SATSO’nun, önceki hafta sonu Antalya’da düzenlediği, ‘2016 Sakarya Ekonomi Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. 9 ayrı grubun raporlaştırdığı sonuç bildirgesinde Sakarya’nın geleceği dört ayrı kalemle tespit edildi. Bunlar, ‘Güçlü yönler’ , ‘Fırsatlar’ , ‘Zayıf yönler’ ve ‘Tehditler’ olarak ortaya çıktı.

**

Sakarya’nın gelişmesi ve daha çok söz sahibi olması için atılan bu adımda, ‘Güçlü yönler’ ve ‘Fırsatlar’ tespitleri zaten bilinen, şehrin belirgin avantajlı özellikleri. O zaman, diğer iki kalemde tespit edilen, şehrin zayıf yönleri ve tehditlerini akıllıca ele almak ve bu sorunları sağlıklı bir şekilde çözmektir asıl olan..

**

Sonuç bildirgesindeki tespiti yapılan şehrin zayıf yönlerinin üzerinden bir kez daha geçersek… 1-İlimize dışarıdan gelen göçün eğitimsiz ve sektörlerin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanının olmaması, nitelikli eleman yetersizliği ve ara eleman eksikliği çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve 2. üniversitenin kurulmamış olması.

**

2-Arazi toplulaştırılmasının yapılmamış olması, tarım sektörünün küçük işletmelerden oluşması, bölgeye tarımsal devlet desteklerinin yetersizliği. 3-Güçlü olduğumuz sektörlerde tanıtım eksikliği, markalaşamama ve şehir aidiyet duygusunun yetersizliği.

**

4-Üretim merkezi Sakarya’da olan firmaların vergilerini ilimiz dışında ödemesi. 5-Ulaşım–altyapı eksikliğinde, otoparkların yeni yeni inşa ediliyor oluşu, şehir giriş-çıkışlarının modern şehirciliğin altında olması, şehir içi arterlerin yetersizliği ve şehir içi trafiğinde taşımacılık sisteminin çağdaş yöntemlerle uygulanamaması.

**

Dışarıdan gelen göç, eğitimsiz veya kalifiye değil diye engellenmez ama eğitilir. Tanıtım ve markalaşmama zaten yıllardır çözülemeyen eksiklik. Burada üretim yapan firmaların, vergilerini Sakarya’ya ödemeleri konusunda bu şehrin gazeteleri en az yüz kez manşet haber yaptı, kimseden destek gelmedi.

**

Ulaşım sorununu çözmek için caddelerin otoparktan kurtarılması şart. Arazi toplulaştırılmasında kaplumbağa hızında bile değiliz. Birileri bas bas bağırıyor ama tarım sektörüyle ilgili mini bir adım dahi atılamıyor. Kooperatifleşme hep askıda…   

**

Gelelim, zirvede Sakarya için ‘tehdit’ olarak belirlenen tespitlere… 1-Birinci derecede deprem bölgesinde yer almamız. 2-Şehrimizde artan kontrolsüz göç. 3-Çarpık sanayileşme riskiyle çevre kirliliğinin artması, tarım alanlarının azalması, turizm potansiyelinin yeterince kullanılamaması.

**

4-Bölgede sanayileşmiş güçlü rakip illerin olması. 5-Kentsel problemlerin artması, nüfus artışına bağlı olarak şehir içi trafikte ulaşımın artması ve zorlaşması, şehrin yaşam kalitesinin yükseltilememesi sonucunda yaşanması muhtemel beyin göçü.

**

Birinci maddedeki ‘Deprem’ tespiti hepimizin bildiği doğal bir tehdit.. Bu tehdidi yumuşatmak için alınan önlemlerin yetersizliği, tehdidi daha da büyütüyor. Diğer maddelere imza atanları tebrik ediyorum. Topu, Büyükşehir ile SATSO’nun önüne yuvarlamışlar!..

**

Bu arada, Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı’nın bile davet edildiği o toplantıya -ki, mutlaka şehrin trafiğiyle ilgili tespitleri vardır-  neden Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu davet edilmedi? Tarımın sorunları ve tespitleri neden ondan dinlenmedi çok merak ediyorum…

26 Mart 2016