Sakarya İl Özel İdaresi parasıyla satın alınarak Kamu Mülkiyetine katılan, Yazlık Pancar Araştırma Çiftliğimizin son durumunu didiklerken önemli gaf yapmışım;
Sayın Valimiz Ahmet Hamdi NAYİR’in adı yerine, önceki valimizin adını yazmışım. Kendilerinden ve kamuoyundan özür diler, saygılarımı iletirim.
***
“ Yaşlandık!” demek işimize gelmediği için mazeret hep vardır da. Bu,15 günde ikinci gafım oldu. İlk gafı Yayın Yönetmenimiz Tuncer Kalaycı önlemişti!
Yazımın asıl amacı, umarım gafıma yeterince mazeret olur…Çünkü, Yazlık Şeker Pancarı Araştırma Çiftliği de Sakarya’nın yakın geleceğidir:
Şehir merkezindeki devasa büyüklüğü ile vahşi sermayenin paramparça etmeye doyamayacağı muhteşem topraklar. Gıda geleceğimiz içinse, pırlanta!
Pancar Şekeri ile bu şehir 50 yıl “ eh!”doğru beslendi. Türkiye’de, son 12-13 yıldır çocuklarımız ( Yanlış ve İTHAL ) Sıvı Şekerle büyümeye mahkum edilir gibi.
Halkımız bugün Şeker fabrikaları için iyi bir mücadele veriyor. Kağıt fabrikaları gibi, Şeker fabrikaları da yeniden üretime açılırsa nefis bir adım atılacak.
***
Amacım sadece bu da değil, bakın:
Serdivan, çok değil 30-40 yıl öncesine kadar, şehri yamaçlara kurulmuş uçsuz bucaksız tarım arazileri olan bir Köydü!
Arabacıalanı Merası ve şöhreti tüm Türkiye’de bilinen Mandıralarımız, Çark Caddesi’nin oradaki son uçtaydı… Süt, Peynir, Yoğurdumuzu İstanbul hala bilir!
Servet-Rant vahşeti, Sakarya’yı da hızla ve bir daha asla geri kazanılamaz şekilde tüketiyor. Ne Serdivan kaldı, ne Yazlık Köyü…Aralık ve Evrenköy sırada!
Durdurmazsak; Çark Deresi ile Yeni Karasu Yolu arası 8-10 yıl içinde taşlaşacak!
***
Sayın Valimiz Nayir’den tekrar özür dilerim. Yaşlandık, o ayrı; ama telaşımızı anlamışlardır. Özelde de, Kamu Birikimine-Liyakatine sonsuz saygım bilinir.
Zonguldak Valisi Sn. Ahmet Çınar, çok az zaman önce atandığı görevinden son valiler kararnamesi ile merkeze alınınca:
“ Yeni atanan bir Vali, etrafı tanıyacak derken 8 ay geçiyor. Şehri görüp, kapasitesini anlayıp, depara kalkacağı dönemde görevden alınması büyük bir zaman ve insan israfı.” demişti. Bu muazzam doğruyu Siyaset öğrense yeter!
Sakarya şunu da bilsin; Çevre ve Şehircilik Bakanı tam da şu sıra, 81 İl Valisine Kamu Tasarrufu konusunda talimat yollamışsa, elimiz kolumuz başlanmıştır.
Yerel Seçim öncesi belediyeler servetlerimizi kendisi için saçmasın yeter!
PROF.DR. ENİS ŞAHİN HOCAM : -)
SAÜ Tarih Bölümünden Prof. Dr. Enis Şahin hocamızın, Yrd. Doç.’lik yıllarında yazdığı,“ Kronolojik Adapazarı-SAKARYA 1923-2004 “ kitabı yine başucumda.
Bence, Prof. Dr. Enis Şahin şehrinin kitabını, 2004-2018 kronoloji kitabıyla da devam ettirmeli. Ki, bugün O kitabı ben değil, Şehri Yönetenler talep etmeliler.
“Şehir Yöneteni“ konumunda olan hemen herkes, Enis Hocamın 1923-2004 Adapazarı kitabını okumalı. Eminim, O tarihleri gün gün yeniden yaşayacaklar.
Keşke, O kitaptan elimizde varsa; kamu yönetenlerine, belediye başkanları ile meclis üyelerine, meslek odalarına gönderilebilse! Neden?
Çünkü, bugün Şehir Yöneten konumunda olan hemen hiçbir birey Şehrin Yakın Tarihi’ni bilmiyor! “ Yakın Tarih bile bilinmiyor!” dersem, ayıp mı olur?
***
Enis hocamızın 600 sayfalık Kronolojik Adapazarı Tarihi, kişisel yaşantımızın geniş bir bölümü gibi. Az buz değil 1962-2004 büyük bir Şehir Hayatım önümde.
15-20 yaş yakın olan bir şehirliniz ile zaman tünelinde gezme fırsatı bulursanız, müthiş de bir yenilenme oluyor. Kolay okunuyor, çok da sürükleyici.
Kitabın sonuna eklenmiş 42 fotoğraf ise Şehrin Görsel Tarihi’nden eşsiz bir seçki. Konaklar, Arnavut Kaldırımlı taşlı cadde ve sokaklar, insanlar; nefis anılar.
Prof. Dr. Enis Şahin hocamızın diğer kitaplarını internette gördüm. Son derece ilgimi çeken kitaplar. Bir tek bu tür kitapları raflarımdan veremem.
Sakaryalı Tarihçi Prof. Dr. Sabahattin Özel’in, büyük bir nezaketle imzalayarak hediye ettiği kitaplarına döner döner sığınırım.
Araştırmacı Ali Aktaş’ın ciltler dolusu Sakarya kitapları da sürekli alıntı yaptığım kaynaklardır.
SAÜ bugün artık sadece, “ Mühendislikler !” değil. Tamam, ilk göz ağrılarıdır. Ama, Sosyal Bölümler Düşüncenin ve Hayatın çok önemli Kültür Zenginliği’dir.
Üniversitelerimiz iyi ki varlar. Sakın geleceği öncelemeyi de unutma Sakarya!