XXXIII. Paris Olimpiyatları yarın başlayacak. Modern Olimpiyatların ilki 1896’da Atina’da başladı, fakat Olimpiyatların tarihi çok daha eskilere dayanır. Biraz tarihi yolculuk yaparsak, belki de 15 gün sürecek olan bu spor karnavalını daha bir ilgi ile izleriz.

İnsanları dostluk, barış, kültür ve fair play duyguları içinde bir araya getirme çabası aslında Milattan Önce 8. Yüzyıla dayanıyor. Antik Olimpiyatlar, Mora Yarımadası’nın batısındaki Elid’in kralı Iphitos’un emriyle Yunan mitolojisindeki tanrı Zeus onuruna, Olimpiya bölgesinde düzenlenen daha çok dini içerikli şekillerle başladı.

Önceleri bir gün süren oyunlar, yıllar içinde değişik mesafelerde yarışlar, disk ve cirit atma, uzun atlama, boks, güreş, atlı araba yarışları gibi branşlar da eklenerek şenliklerin süresi 5 güne çıkarıldı.

Yalnızca erkeklerin katılabildiği yarışmaların kazananlarına, ödül olarak zeytin dalından yapılmış taç veriliyordu. Daha sonra çeşitli nedenlerle 4. Yüzyılda kaldırıldı Antik Olimpiyatlar…

BARON KOUBERTİN İMZASI

“Hayatta önemli olan zafer elde etmek değil, çabalamaktır. Önemli olan kazanmak değil, iyi mücadele etmektir” sözünün sahibi Fransız tarihçi Pierre de Coubertin, yaklaşık 1500 yıl sonra Modern Olimpiyatların başlamasına ön ayak oldu. Olimpiyatların yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Baron Coubertin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne sunduğu taslaklarla, yarın 33’üncüsü başlayacak olan Paris Olimpiyatları’nın 1896’da ilkinin başlatılmasına ön ayak oldu.

Atina’daki Panathinaikos Stadyumu’nda başlayan ilk olimpiyatlarda sadece 9 branşta (atletizm, bisiklet, jimnastik, eskrim, güreş, atıcılık, halter, yüzme ve tenis) yer gerçekleşti.

Olimpiyatlara, 1916’da Birinci Dünya Savaşı’nda bir kez, 1940 ile 1944’daki İkinci Dünya Savaşı’nda ise iki kez ara verildi. Olimpiyatlar, 2020’deki Kovid-19 salgını nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak 2021’de Tokyo’da yapıldı.

5 HALKA 5 KITAYI TEMSİL EDİYOR

Modern Olimpiyatların logosu olan 5 renkli halka, 1912 yılında tasarlandı. Bu logo, beyaz zemin üzerine iç içe geçmiş mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı halkalardan oluşuyor.

Baron Coubertin, o dönem oyunlara katılan tüm ülkelerin bayraklarının rengini barındırdığı için böyle bir sembol kullanmayı tercih etti. Bu renkler aynı zamanda Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Okyanusya olarak 5 kıtayı temsil ediyor.

“CİTİUS, ALTİUS, FORTİUS”

Bu Latince kelimeler aslında Olimpiyatların hedefimi vurguluyor. Yani, “Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” anlamına geliyor… Bu sloganı Olimpiyatlara monte eden isim, oyunların kurucusu Baron Koubertin’dir.

Aslında her şeyin, daha hızlısını, daha güçlüsünü ve daha yükseğe çıkanı tespit etmek için, belli kurallar dahilinde sporcuların tüm yeteneklerini sergilediği dev bir organizasyondur Olimpiyatlar…

Dünyanın en büyük spor şölenidir…

Buradaki madalyaların kıymeti, başka hiçbir organizasyonda yoktur lakin, Olimpiyatlarda madalya kazanmak her sporcusun rüyasıdır…

REKOR, MİCHAEL PHELPS’TE

Amerikalı yüzücü Michael Phelps, arka arkaya beş olimpiyatta topladığı madalyalarla madalya rekorunu elinde bulunduruyor. Phelps’in 23 altın, 3 gümüş ve 2 de bronz madalyası bulunuyor.

İkinci sırada ise SSCB’li kadın cimnastikçi Larissa Latynina bulunuyor. Latynina, 1956-1964 yıllara arasında katıldığı 3 olimpiyatta 9 altın, 5 gümüş ve 4 bronz  olmak üzere toplamda 18 madalya kazandı.

Üçüncü sırada ise Finli atlet Paavo Nurmi var… Nurmi 9 altın ve 3 gümüş madalya kazandı. Bu ilk üç sporcuya 9 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalyalı ABD’li unutulmaz yüzücü Mark Spitz de  eklemezsek haksızlık olur.

OLİMPİYAT KARNEMİZ ZAYIF!

Oyunların ilk 3’üne katılmayan Osmanlı İmparatorluğu ve daha sonra Türkiye, 1920’deki Anvers, 1932 Los Angeles ve 1980 Moskova Olimpiyatlarına katılmadı. 1908’deki Londra Olimpiyatları’nda ilk kez temsil edilen Türkiye, şimdiye kadar yer aldığı 23 olimpiyatta 104 madalya sevinci yaşadı. Olimpiyatlarda Türkiye’nin aldığı madalyaların %66’sı güreşte, 11’i halterde, 9’u tekvandoda, 7’si boksta, 4’ü karatede, 3’ü atletizmde, 2’si judoda, birer de okçuluk ile cimnastikten geldi.

İlk 4 olimpiyatta madalya alamayan Türkiye, 1936’daki Berlin Olimpiyatları’nda güreş dalında Ahmet Kireççi ile bronz ve Yaşar Erkan’la da altın madalya kazandı. Türkiye, olimpiyatlarda güreşte 29 altın, 18 gümüş ve 19 da bronz madalya kazanmış oldu.

Paris Olimpiyatları yarın başlıyor… 32 spor dalında, 35 farklı yarışma tesisinde, yaklaşık 11.000 sporcunun katılımıyla gerçekleşecek olan oyunlarda 329 madalya dağıtılacak. Ekranlarımızda 15 günlük bir şenlik yaşanacak… Türkiye’miz ise oyunlara 102 sporcu ile katılıyor…

Nefeslerimizi tuttuk… Ekranlara kurulduk ve başarılar diliyoruz…

:::::::::::::::::::::::

ANLAMLI SÖZ

“Bence, hiçbir ey imkânsız değlidir. Yeter ki içinde aklınız, çalışma ve zaman olsun…”

Michael Phelps

(Olimpiyat rekortmeni)

::::::::::::::::::::::::