o açıklama; “… Adapazarı tarihinin şehirdeki önemli simgelerinden olan 100 yılı aşkın bir maziye sahip tarihi Alicanlar Konağı, bilindiği üzere Sakarya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’mızın 2016 ve 2018 yılları arasında yürüttüğü restorasyon çalışmalarıyla yeni bir görünüme kavuşmuştur. Tarihe ışık tutan bu simge yapı, 2018 yılından bu yana belediyemizin çeşitli kültürel ve sosyal projelerine ev sahipliği yapmaktadır. Sakarya’nın tarihi değerleri arasında yer alan eserin tüm kullanım hakları, 30 Mart 2016 tarihinde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülk sahipleriyle yapılan sözleşme doğrultusunda 10 yıllığına alınmıştır. Adapazarı tarihine ışık tutan Alicanlar Konağı, sözleşme gereği 30 Mart 2026 tarihine kadar Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kültür, sanat ve eğitim alanındaki faaliyetlerin merkezi olmaya devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

12 Hazıran 2024

Sabri Aslışen / Ankara