Degerli okurlarımız, bugün sizlere iş hayatında sıkça rastlanan bir konu olan ve 5510 Sayılı Kanunun 25.Maddesinde düzenlenen malulen emeklilik hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağız.
Dilerseniz makalemize öncelikle Malulen Emeklilik kavramının tanımıyla başlayalım.
Malulen Emeklilik ; yaşına bakılmaksızın çalışma işgücünü en az yüzde 60 oranında kaybedip de çalışamaz duruma düşen SGK'lı ve Bağ-Kur'lu yeni adı Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıların hayatını idame ettirebilmesi için SGK kanununda sayılan sigorta şartlarını karşılamaları kaydıyla, kendilerine tanınan erkenden emekli edilebilme imkânıdır.
Malulen Emekliliğin kısaca tanımını yaptıktan sonra , kapsamıyla ilgili bilgiler sunalım.
Kimler Malulen Emekli olabilir?
İlk defa 4a ssk , 4b Esnaf Ahilik, 4c emekli sandığı ya da diğer kapsamlardaki sigorta giriş tarihinden itibaren en az 10 yıllık sigortalılık süresinin geçmesi
10 yıllık sigortalılık süresi içerisinde en az 1800 gün hizmetinin olması,
En az %60 ve üzeri iş gücü kaybının olduğununun Sağlık Kurulu’nca tespit edilmesi ve bunun işe girişten sonra meydana gelmiş olması,
4a sgk kapsamında olanların işten ayrılması,
4b bağkur kapsamındakilerin ticari ve ya zirai faaliyetlerine son vermesi ,
4c emekli sandığı kapsamındakilerin de görevden ayrılması gerekmektedir.
Önemle belirtmek gerekir ki sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başlandığı tarihten itibaren önce sigortalı gücünün % 60’ını veya vazifesini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse ,sigortalı bu hastalık veya engelliliği nedeniyle malullük aylığından yararlanamaz. Bu gibi durumlarda işçinin, hastalığının sigorta girişinden sonra ortaya çıktığını açacağı dava ile ortaya koyabilirse malullük aylığına hak kazanır.
Malullük aylığından yararlanabilmek için en az 10 yıldan beri sigortalı olmak ve 1800 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim bildirilmesi gerekmektedir. Bu şart, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olanlar 10 yıl sigortalılık şartı aranmaksızın sadece 1800 gün prim şartını yerine getirdikleri takdirde diğer şartlar yerine getirilirse malulen emekli olabileceklerdir.
Kanun’da zorunlu sigorta olmak şartı aranmadığı için isteğe bağlı sigorta yoluyla primlerin ödenmesi halinde de malulen emeklilik söz konusu olabilecektir.
Ayrıca 4-b Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı açısından, malullük aylığından yararlanabilmesi için prim borcunun olmaması gerekmektedir.
Malulen emeklilik için yaş şartı aranmamaktadır.
Sigortalı gerekli şartlar sağlandıktan sonra , sağlı kurumunca hazırlanan Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi ve bir adet belgelik fotoğrafı ile birlikte en son çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekmektedir.
Makalemizin bu kısmında sigortalılara bağlanan malulen emeklilik aylıklarından kısaca bilgi verelim.
2017 yılında 4a sgk ve 4b Esnaf Ahilik Sandığı (tarım hariç)kapsamında malulen emekli olanlara ortalama 800-1000 TL arasında,
2017 Tarım/çiftçi Esnaf Ahilik Sandığı emekli olanlara da ortalama 600-800 TL arasında malulen emekli maaşı bağlanmaktadır.
4c emekli sandığı kapsamındaki memurlara ise ortalama 1800-2000 TL arasında bağlanmaktadır.
Malulen Emeklilik Hangi Hallerde Kesilir?
Sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,
Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması.
Sonuç olarak , çalışanlarımızın çalışma hayatında çeşitli tehlikelerle karşılaşması maalesef mümkündür ve çalışanlar bu durumda hayatını idame ettiremeyecek şekilde mağduriyet yaşayabilmektedirler. Malulen emeklilik aylığının bağlanması sayesinde sigortalılar en azından bir miktar gelir sağlayacaklardır.