Evet sayfa okurları, geçen hafta, Tarım sigortaları (Tarsim) ile ilgili işleyiş ve Büyükbaş, Küçükbaş sigortaları konusunda bilgilendirmesini yapmıştım.

Bu haftaki Tarım sigortaları (Tarsim) için önemli yeri olan “Bitkisel Ürün Sigortası “hakkında bilgilendirmelerde bulunacağım.

 BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI TARSİM POLİÇESİ NASIL YAPILIR?

Bitkisel Ürünler için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğünden ÇKS (Çiftçi kayıt Sistemi) kaydının yapılarak veya güncellenerek, bulunduğunuz yerdeki Yetkili Sigorta Acentelerinden veya Tarım Kredi Kooperatiflerine başvurarak hizmet alabilirsiniz.

Tüm bitkisel ürünler için;” Dolu, Fırtına, Hortum, Yangın, Deprem, Heyelan, Sel- Su baskını risklerinin neden olduğu miktar kaybı sigorta kapsamındadır.”

Ayrıca; Meyvelerde Don riskinin neden olduğu miktar kaybı, meyveler, yaş sebzeler ve kesme çiçeklerde dolu riskinin neden olduğu kalite kaybı, teminatı isteğe bağlı olarak sigorta kapsamına alınabilir.

Bitkisel Ürünlerde prim ödemesi nasıl yapılır?

Bitkisel ürün sigortalarında, poliçede yazılı primin %50’si Devlet tarafından karşılanacaktır. Meyveler ürünlerinde, Dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin üçte ikisi Devlet tarafından karşılanır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25’i peşin alınır; kalan prim tutarı da en geç hasat sonunda tahsil edilir.

Bitkisel Ürünlerde Hasar Organizasyonu nasıl işlemektedir?

Çiftçi sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi kayıt sistemi) kayıtlarının güncel olması gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçi ürününü sigortalamak için Tarsim’e üye sigorta şirketine veya acentesine başvurur. Sigorta şirketi veya acente Tarsim’in sistemine girerek çiftçi bilgilerinin sorgulanmasını yapar. Onaylanan bilgilere ait poliçeyi düzenleyerek çiftçiye verir. Bu şekilde hasar işlemlerini de tamamlamış olursunuz.

KÜMES HAYVANLARI HAYAT SİGORTASI

Bu konu ile de kısa bilgilendirme yaparak genel işleyiş hakkında bilgi vermek istiyorum.

Sigorta Kapsamı ve Sigortalanan Tehlikeler.

Kapalı sistemde üretim yapan bio-güvenlik ve hijyen tedbirlerini almış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için; Genel şartlarda yazılı istisnalar dışında kalan, her türlü kanatlı hayvan hastalıkları, her türlü kazalar ve zehirlenmeler, her türlü doğal afetler, yangın ve infilak sebebiyle meydana gelen ölümler, zorunlu öldürme ve mecburi kesim riskleri sigorta kapsamındadır. Tüm çiftçilerimizin, Tarsim sigortalarından faydalanması ileride doğacak hasarlarda gelir kabının önüne geçecektir.

Sağlıcakla kalın,

Hasan KORKMAZ.