Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık gösterge repo faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 17’de sabit tutuldu. TCMB en son aralık toplantısında faizi 200 baz puan artırmış, önceki toplantısında değişikliğe gitmemişti.
TCMB PPK toplantısı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, “Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir” denildi.
İç talep koşullarının, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyi sürdürdüğü de vurgulanan açıklamada, gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesinin beklendiği, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağının öngörüldüğüne işaret edildi ve eklendi:
"Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarında süregelen artış eğilimi ve bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır.
"Bu doğrultuda, 2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir.
"Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmektedir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır."
2020 yılında üretici maliyetleri % 60 düzeyinde arttı. Diğer taraftan Altın ve Döviz % 30m civarı düştü. Ne oldu ülkenin ihracatı 5 mislimi arttı da döviz düşüyor. Hayır Ekonomi berbat ama piyasa oyunları oynanıyor. Damat Bey döneminde yok edilen bir rivayete göre 130 milyar doları geri alabilmek için maliyet düşürmek zorundalar. Ama yine bir denge olan Ekonominin diğer ayaklarını unuttular. Yada her zamanki gibi şeytanlık peşindeler. Durum böyle giderse ihracat durur. Sonuçta kimse zararına ticaret yapmaz. Nitekim özellikle ihracat yapan otomotiv yan sanayi ve tekstil firmalarında duruşlar başladı. İşçi çıkarmaları başladı.
Ülkemizin bir başka önemli sorunu maalesef üretimde çalışacak iş gücü yokluğu. Herkese oy uğruna ulufe dağıtırsanız ve her yeri Sanat Okulu yerine İmam Hatiplerle doldurursanız sonuç budur.