Milliyet Gazetesi Yılın Sporcusu adayları belirledi. Jüri, çeşitli branşlarda altı adayı açıkladı. Adaylar arasında Dünyada 8000 metre yükseklikte 14 dağa tırmanan ilk Türk Milli Dağcı Tunç Fındık’ın adının yer almaması dikkat çekti…

Geleneksel olarak yapılan Milliyet Gazetesi’nin Yılın Sporcuları seçiminin 70’incisi bu yıl yapılacak… Cumhuriyetimizin 100.yılında 2023 yılının "Yılın Sporcuları" seçimi için önce adaylar, büyük bir Jüri tarafından belirleniyor ve daha sonrada belirlenen adaylar, okuyucular tarafından verilen oylarla o yılın sporcuları seçiliyor…

2023 yılı Yılın Sporcusu dalında bu yıl altı aday Jüri tarafından belirlendi. Gazetede ilan edilen aday Sporcular şu şekilde sıralandı;

Mete Gazoz (Okçuluk),

Melisa Vargas (Voleybol),

Adem Asil (Cimnastik),

Merve Dinçel (Tekvando),

Tuğba Danışmaz (Atletizm),

Yasemin Adar (Güreş)…

Aday gösterilen sporcuların tamamı, kendi dallarında gerek ülkemizde gerekse yurt dışındaki yarışmalarda başarılar elde etmiş, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları kazanmışlardır. Sporcularımızın hepsinin bileğinin gücü ve yüreklerindeki cesaretle buralara geldiklerine canı gönülden inanıyorum.

Jüri tarafından aday gösterilen çok kıymetli sporcularımızın arasında, Türkiye’deki dağcılık camiasına önemli ölçüde katkısı olan, 2007 yılında dünyanın en yüksek dağı 8848 metrelik Everest dağı zirvesine çıkmayla başlayan, 16 yıl sonra 2023'te 8126 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat dağına tırmanmakla biten ve dünyada 8000 metre üstündeki 14 dağın tümüne tırmanmakla sonlanan ve hatta 14x8000 Projesini tamamlayan Milli Dağcı Tunç Fındık'ın isminin olmaması oldukça şaşırtıcı bir durum. Bu branşta Olimpiyat şampiyonluğu olarak nitelendirilen ve dünyada yalnızca 45 kişinin tamamlayabildiği 14x8000 projesine adını yazdıran ilk Türk Sporcusu ünvanına sahip tecrübeli Milli Dağcı Tunç Fındık...

Bilindiği üzere yüksek Dağ Sporculuğu, sporun en zor branşlarından birisidir… Dağcılık sporunda rakibiniz bir insan olmayıp, yalnızca doğa ve dağdır... Soğuk hava şartları, kar-buz, yokuşlu-inişli yamaçlar ve yüksek irtifanın verdiği az oksijenli ortamlarda haftalar, hatta aylar boyu yapılan mücadelelerden sonra bir sezonda ancak bir dağın 8000 metrelik yüksekliğine ulaşabilirsiniz… Zorlu etkinliklerinizde yanınızda ne bağlı olduğunuz kulübünüz, ne teknik adamınız, ne doktorunuz, ne masörünüz, ne psikoloğunuz, ne de aşçınız vardır. Önünüze çıkacak tüm zorluklara tek başınıza mücadele etmek zorundasınızdır… Bir çoğumuz bu sporcuların ne yaptıklarını görür, ne zorluklarla uğraştıklarını fark ederiz. Hatta çoğumuz onları ne alkışlar ve ne de destek verir…

Bu spor dalı yalnızca kendi becerinizle yapacağınız bir aktivitedir. Haliyle "gözden ırak olan, gönülden de ıraktır" ve her bir 8000 metre tırmanışı bir Olimpiyat madalyası kadar değerlidir ve haliyle bu durum, hepsi spor otoritesi olan Jüri üyelerince de unutulur, 16 yıl emek veren ve süreci başarı ile bitiren bir sporcunun adı aday listesine bile giremez.


 


 


 

2023 yılı Yılın Sporcu dalında altı adayı belirleyen Jüri’ye kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum;

Listenizde yer vermediğiniz Milli Dağcı Tunç Fındık, bu branşta Olimpiyat şampiyonluğu olarak nitelendirilen ve dünyada yalnızca 45 kişinin tamamlayabildiği 14x8000 projesini başarıyla tamamlayan ilk Türk sporcusu olmuştur…

O dönemde Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından yapılan açıklamada; “Milli Dağcımız Tunç Fındık, projenin 14’üncü ve son ayağı Pakistan’daki Nanga Parbat (8125 metre) tırmanışını sonuçlandırıp, bu seriyi tamamlayan ilk Türk sporcu olarak adını tarihe yazdırdı…” şeklinde ifadelere yer vermişti.

Federasyon ayrıca Türk dağcılık sporuna böyle bir başarıyı yaşattığı için Tunç Fındık’ı tebrik etmişti.

Sabri Aslışen/ANKARA