Telefon çaldı; açar açmaz,” Devlet Fidanlığı’na yapılan Yeni Hal’i yazmışın. Erenler’deki Eski Hal’in arazileri ne olacak?” sorusu gelince şok oldum.
O devam ediyordu;” Ecdat derken gözleri yerlerinden fırlar. Ama şehrin tarihini bile bilmezler. Yazsana şehrin o muhteşem günlerini?
Şehir, O Hal binasının olduğu mera’da At Yarışı düzenlerdi. Her baharda günlerce yarı festivalleri yaşanırdı. Bizim oradaki maçlarımızı yazsana?
Yazlık futbol turnuvalarında haftalarca ne fırtınalar yaşanırdı?”
***
Benim de içinde yaşadığım o muhteşem zamanları soruyordu. Tek söz etmeden dinledim. Çünkü gençliğimi film şeridi gibi izletiyordu.
Çok şey paylaşıp telefonu kapattık. Ama, film hala devam ediyordu. Bu halkı salonlara doldurup akıl tutulmasına sokanlar niye Şehir Tarihi’ni konuşamaz?
Tarihi bilenler; halkın mülklerini, servetlerini, helal haklarını satabilir mi? Mülklerin, servetlerin hesabını soran halk ise siyasetin en büyük korkusudur.
***
Şimdi Sakarya’da Yerel Yönetimlere talip olan tüm muhalefete sorayım:
Eski Hal, en geç 5-6 ay sonra Kirazca’ya Yeni Hal’e taşınır. Erenlerdeki ağızları sulandıran Eski Hal arazileri kime, neye nasip olur? Gizlimiz yok ki, tıısss…
Siyaset,“ Gizlimiz, saklımız yok! Her şey halkımızın önünde yaşanıyor.” der.
Kapısında sebeplenen zavallılar da destekler…İyi de, hadi sor,” Eski Hal’in arazileri için ne planlarımız, projelerimiz var, açıklansın öğrenelim?”
Donatım’daki SSK Arazisini halkına oyun parkı yapan Büyükşehir’e en içtenlikli teşekkürler…Bilinsin ki değerli bir Veda Armağanı oldu : -)
Eski Hal civarı da Okullar Bölgesi gibi…Eğitim Kenti olsak, orda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne şahane iki fakülte yapabilir miydik?
MESLEKLER DEĞİL;
PAHALILIĞI ARTIRAN VERGİ YÜKÜDÜR..
Çünkü; Meslekler denetlenebilir, İktidarlar asla ..
Ülkenin sosyal ve ekonomik tüm yükleri karayollarına-yani motorlu taşıtlara-yüklenmiş.
TEM’ler başta; duble yollar, caddeler, sokaklar, kaldırımlar, tarlalar motorlu taşıtlarla dolu. Ülkede üretilen petrol ise devede kulak; dışa bağımlıyız…
İyi de; hayatı mazot benzine mahkum bu halk, Yöneten İktidara yakıta ödediği vergileri sorabilir mi? Sormak zorundayız;
Yöneten İktidar hayat pahalılığının kimi meslek guruplarınca yasa dışı şişirildiğini söylüyor…Halk İktidara şunları sorsa ya;
Mazota, benzine ödediğimiz paranın içinde ne kadar vergi var? Devamı da çok. Her meslek gurubu töhmet altında kalınca kendini savunmalı.
Konut ve işyeri fiyatları ateş pahası. Peki, her inşaat işinde kaç kalem vergi olabilir? Birlikte bakalım; İnşaat işinde binden fazla malzeme-meslek vardır.
Hepsi, kullandığı her malzemeye birkaç kalem vergi öder. Vergileri ödenmiş o kalemler bina bittiğinde toplanır; maliyet çıkar…
Yani bir inşaatın maliyeti içinde ödenmiş binlerce vergi vardır. Bitmez; Satan kazanç vergisi öder; alan da alım vergisi…
***
Ev, iş yeri aldın, içini döşe… Beyaz eşya yapımımda, masa sandalyede, tüm malzemeler içinde bir dolu vergi var. Onları yapan, satan, alan da vergi öder.
Geçin: Köye, tarlaya, ahırlara gidelim…Mazotta, elektrikte, suda-atık suda, tohumda, gübrede, ilaçta, ithal yem-samanda, sigortada; araç gereç alımında.
Bana daha fazla yazdırma Sakarya:.. Sıfır hayati ihtiyaç olan nelerde hiç vergi yok; Bunları Sen sor. Mutfaklarınızı vergi salmaları fakirleştirmemeli...
Belediyelere Meyve Sebze hal gelirlerini sorsanıza… Hadi; Eski Hal taşınıyor. Eski Hali ÜRETİCİ HALİ yapalım… Bunu yeni öğrendim, yazacağım.