Kim ne derse desin Sakarya’da taksi kültürü zayıf. Dört-beş kişilik bir aile, minibüs veya taksi dolmuşla bir yerden bir yere, şu kadar paraya gider. Ama o aile, aynı yere, o kadar paraya taksiyle gidileceğini bilmez. Taksiciler bugün iş yapıyorsa, bana göre, teksi kültürü yüksek olan insanların sayesinde. Onların tüm şehirde yaşayan insanlara oranı bence yüzde beş bile değildir.

**

Diğer yüzde doksan beşi, taksiden, teksiye binmekten korkuyor, ürküyor. Bu korku ve ürkmenin de sadece ‘parasal’ olduğunu söyleyebilirim. ‘Parasal’ kelimesini biraz açmak istiyorum. İnsanlar bir yerden, bir yere gidecek. Dolmuş, halk otobüsü veya belediye otobüsü bekliyor. Aklından bir an taksiyle gitmek geçse de genelde bunu yapmıyor.

**

Neden yapmıyor? Çünkü aklından hemen şunları geçiriyor, ‘Acaba kaç para tutar?’ , ‘Yirmi lirayı aşmasa binerim ama…’ Kestirmeden söylüyorum, insanlar gidecekleri yere taksinin ne kadar ücret alacağını bilmiyor. Bundan endişe ettikleri için taksiye binmiyor. Tam buraya gelmişken, Sakaryalı taksici esnafına bir örnek vermek ve akabinde bir öneride bulmak istiyorum…

**

İzmit’te bazı taksi duraklarında, Gebze, Pendik, Maltepe, Kartal ve çevresindeki taksi duraklarında yıllardır farklı bir metot uygulanır. O metotta şudur; Taksi duraklarının hemen önünde büyükçe bir tabelada, o duruktan, şehrin belirli noktalarına taksi gidiş fiyatları yazıyor.

**

Atıyorum, o taksi duraklarında, devlet hastanesine, rıhtıma, AVM’ye, üniversiteye, stada, kadın hastanesine, tren garına, ilçe meydanına, sahil caddesine, taksinin o duraktan kaça gittiği yazılıdır. İnsanlar rakamları görür ve taksiye biner gider. Zaten saydığım bölgede de insanların taksi kültürü bu uygulama nedeniyle daha da yükseldiği için artık, taksinin nereden nereye, kaç liraya gittiğini iyi bilirler…

**

Sakarya’da, başta Adapazarı Merkezi olmak üzere onlarca taksi durağı var. Bu taksi duraklarının önlerine büyükçe bir tabelaya, o duraktan taksinin atıyorum, SEAH, Adatıp, Konak Hastanesi, Atatürk Stadı, Erenler AVM, Serdivan AVM, Gümrükönü, Yenicami gibi şehrin belli başlı noktalarına kaç liraya gittiği yazılabilir. Bence böyle bir uygulama, şehirde yaşayan insanların taksi kültürünü yukarılara çekecek, taksici esnafı da daha çok iş yapmış olacak.

**

Geçen iki taksici kendi aralarında, ‘İşlerin düzelmesi için bir şeyler yapmalıyız’ diye birbiriyle konuşuyordu. O, ‘bir şeyler yapmaya’ bende böyle katkı vermek istedim. Yazın her durağın önüne, belli noktaların ücret rakamlarını, işleriniz açılsın. Daha ne diyeyim…